ARAD. Se reiau discuțiile pe tema Teatrului Vechi după ce vânzarea clădirii a ajuns al urechile tuturor și nu mai e, așa cum fusese cu răutate etichetată, doar o dezinformare a Jurnal arădean/ www.aradon.ro.
După ce dimineața prezentam în cadrul unui material ultimele zvonuri legate de posibila evoluție a Teatrului Hirschl, după semnarea actului de vânzare-cumpărare, și posibilele schimburi de imobile, între teatru și Hotel Ardealul (mai exact Cinema Mureșul, cândva parte a acestei ultime clădiri), marți, Gheorghe Schwartz, vocea ONG-urilor care strâng bani pentru cumpărarea clădirii, a remis un comunicat pe subiect.
„Așa cum am spus după întâlnirea de la Consiliul Municipal în legătură cu redarea Teatrului Vechi arădenilor, vremea interminabilelor discuții a trecut, fiind nevoie ca vorbele să se concretizeze în fapte. Ceea ce nu am știut atunci, la 22 octombrie, a fost că edificiul în cauză a fost deja vândut de patru zile!”, își începe scriitorul arădean informarea, omițând să spună, ce-i drept, că citise despre vânzarea teatrului, dar a considerat știrea doar o dezinformare și a etichetat-o public ca atare, fiindu-i probabil greu să creadă că se organizează dezbatere publică pe tema oportunității cumpărării edificiului de către Primărie, tocmai când acesta a fost vândut!
Batjocura autorităților?
Revenind la viziunea din prezent a lui Gheorghe Schwartz, scriitorul precizează acum, ca justificare la cele de mai sus, faptul că “Pentru că este de neimaginat că Primăria n-a știut acest lucru când a fost organizată dezbaterea publică, nu putem decât să ne întrebăm până unde merge batjocura autorităților? Adică discuți civilizat, reconfirmi interesul municipiului pentru salvarea Teatrului Hirschl drept un jalon al devenirii culturale, propui soluții și râzi pe sub mustață de cei ce te iau în serios?”.
Schimbul, acceptat ca soluție
Ce e de făcut în viziunea liderului ONG-urilor preocupate de soarta imobilului monument istoric?
„Vremea interminabilelor discuții și minciuni a luat sfârșit. După cumpărarea clădirii teatrului, dar fără clădirea alăturată cu care este corp comun și fără de care teatrul nu poate funcționa și după ce aceeași firmă este interesată și de Hotelul Ardealul, dar care nu poate nici el funcționa fără partea de imobil unde a funcționat pe vremuri cinematograful Mureșul, singura soluție este un schimb pentru întregirea celor două edificii: partea de imobil cu fostul cinematograf Mureșul să fie cedată în schimbul Teatrului Hirschl. În caz contrar, se prefigurează aceeași situație jalnică ca aceea în care se află, de pildă, fostul cinematograf Studio din Palatul Bohus de pe Strada Goldiș”.
Gherorghe Schwratz mai afirmă că „Până ce nu este încă totul pierdut, vom continua demersurile, știind că opinia publică este de partea noastră. Și fiind conștienți că, deși au apărut sute (!) de pagini în presa din Arad, București, Iași, Cluj ori Constanța despre subiectul nostru, precum și prezențe TV, unde Primarul a promis să sprijine ideea în caz că vede interes din partea arădenilor, nu am fost în stare să creăm masa critică capabilă să impună ea recuperarea acestui simbol al culturii locale și naționale. Dar o să încercăm să fim la fel de eficienți ca bravii susținători ai clubului de fotbal UTA, care au izbutit să obțină ceea ce au cerut. Acum este vremea faptelor. Nu vom mai accepta farse de genul celei din 22 octombrie. Soluția de rezolvare în favoarea tuturor părților este cea arătată și care se află la îndemână!”
Ajunge!
Scriitorul, care a declarat în trecut că s-au primit bani sub formă de donații pentru cumpărarea de către arădeni a Teatrului Vechi, fără a preciza însă suma, ci doar faptul că desigur niciodată banii din donații nu vor acoperi valoarea necesară achiziționării (undeva la 200.000 euro), mai spune acum că „în funcție de evoluția proiectului, voi reveni”, dar nu uită să amintească că „aflat între Timișoara și Oradea, Aradul cu zeci de localuri goale în plin centrul municipiului începe să arate ca un oraș second hand, ca să nu spunem mai rău. Ajunge!”
Trimite articolul
XCu tot respectul pt dl. Schwartz si pt Istoria Aradului, dar chiar ar fi bine sa reveniți la realitate:
– cu indivizi ca Falcă și Bibarț, în fruntea ciocoimii arădene, care DOAR PARVENIREA o au ca scop în viață, cum naiba să fiți așa naiv să visați că s-ar apuca în mod serios, de o așa problemă complicată, delicată și costisitoare, care, culmea, nici nu aduce voturi semnificative ?!
Acum, pe bune…, chiar visați la așa ceva…? 🤔
Apreciez intențiile Domnului și la țigări Schlesinger și un om deosebit dar cu aceste caractere care vii nu mai și vorbesc fără să susțină să spun așa o infrastructură legat de acest loc deosebit și multe clădiri deosebită prin faptul că s-a muncit s-au făcut cu un mare respect pentru muncă pentru oraș nu e nimeni consider acest lucru eu stau în zonă și văd că se începe lucrarea se s-a început la renovare acoperișul domnul și la țigară făcut un interviu pe teve Arad și a spus că situația se va reface se va reveni în condiții bune dar văd că se pun tot felul de piedici și mai alesAici deja să știe un numite contracte ce e atât de greu să le faceți
Oameni buni, sunt tot mai multe orase, nu numai Aradul, cu multe cladiri parasite. Este chiar asa de greu? Demografia. Va imaginati Romania peste 20 de ani? La sate… copii si tineret ioc, la oras idem.