Documentul se referă la Regulamentul pentru asigurarea suprafeței minime de spații verzi pentru lucrările de construcții și amenajări autorizate pe raza municipiului Arad. Regulament care, potrivit principalilor iniţiatori – grupul USR din CLM –, reprezintă o premieră pentru România.
Efectul aplicării acestui Regulament? Toate noile construcții de locuințe sau magazine din Arad vor fi înconjurate de mai mult spațiu verde. Iar mai mult spațiu verde înseamnă îmbunătățirea calității aerului respirat, reducerea încălzirii excesive produse de suprafețele pavate sau asfalt și reducerea poluării.
Noutăţile
Regulamentul privind asigurarea suprafeţei minime de spații verzi pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate pe raza municipiului Arad aduce mai multe modificări reglementărilor anterioare.
Dacă până acum se prevedeau 2 metri pătraţi de spațiu verde pe locuitor, prin noul regulament, blocurile noi din Arad vor avea 25% spațiu verde din suprafața totală a parcelei, un arbore la 50 mp de spațiu verde, 25% suprafață acoperită cu plante perene din suprafața minimă de spațiu verde și un arbore la minimum 10 locuri de parcare.
Modificări apar și la clădirile comerciale. Dacă până acum la orice hypermarket construit, spaţiul verde era de 5%, de acum încolo spațiul verde va înseamna 15% din parcelă și 1 arbore la 4 locuri de parcare.
În ceea ce privește locuințele unifamiliale, noul regulament va cere 35% suprafață minimă de spațiu verde din parcelă.
De asemenea, majoritatea tipurilor de construcții vor avea un procent superior de spațiu verde din parcelă, față de cele specificate în HGR Nr. 525 din 27 iunie 1996.
Deschizător de drum
„Proiectul de hotărâre pe spaţiile verzi va face Aradul un lider la nivel naţional şi, cel mai probabil, îl vor prelua şi alte municipalităţi. Mulţumim tuturor consilierilor locali care au arătat maturitate politică, cât şi factorilor de decizie care au pus interesul arădenilor pe primul loc” – a subliniat, în plenul CLM, Dorian Curcanu, consilier local USR.
El a insistat pe faptul că regulamentul vizează doar ceea ce se va construi de acum încolo. Când vom putea vedea primul proiect conform noilor reglementări?
„Dacă cineva scoate în momentul de faţă certificatul de urbanism, în viitorul proiect tehnic va trebui să includă prevederile din hotărârea adoptată astăzi în CLM” – a explicat alesul USR.
În final, viceprimarul Lazăr Faur a punctat:
„Mulţumim domnului consilier Curcanu şi grupului consilierilor USR care iniţial au venit cu această propunere. Felul în care am integrat acest proiect toţi consilierii locali dovedeşte că putem să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii pentru Arad.”
Un an de aşteptare…
Potrivit USR, proiectul regulamentului a fost depus în urmă cu un an de zile, pe 26 octombrie 2021, dar „a fost tergiversat de primarul Călin Bibarţ și majoritatea din Consiliul Local”. Ideea regulamentului a apărut în contextul în care toate PUZ-urile se construiesc pe baza Hotărârii de Guvern 525/1996, care nu a mai fost modificată de peste 25 de ani și prevede destul de puțin spațiu verde.
Trimite articolul
XMda, cam tarziu.
Asta dupa ce unii au defrisat paduricea de langa lac ridicand ”betoane” ( vezi cladirile Casa copiiilor, Insp. Scolar , biserica penticostalilor largirea sediului consiliului judetean etc etc .
-
Dar Casa de Cultura tot in paragina o lasa. De te apropii iti vine sa plangi cand vezi mucegaiul,cetarna si acoperisul distruse de sutele de porumbei ce cuibaresc acolo. In loc sa fie loc de atractie pentru tinerii orasului pentru activitati culturale,unloc unde sa aiba loc spectacole,festivaluri ale studentilor si elevilor, cladidea se autodemoleaza. A ajuns depozit/gazda a unui ONG suspect,loc de antrenamente pt batausi si loc pt alte activitati ce nu au de a face cu cultura. Iar in jur sunt cuiburi de boschetari ce isi fac acolo culcusurile, la fel ca in jurul bazinului Delfinul si a salii Polivalente, ambele lasate in paragina si ele.
Iar visați ? De unde să se mai facă spațiu verde dacă tot SPAȚIUL Verde le- ați distrus făcînd SPAȚIU de Parcare pentru Mașini că doară mai important este BANUL decît Aerul. Poate în GHIVECI
Cum se face ca Strada Poetului este numai beton nu vezi nimic verde.