Cazul celor cinci copii ai arădenilor Marius Rădulescu şi Claudia Stancu, ce au fost luaţi cu forţa de autorităţile norvegiene, este cunoscut la cel mai înalt nivel. Ambasada României la Oslo a notificat pe cale oficială Ministerului Afacerilor Externe norvegian, solicitând repatrierea copiilor, ulterior efectuării anchetelor sociale şi a celorlalte formalităţi necesare prin intermediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România.
„În prezent, suntem în aşteptarea răspunsului autorităţilor norvegiene. Ministerul Afacerilor Externe (MAE-n.r.) a solicitat clarificări asupra acestui caz inclusiv prin intermediul Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucureşti”, se arată într-un comunicat al MAE român, remis la solicitarea Mediafax.
„Vechime”
Problemele pe care familia arădenilor le are cu autorităţile norvegiene sunt cunoscute de oficialităţi încă din primăvară.
„La data de 07.03.2012, familia cetăţeanului român Marius Rădulescu, formată din soţ, soţie şi cinci copii minori, s-a prezentat la sediul Ambasadei României la Oslo şi a solicitat eliberarea în regim de urgenţă a unor titluri de călătorie pentru copii în vederea repatrierii, motivând urgenţa cererilor prin necesitatea rezolvării anumitor probleme în scopul reglementării situaţiei copiilor în raport cu autorităţile norvegiene. Având în vedere că familia nu dispunea de mijloace financiare, s-a aprobat emiterea acestor documente cu titlu gratuit”, se arată în comunicatul MAE.
În acelaşi document se mai precizează: „Cu toate că Ambasada a eliberat în cursul lunii martie 2012 titluri de călătorie pentru 4 copii, cu termen de valabilitate de 30 zile, membrii familiei Rădulescu nu au folosit aceste documente pentru a călători în România, ei fiind surprinşi, după aproximativ 3 luni, la 01.06.2012, pe teritoriul Suediei, unde minorii au fost reţinuţi de către autorităţile suedeze, iar ulterior predaţi autorităţilor norvegiene, care au dispus instituţionalizarea minorilor. Ambasada României la Oslo a efectuat, în limita atribuţiilor legale, toate demersurile de asistenţă consulară specifice, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe norvegian şi al autorităţilor norvegiene competente în materie de protecţie a copilului. Atât misiunea diplomatică română din capitala Norvegiei, cât şi Ministerul Afacerilor Externe român au menţinut în permanenţă contactul cu părinţii copiilor, cu avocatul familiei, cu instituţiile competente din România şi Norvegia.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!