ARAD. Istoria României pune la loc de cinste luptele de la Păuliş, unde celebra deviză de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti – „pe aici nu se trece !” a rămas întipărită în mintea românilor, chit că s-au născut în locurile mai sus menţionate sau undeva prin Sadova, Mărgăieni , Merghindeal. De această dată, revolta aparţine consilierilor PSD din Consiliul Loca Păuliş, în numele cărora a decis să vorbească Andrei Nelu. Un consilier PSD, care, obişnuit cu birocraţia, de pe vremea când calcula la fix câţi bani sunt necesari pentru înzestrarea soldatului român cu toate cele necesare rezistenţei la agresiunea inamică, s-a înfuriat că o comună precum Păuliş a ajuns să aibă conturile blocate. Cum şi din ce cauză s-a ajuns la situaţia de tip „pe aici nu se (mai) trece”, ne explică personal.
Tichia de mărgăritar
„Nu ştiu dacă primarul comunei Păuliş a fost obligat să intre în tiparul cheltuirii banilor publici pentru a umple buzunarele clientelei partidului sau a făcut-o de capul lui, în folosul buzunarului propriu. Cert este că tiparul este comun: accesarea unor proiecte de doi bani, de utilitate îndoielnică, doar pentru că trebuia răsplătită firma sponsor a partidului. Firmă care nu se mulţumea cu execuţia, ci, aşa cum aveam să aflu ulterior, şi-a tras şi contract de întreţinere pentru obiectivul realizat. Repet, nu vreau să generalizez, vreau doar să arăt faptele, aşa cum au fost. Presat sau nu, de partid, primarul nostru a decis că satul Sâmbăteni are nevoie de un parc în suprafaţă de 1,2 hectare, cu pomi, cu alei betonate, cu stâlpi de iluminat şi cu alte cele. Staţi, să vă spun una bună: aleile din parc sunt din dale de beton cu smocuri de iarbă printre ele! Cică ar fi un model european. Adevărat, numai că aceasta reprezintă o soluţie mult mai pretenţioasă în întreţinere, în condiţii optime, fapt care ne-a costat 840 de milioane întreţinerea lui în 2013. Probabil, primarul s-a gândit că în Sâmbăteni nu există spaţii verzi. Cu voia dumneavoastră, mergem mai departe”.
Aici sunt banii…
„E ceva de vis cum a rămas celebră expresia lui Traian Băsescu, de pe vremea când era ministru al Transporturilor. Aici, la Sâmbăteni, sunt şi banii contribuabililor din Comuna Păuliş, într-un parc de care nu avea nevoie nimeni, înafară de – aşa cum am spus – clientela politică. Să dai circa 11 miliarde de lei ca să faci un parc într-un sat care el însuşi este un parc, intră în domeniul lucrurilor fără sens. Dar, nu mai discutăm, de aici încolo, meritul sau vina primarului, ci ne limităm la efect. Iar efectul este că Primăria are conturile blocate pentru că nu a achitat integral costul parcului către constructor, a se citi firma de casă a primarului, a PDL, a cuiva. Nu vrem să căutăm vinovății, vrem doar să explicăm, bob cu bob, că Guvernul are tot dreptul să pună punct unor matrapazlâcuri ale fostei guvernări. Cred că primarul comunei Păuliș ar trebui să coboare din turnul lui de fildeș și să asculte ce spun și ce vor oamenii. Poate că va reveni la onoranta profesiune de dascăl, cea care l-a făcut primar, poate că va înțelege că, dincolo de apartenența politică, oamenii aleg oameni. Dacă domnul primar va alege să se creadă stăpân al comunei, profitând de o culoare politică din ce în ce mai ștearsă, e treaba lui. Pe de altă parte, voi discuta cu toți parlamentarii arădeni despre responsabilitate. Aş vrea să ştiu cum privesc ei o guvernare care şi-a bătut joc de banul public, făcând pe bani grei terenuri de fotbal în pantă, săli de sport unde nu există copii şi altele de acest fel, bazându-se pe faptul că banii va trebui să-i scoată din piatră seacă viitorul Guvern. Cum poate un Guvern, sprijinit de parlamentari, să decidă că următorul trebuie să plătească clientelei sale miliarde, mulţi ani după ce el şi-a încheiat mandatul. Cred că parlamentarii nu au doar rolul de a ridica mîinile atunci când le cere partidul şi Guvernul, ci, dimpotrivă, ar trebui să pună stavilă pornirilor greşite şi hrăpăreţe. La nivel mic, asta trebuie să facă şi consilierii locali, iar noi, consilierii PSD din Păuliş, asta vom face”, încheie consilierul Andrei Nelu. Am încercat să-l contactăm telefonic pe primarul comunei, dl. Petru Nicoară, pentru a-i solicita punctul de vedere, însă nu am reuşit.
„Confirmarea blocării conturilor, de la Finanţe, este la Primărie” Andrei Nelu
Citiți principiile noastre de moderare aici!