ARAD. Patrimoniul istoric și cultural al Aradului și al regiunii este un bun național major, a cărui protecție este un element cheie al strategiei de dezvoltare durabilă. Iar protejarea lui este o sarcină permanentă (și) a comunității maghiare. Nu numai conservarea acestui patrimoniu, ci şi a valorilor locale.
Spicuirea, aproximativă, vine dintr-un material care va apărea probabil în curând şi care are legătură cu reabilitarea Teatrului Vechi. O reabilitare pe care şi-au propus să o realizeze proprietarii imobilului, firma Manevi Pro Transilvania.
O reabilitare care promite un centru multifuncţional care să servească nu doar comunităţii maghiare din Arad, ci şi din celelalte judeţe învecinate, dar și întregii comunități arădene. O reabilitare la care au visat ani de zile arădenii, oamenii de cultură din Arad, ONG-urile locale, dar căreia Primăria Arad i-a spus pas. Clădirea aflată în proprietate privată a fost scoasă la vânzare, dar Municipalitatea din Arad, deși avea drept de preemțiune (prima la cumpărare – n.r.) a considerat că 200.000 de euro e prea mult pentru un imobil dărăpănat, fie el și primul edificiu teatral permanent din ţară.
Au fost dezbateri publice, scrisori deschise, luări de poziție, ba chiar și voturi în CLM, dar Teatrul Vechi n-a mai fost cumpărat de primărie pentru că a fost… prea scump și nu-au fost bani. 100 de mii de euro s-au găsit însă pentru un suspect brad artificial de Crăciun, cam pe când Teatrul a fost refuzat la achiziţie.
Un album pentru un teatru
Comunităţii maghiare nu i s-a părut, însă, scump. Firma Manevi Pro Transilvania a cumpărat de aproape un an clădirea teatrului şi, pe când ziceai că şi-a trecut în cont doar o altă clădire (are cumpărate zeci de clădiri în Transilvania), schelele au început să apară pe faţada Teatrului Vechi. Mult înainte de aceasta, am încercat să luăm legătură cumva cu reprezentanţii firmei pentru a afla care sunt intenţiile lor legate de clădirea istorică. Cum e imposibil de găsit o posibilitate de a ajunge direct la ei (firma are sediul în Satul Mare, iar intermediarii care au realizat negocierea de cumpărare spun că conducerea de atunci a firmei s-a schimbat între timp în totalitate), am abordat reprezentanţi importanţi ai comunităţii maghiare arădene, din sfera politică. Din păcate, aceştia spuneau că nu au cunoştinţă de intenţiile firmei maghiare. Doar târziu, după ce schelele au apărut pe imobilul istoric, aceiaşi reprezentanţi ne-au destăinuit că au auzit și ei că se doreşte refacerea clădirii. Dar cam atât. Intermediarii amintiți mai sus spun că nu știu exact care sunt planurile proprietarilor.
Dar un album aflat acum în lucru, pe care am avut ocazia să-l privim pentru câteva secunde, spune clar care sunt intențiile proprietarilor actuali ai Teatrului Vechi. Aici se aminteștefaptul că „vorbim de un proiect în derulare – PROIECTUL RÉGI SZÍNHÁZ – ”, pentru un imobil care din 1817 se chinuie să supravieţuiască. Un imobil care face cinste Aradului, exact oraşului care l-a dat uitării până acum: Teatrul Vechi.
Aradi Kamaraszínház și obiectivele
Din informaţiile pe care le deţinem, vă putem spune că Proiectul RÉGI SZÍNHÁZ pare a fi pus în grija trupei de teatru maghiar Aradi Kamaraszínház și promite a duce la realizarea unui centru cultural spectaculos din toate punctele de vedere. Am încercat acum, pe ultima sută de metri, înainte de publicarea articolului, să vorbim şi cu sufletul trupei de teatru Aradi Kamaraszínház, Tapasztó Ernő, dar, din păcate, nu am reușit să dăm nici de el în această perioadă.
