Riscul de a te împiedica este considerabil, dar, dacă vrei să vezi târgul, ţi-l asumi.
Odată ce ai intrat, începi explorarea…
Ace, brice şi ibrice, lame, pălării de dame…
Sigur, este doar o expresie, nu găseşti chiar orice, dar aproape. Pentru început, vei observa că meşteşugurile populare încă nu au sucombat. Celebrele linguri şi furculiţe, precum şi alte obiecte de-ale cuhniei, sunt acolo, la loc de cinste, nu departe de articolele de sticlărie. Apoi, te poţi opri să admiri sau să cumperi superbele cămăşi ţărăneşti brodate, la fel de meşteşugit ticluite ca şi feligile (ştergarele) din cânepă cu modele cusute manual. Dacă aparţii sexului frumos, este imposibil să nu admiri brăţările, colierele şi alte podoabe din mărgeluţe colorate, pe care clujeanca şi le face, dacă vrei, pe loc.
Unde este Arădeanca?
Ca arădean, nu îţi poţi reprima un sentiment de nostalgie şi regret când te opreşti la standul cu păpuşi: Unde este Arădeanca, fabrica de păpuşi din Arad, celebră în toată lumea, cine şi de ce a „ucis-o” ? La doi paşi mai încolo, iarăşi nostalgie: unde sunt, unde s-au dus, anii de sus ai gloriei lor, a cojocarilor din Sebiş? Parafraza îţi este indusă de expoziţia de cojocele din blană, tot de la Cluj. Continui peregrinarea şi, dacă ţi se pare că soarele este prea arzător, poţi să-ţi cumperi o pălărie de paie, alegând din multele modele expuse. Dacă te-ai dus în târg mai mult pentru partea gastronomică, în căutarea „înnobilării” frigiderului, poţi să te opreşti la taraba cu brânzeturi de anduranţă sau la cea cu tot felul de dulciuri ecologice. Cu sucul la îndemână, poţi să serveşti pe loc o baclava.
Hrană spirituală
Poţi găsi la vânzătorul de icoane, dar şi la cea mai mare furnizoare de drapele, cocarde şi alte „accesorii” patriotice din România. Poţi să cumperi, să le pui acasă, ca să arăţi că eşti patriot. Totodată, dacă eşti o fire (re)conciliantă, poţi să o dovedeşti, consumând kurtos colacs, care, chiar dacă se scrie în maghiară, e la fel de dulce ca şi limba română. Dacă ţi-au mai rămas ceva bani, poţi achiziţiona un portmoneu sau altfel de „bucsă” din piele.
Filosofia trece prin stomac
Obosit de alergătură, în sfârşit, ai ocazia să te relaxezi. Te aşezi la coadă la grătarele care sfârâie, degajând un miros care face să freamete până şi nasul ostaşului român-mă rog, unii spun că ar fi sovietic, numai că, în imensa lor înţelepciune nu au observat că încărcătorul pistolului mitralieră este drept, nu curbat. Dar, asta-i altă treabă, nu amestecăm muniţia cu proviziile.
După ce ţi-ai umplut caserola cu bunătăţi, îţi vine în minte vechiul cântec „bun îi vinul şi gustos, dacă-l bei cu om frumos” . Dar, mai ales, dacă ţi-l servesc nişte frumuseţi, care, dacă nu vrei vin, te îmbie cu bere. Pregătit de „luptă” te aşezi la masă, dar nu ai cum rata cortul Aradului, respectiv al localităţii Turnu, care salvează onoarea judeţului, cu plăcinte de n-a văzut Clujul! Gurile rele spun că pecicanii (Turnu aparţine de Pecica) au făcut cea mai bună vânzare, clienţii fiind cei de la Cluj! Vă daţi seama ce era dacă mai şi preparau pe loc varză a la Cluj! Aradon vă doreşte distracţie plăcută!
Citiți principiile noastre de moderare aici!