ARAD. În ultimul an, s-au înmulțit situațiile în care agenți economici din municipiu își desfășoară activitatea fără a fi autorizați de primărie, a transmis Direcția Generală a Poliției Locale Arad. Pe scurt, eliberarea documentelor respective constituie etapa finală a demersurilor prin care o societate îndeplinește cumulativ condițiile pentru ca actul său de comerț să se desfășoare în siguranță, fără a prejudicia interesul public sau confortul vecinilor. Documentele includ autorizația de construcție, avizul ISU, certificate de conformitate cu normele de igienă emis de DSP, autorizația de mediu, autorizația sanitar-veterinară emisă de DSVSA, certificatul fiscal, acordul vecinilor direcți și al asociației de proprietari etc.
Eșuarea în autorizare
„Dacă pentru cei peste 600 de agenți economici verificați prima dată în 2021 se poate prezuma simpla neglijență în finalizarea dosarului prin care intră în legalitate, lucrurile stau diferit în cazul societăților comerciale care evită sau eșuează în mod repetat să obțină autorizarea Primăriei. În aceste situații, motivul îl reprezintă, adesea, imposibilitatea de a obține unul dintre actele ce compun dosarul predat la Serviciul Transport Public Local, Autorizare Activități Economice al municipalității. Este rezultatul refuzului survenit din partea a cel puțin o instituție a statului, persoană juridică sau grup de cetățeni de a aproba desfășurarea activităților economice respective, deoarece se constată că periclitează interesul public”, se arată în comunicatul autorităților locale.
Supermarket fără acte
Locala vine și cu un exemplu concret: „un supermarket amplasat pe strada Ghiba Birta, unde polițiștii locali din cadrul Compartimentului Activitate și Control Comercial au desfășurat, în ultimele zile, un nou control, după ce unitatea a fost sancționată, în repetate rânduri pentru că nu a parcurs etapele necesare intrării în legalitate. Și de această dată, s-a constatat că magazinul nu deține autorizație de funcționare, aviz orar funcționare și autorizație de alimentație publică emise de Primăria Municipiului Arad. Drept urmare, agentul economic a fost sancționat contravențional în baza prevederilor HCLM 192/1017 privind Regulamentul de desfășurare a activităților economice și al piețelor în municipiul Arad, cu suma de 5000 lei. Precizăm că amenzile prevăzute de actul normativ susmenționat se situează între 2.000 lei și 2.500 lei, pentru fiecare faptă, existând posibilitatea achitării sumei de 1000 lei în termen de 15 zile. În cazul menționat, după expirarea unui nou termen pentru autorizare, poliția locală va dispune suspendarea activității, ca urmare a imposibilității intrării în legalitate”.
Codurile CAEN care necesită autorizare se pot consulta și pe pagina Direcției Generale Poliția Locală Arad https://www.politialocalaarad.ro/informare-privind-codurile-caen/
.
Trimite articolul
Xmotivul îl reprezintă, adesea, imposibilitatea de a obține unul dintre actele ce compun dosarul…
Deci, la o alta adica, daca esti firma mica (covrigarie, brutarie, cafenea) nou infiintata nu ai nici o sansa sa cresti si sa te dezvolti, asta daca nu investestesti cel putin 50000 de EUR de la bun inceput, si si asa nu ai nici o garantie!
Au nevoie de bani la buget din amenzi si taxe. Poate ar trebui sa lucrati ceva constructiv.
-
Pai da, parangheliile de Sarbatori ale CLM si CJA trebuie finantate de aradeanul de rand; la fel si caimacul ce angajatii respectivelor institutii il iau, sub forma de prime de Craciun
Este corecta verificarea , nimeni nu investeste intr-o locuinta pentru ca apoi unui vecin care nici macar nu locuieste acolo ca sa nu fie deranjat de propria investitie iti macina nervii cu malaxoarele unei brutarii/patiserii , a unui autoservice sa-au si mai rau cu un vecin care-si cazeaza angazatii din constructii de obicei foarte galagiosi in vecinatatea ta in timp ce el si familia lui locuiesc in linistea caminului la alta adresa. Bravo in sfarsit o initiativa buna din partea Politiei Locale Arad !!!
In 2021, in Romania, inca se merge sa se verifice fizic daca sunt niste autorizatii. Poate ca altfel nu merge cu spaga? Cum naiba de in 2021 nu este un sistem informatic in care sa le apara direct cine cu ce se ocupa, ce autorizatii sunt necesare si ce autorizatii lipsesc?
Ma mir ca lumea inca accepta statul asta… nici in 100 de ani nu vom scapa de corupti si de angajati pe pile la stat care nu fac nimic.
Ok. No problem.
Dar ce facem cu școlile și spitalele care n-au aceste autorizații…?!
Le amendăm și le închidem și pe alea ? 🤔
Iar dacă nu, cum facem cu aplicarea discreționară a legii ?
Ăaaaa, de fapt nu-i nici o problemă, pe lângă segregarea umană pe criteriu de PSEUDOVACCINARE, FĂRĂ NICI O JUSTIFICARR ȘTIINȚIFICĂ ȘI MEDICALĂ, asta cu “autorizarea ISU obligatorie doar pt. unii” e “parfum de roze”…! ☹
De cand e treaba politiei locale ? Inventie inspirata din umbra de zbirul-militian Stoian ? Ăla era turbat sa urle pe la porti ,,deschide politia,, si sa bage amenzi. Dar nu la tigani, fereasca Dumnezeu ! Au ei oameni calificati cand au angajat la gramada pe pile, tot felul de repetenti, unii fara macar liceul sau picati la bac ? Se vor uita la acte ca mata in calendar, dar vor spune ca nu pot parasi locatia fara sa dea amenda.
Faca bine PL sa curete orasul de vinituri aduse clandestin si de vagabontii din sud-est ce au intesat cladirile nelocuite. Aia e treaba lor si sa amendeze pe cei ce scuipa pe strazi, pe cei ce lasa murdarie pe unde stationeaza.
-
Cam asta ar trebui sa facă gardienii publici,nu sa se bage in circulație etc,sunt plini de vinituri si boschetari,țigani,in zona Teatru -Gară,care păteaza orasul…mai un câine,un turturel ce se cacă pe bănci,asta ar trebui sa fie treaba lor