Un lucru e, însă, clar: proiectul are stabilite câteva misiuni şi obiective culturale, dar principalul său obiectiv este acela de a crea o companie bine organizată care să răspundă nevoilor culturale şi nu numai ale celor aproximativ 37.000 de maghiari care trăiesc în județul Arad, dar şi ale celor care trăiesc în Timiş (undeva la 35.000) şi în împrejurimi. Se doreşte, în fapt, realizarea unui hub cultural extrem de modern, în spatele zidurilor istorice ale clădirii teatrului, la care să aibă acces toţi oamenii de cultură din Arad şi din vecini.
Proiectul, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, ar urma să se adreseze tuturor celor implicaţi în consumul cultural, fie că vorbim de cei de la oraşe şi sate, de persoane private sau autorităţi publice. Ar urma să fie vorba, dacă totul va merge ca la carte, de protejarea şi promovarea patrimoniul arhitectural și cultural al orașului Arad, de protejarea patrimoniului cultural și spiritual regional prin educație și formare continuă, prin asigurarea accesului la cultură și artă, prin artă oferită unui număr cât mai mare de persoane vorbitoare cu precădere de limbă maghiară.
Proiectul RÉGI SZÍNHÁZ își propune, mai mult, să aibă o contribuție majoră la dezvoltarea turismului în oraș, să răspundă prin activităţi zilnice nevoilor culturale ale comunităţii de aici, să ofere oportunităţi de recreere semnificativă, de petrecere a timpului liber, să promoveze la scară largă cultura şi tradiţiile maghiare, cu accent pe teatru.
Noua instituţie ar urma să fie una vie (în momentul de faţă, nu există nicio instituție care să ofere facilități similare, spun creatorii ei), o instituție de politică culturală regională, în continuă dezvoltare, cu un program intens de cooperare, o instituție cu rol de educare şi promovare a culturii maghiare în Arad, în comunele din jurul orașului, în regiune.
Piatra de temelie
Aradi Kamaraszínház ar urma să fie piatra de temelie a acestui proiect de centru multifuncţional, care ar urma să includă un club, un art café, un spațiu interior multifuncțional, o curte interioară dedicată și ea culturii, adică un centru cultural în centrul orașului, care să-i atragă pe tineri.
Se promite chiar o intervenție arhitecturală unică în oraș, iar noul centru, care ar urma să ofere acces la valorile culturale, cu accent pe identitatea maghiară și pe dezvoltarea socială și economică, dar și pe performanță, atât când vine vorba de beneficiari, cât și de cei implicați în proiect.
Se dorește, potrivit informațiilor pe care le deținem, implicarea mai multor ONG-uri care activează în oraș, dar mai ales a tinerilor, la nevoile cărora ar urma să răspundă acest centru.
Teatrul, la faza de prospecţiuni
Cum va arăta însă Teatrul Vechi după lucrările firmei maghiare care îl deţine în proprietate? E greu de spus, dat fiind că nu am reușit să vorbim direct cu reprezentanţii firmei.
Ca atare, ne-am adresat Primăriei Arad, pentru a vedea dacă s-a cerut autorizație de construire în condițiile în care fațada Teatrului Vechi are în sfârșit schele pe ea. Am aflat de aici că nu e vorba încă de avize pentru renovare, dat fiind faptul că acolo se fac momentan doar prospecțiuni geologice, pentru care nu este nevoie de autorizație. Acesta este doar un prim pas. Doar după ce prospecţiunile vor fi finalizate, iar proprietarii vor şti cât de sigur e încă imobilul (pe surse, se pare că acesta e mai puţin degradat decât pare), se va putea trece la solicitarea unui certificat de urbanism şi a unei autorizaţii pentru demararea lucrărilor de reparaţii/construcţii.
Pe surse am aflat însă că lucrurile s-ar fi mișcat și mai rapid în chestiunea Teatrului Vechi, dacă contextul politic european nu ar fi suferit modificări majore în ultimele luni, pe două componente, și dacă nu ar fi intervenit nici schimbările impuse la firma din Satu Mare. Ca atare, nimeni nu pare să înainteze, nici măcar pe surse, un termen de finalizare a hub-ului cultural.
