Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, contestată deja de opoziţie atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul Municipal, şi-a pus banii la vedere. Unsprezece persoane vor cheltui din banii primăriilor din judeţ în acest an nu mai puţin de 275.204 lei, bani reprezentând cheltuielile cu salariile angajaţilor la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad. Consiliul Judeţean a afişat ieri, la transparenţă, proiectul de buget al asociaţiei, care, încă înainte să aibă angajaţi, a fost dur criticată şi catalogată, de exemplu, de consilierul judeţean Cosmin Galu, drept un „ONG de lux”. Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a răspuns consilierului că angajaţii ADI au responsabilitatea operării cu milioane de euro, fonduri nerambursabile, şi că la implementarea programelor finanţate nu se permit greşeli. Potrivit datelor publicate ieri, cheltuielile de personal în cadrul Asociaţiei ajung la… peste 61% din buget! Restul de bani vor merge pe deplasări, protocol, utilităţi, birotică, obiecte de inventar etc.
Aparatul tehnic al ADI va fi condus de un director executiv numit de consiliul director al Asociaţiei. Aceasta va avea trei economişti, un inginer, doi consilieri juridici, un consilier, secretar, referent şi şofer. Consilierul municipal Claudiu Cristea a acuzat, la rându-i, faptul că angajaţii Asociaţiilor de dezvoltare au „salarii nesimţite”, solicitând Municipalităţii să reducă „veniturile la un nivel onorabil, apropiat de a celor care lucrează în administraţie”.
Veniturile Asociaţiei de Dezvoltare sunt constituite doar din cotizaţii ale Primăriilor din judeţ, respectiv, din dobânzi. În total, se vor strânge 450.000 lei. Primăriile vor plăti în funcţie de numărul de locuitori. Ca atare, Primăria Municipiului va avea cea mai consistentă contribuţie, de 177.428 lei – o pondere de 36,3% din sumele strânse de la toate cele 78 de primăriile.
2.400 lei, salariul mediu brut
Din banii din cotizaţii şi dobânzi, mare parte vor merge la la cheltuieli de personal: 275.204 lei. Dintre aceştia, 215.840 lei sunt salarii brute, pentru 11 persoane, pe următoarele opt luni, respectiv, 59.364 lei reprezintă cheltuielile angajatorului cu salariile. În urma unui calcul simplu, reiese o medie salarială lunară, în cadrul asociaţiei, de peste 2.400 lei. Din restul de bani din buget, 111.796 lei vor fi cheltuiţi pentru obiecte de inventar – 30.000 lei, combustibil – 7.500 lei, deplasări – 20.000 lei, protocol – 1.000 lei etc. Cu convorbirile telefonice şi serviciile poştale se estimează că se vor cheltui 15.200 lei.
Salubrizare 100%
Proiectul „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Arad”, de implementarea căruia se va ocupa Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară are o valoare totală de circa 34 de milioane de euro. Proiectul este finanţat în proporţie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene, 18% din fonduri de la bugetul de stat şi doar 2% din bugetul CJA. Se prevede implementarea colectării deşeurilor în toate localităţile judeţului. Vor fi cumpărate containere, pubele şi mijloace de transport pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural „prin puncte de colectare (deşeurile de sticlă şi hârtie în mediul urban şi toate tipurile de deşeuri reciclabile în mediul rural) sau din poartă în poartă pentru deşeurile de metal şi plastic în zona urbană”. Se vor achiziţiona containere şi mijloace de transport pentru colectarea separată a deşeurilor biodegradabile menajere în municipiul Arad şi oraşele din zona 1, la circa 80 % din gospodării, se vor cumpăra unităţi de compostare individuală pentru implementarea compostării individuale la 80 % din gospodăriile din mediul rural, se va achiziţiona un concasor mobil pentru reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări.
Zeci de mii de tone de gunoi
Alte componente ale proiectului sunt: echipamente de colectare a deşeurilor şi patru staţii de transfer la Chişineu Criş, Mocrea, Sebiş şi Bârzava; servicii de tratare în instalaţii de sortare şi compostare: o nouă staţie de sortare la Mocrea, cu o capacitate de 6.100 tone/an de deşeuri reciclabile, două noi instalaţii de compostare la Arad şi Mocrea, cu o capacitate de 19.000 tone/an, respectiv 700 tone/an de deşeuri biodegradabile tratate, şi închiderea celor 10 depozite orăşeneşti neconforme şi a celor 113 spaţii de depozitare din mediul rural.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!