Ideea de a avea un copil a devenit, în multe cazuri, strict o problemă pragmatică. „Ni-l permitem sau nu” este una din frazele pe care familiile tinere le folosesc de mult prea multe ori în momentul în care se gândesc la un posibil urmaş sau urmaşi. Se stabilesc costuri, se fac calcule şi se decide în funcţie de veniturile casei. Perioada de graviditate este una din cele mai costisitoare din viaţa unei femei, dacă femeia decide să urmeze toate indicaţiile medicului legate sarcină, analize, ecografii lunare sau bilunare, consult periodic. Din păcate, multe mame refuză, din lipsa banilor, să le fie supravegheată sarcina sau să accepte examenele clinice obligatorii. Riscurile la care se supun sau la care supun fătul sunt puse în balanţă cu costurile şi de cele mai multe ori cântarul se înclină în defavoarea lor. Managerul Spitalului Matern Arad, dr. Sorin Prişcă recunoaşte că „a scăzut îngrijorător numărul femeilor care îşi fac investigaţii şi care doresc o urmărire completă a sarcinii Acest fapt poate implica de la riscuri minore până la riscuri vitale.” a precizat medicul.
Luxul de a deveni mamă în vremuri de criză
Lipsa banilor din sistemul de sănătate afectează femeile însărcinate care sunt nevoite să-şi plătească analizele medicale.
Ideea de a avea un copil a devenit, în multe cazuri, strict o problemă pragmatică. „Ni-l permitem sau nu” este una din frazele pe care familiile tinere le folosesc de mult prea multe ori în momentul în care se gândesc la un posibil urmaş sau urmaşi. Se stabilesc costuri, se fac calcule şi se decide în funcţie de veniturile casei. Perioada de graviditate este una din cele mai costisitoare din viaţa unei femei, dacă femeia decide să urmeze toate indicaţiile medicului legate de sarcină, analize, ecografii lunare sau bilunare, consult periodic. Din păcate, multe mame refuză, din lipsa banilor, să le fie supravegheată sarcina sau să accepte examenele clinice obligatorii.Riscurile la care se supun sau la care supun fătul sunt puse în balanţă cu costurile şi de cele mai multe ori cântarul se înclină în defavoarea lor. Managerul Spitalului Matern Arad, dr. Sorin Prişcă recunoaşte că „a scăzut îngrijorător numărul femeilor care îşi fac investigaţii şi care doresc o urmărire completă a sarcinii Acest fapt poate implica de la riscuri minore până la riscuri vitale.” a precizat medicul.
Sărăcie prin laboratoare
Majoritatea laboratoarele medicale din municipiu nu aveau ieri fonduri pentru analizele gratuite iar femeile însărcinate sunt nevoite să le plătească sau să renunţe la ele. Suma plătită poate fi între 30 lei şi 50lei, cost care include şi analizele compensate şi pe cele necompensate, potrivit datelor furnizate de directorul unui laborator. Pe lângă aceste analize obligatorii în primele săptămâni de sarcină, se mai pune la calcul şi costul consultaţiei lunare la medicul specialist, vitaminele recomandate în sarcină, şi bineînţeles costurile naşterii propriuzise.
Veşti bune de la Casă
Potrivit informaţiilor oferite de către Casa de Asigurări ieri a fost comunicat bugetul pentru contractarea serviciilor medicale „ Am pregătit actele adiţionale pentru lunile aprilie şi mai când se prelungeşte contractul de anul trecut. Sumele au fost comunicate furnizorilor noştri pe mail şi la telefon. Situaţia se va debloca de mâine (n.r. astăzi)” a precizat Bianca Găiceanu, purtător de cuvânt la CAS Arad. Veşti bune pentru cel puţin câteva zile cât vor ajunge fondurile pentru asiguraţi.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!