Cine este Manevi Pro Transilvania
Potrivit informațiilor furnizate de Economica.net, firma Manevi Pro Transilvania, cu sediul în Satu Mare, este deținută în proporție de 100% de către firma maghiară Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag. Manevi Pro Transilvania a cumpărat, se spune, mai multe proprietăți în Transilvania și a adus în februarie ca aport la capitalul social 30 de milioane de euro în România (valoarea imobilelor), fiind vorba de cea mai mare majorare de capital operată în luna februarie a acestui an, conform datelor de la Registrul Comerțului. În total, capitalul social al firmei era în februarie 2022 de circa 58 de milioane de euro, potrivit datelor Termene.ro, consultate de Economica.net.
Informațiile care circulă pe net spun că firma Manevi Pro Transilvania ar fi cumpărat în ultimii ani un hotel din Oradea, Hotelul Turist de trei stele, vila Raza Soarelui, din apropierea Lacului Roșu din județul Harghita, firma Dacia SA, cea care deținea clădirea hotelului cu același nume din Satu Mare, Castelul Wesselenyi din Jibou, hotelul Coroana din Sighetu Marmației, Casa Teleki din Baia Mare, Hotelul Onix din Harghita, Hotelul Ferdinand din Hațeg, Hotelul Casino din Brosec.
Trimite articolul
XDeci investitie a statului maghiar! Ca romanii! Dau din gura da pamarjine, arata cu destu, se scobesc in nas si decreteaza: nici unu nu-i bun! Asa incet, incet, ungurii cumpara tata Romania …. nime nu mau face razboi acuma ca la 1940! Acuma te cumpara ….si daca nu-ti place…..valea, muta-te! Sa traiti mai bine … de acuma!
nea luat unguri ce e a nostru nu e rusine mare astacum adica firma ungureasca ne ia cladirea ???
Bravo Bibi. Alt eșec marca românească. Ungurii pot, dragi impotenți empatici ce sunteți.
-
pentru brad au fost bani !!!!!!!!!!!
Macar ei sa faca daca padurarul si aplaudacii nu au fost in stare.
Pentru targul de craciun, iepurasul urias de plastic si ziua vecinului penelist nu ai nevoie de hub cultural.
Clasa politică locală îi umilește pe arădeni, sper că vor fi sancționați la vot! Practic acest obiectiv nu va dispărea complet din zona de interes a ”românilor” pentru că prea multă maghiară acolo.
Ieri am citit despre noua legea a minorităților din Ucraina, practic i-au spulberat pe români, vor dispărea ca etnie! Ucraina va adera rapid la UE și cu astfel de atitudine, nu spun să fim la fel dar un pic de respect și de demnitatea să ne mai lăsați la noi acasă!
-
Sunt fratii nostrii. Punct. Baiul este ca noi, nu suntem fratii lor…
Bine ca macar fac maghiarii ceva pentru Arad,cata vreme ticalosii cocotati de-a lungul vremii in administratia locala incompetenta si fara atasament la valorile romanesti,au evitat gratios orice . Iar felul in care arata Aradul azi,este imaginea completa.
PARCA ATI FI DE -A LUI VADIM. DE UNDE ATI VENIT FRATILOR .VOI NU ATI STIUT NIVELUL ALESILOR LOCALI ; INTERESU POARTA FESUL SA DAT CEVA NU . ATUNCI CARE E PROBLEMA? NU E TREABA NOASTRA .CA DE PE TIMPUL LUI LAIE STATEAM SA SE DEA CEVA ACUM CU OBISNUINTA NE LUAM NOI CEVA DE ICI DE COLO IAR ACOLO NU SA DAT SA LUAT
Bine ca nu l-a cumparat primaria Arad, ca ajungea ca piata mare, ca stadionele CFR, strubgul, etc. si in general ca tot ce simboliza Aradul
Daca era cumparat de primaria arad, ar fi gasit bani si pentru demolare, cum au avut pentru piata Catedralei, si ajungea ca stadioanele simbol ale Aradului (CFR, strungu, etc), adica era inca o oportunitate de a sterge din istoria orasului prin “modernizare”
Votați UDMR pentru ca ARADUL să aibă un viitor
Dacă AUR vine la putere, reabilitează fostul cinematograf N.Bălcescu din str. Zrinyi