În cel mai recent colegiu prefectural, Inspectoratul de Poliție Județean Arad a prezentat situația fenomenului infracțional înregistrat în incinta unităților de învățământ preuniversitar și zona adiacentă acestora, în anul școlar 2023-2024. Documentul întocmit de Biroul Siguranță Școlară arată că în perioada de referință au fost înregistrate 45 de fapte penale, cu 19 mai multe față de anul școlar 2022-2023. Cele mai multe fapte au fost din categoria „lovirea sau alte violențe”. În anul școlar 2023-2024 au fost înregistrate 37 de astfel de cazuri, față de 19 în anul școlar 2022-2023. Vătămarea corporală a crescut, la rândul său, de la 1 caz la 2, în timp ce numărul furturilor a rămas constant: două în fiecare an școlar.
A scăzut, în schimb, numărul faptelor de port fără drept de obiecte periculoase, de la 2 la 1, dar și cele de distrugere și amenințare – de la câte un caz în 2022-2023, la zero cazuri în 2023-2024. Au apărut, în schimb, fapte noi: un caz de violare a sediului profesional, un fapt de încălcare a legii privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și un caz de abuz în serviciu.
Cele mai multe fapte penale au fost comise în unități de învățământ care dispun și de pază umană, și de supraveghere video – 32 de fapte. Urmează faptele comise în unitățile care dispun doar de sisteme de supraveghere video, nu și de pază umană – 12. Culmea, o singură faptă penală a fost comisă într-o unitate de învățământ care nu are nici pază umană, nici sistem de supraveghere video.
Pe partea de prevenție, documentul întocmit de împuternicit-șef birou Siguranță Școlară, comisar șef de poliție Petreuș Ana Daniela, arată că în anul școlar 2023-2024, Inspectoratul de Poliție Județean Arad a luat parte la 1.455 de activități informativ-preventive în unitățile de învățământ din județ. 518 acțiuni au presupus realizarea, cu efective mărite, de activități specifice cu caracter preventiv și informativ-educativ, pe următoarele linii: prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, prevenirea absenteismului și a abandonului școlar, combaterea consumului de alcool și a produselor din tutun, prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise, respectarea regimului circulației rutiere în zona adiacentă unităților școlare. 90 de elevi aflați în situații de risc sau vulnerabili au fost identificați și consiliați de către polițiști.
Întâlniri cu profesorii și părinții
Și cadrele didactice au avut parte de întâlniri cu polițiștii:
„Au fost efectuate un număr de 402 instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare și s-a participat la 238 de grupuri de lucru tematice dintre polițiști și reprezentanți ai unităților de învățământ, dintre care 15 cu inspectori școlari, 183 cu directori și 45 cu cadrele didactice implicate în gestionarea fenomenului violenței școlare”, se arată în analiza IPJ-ului.
Părinții au avut parte și ei de sfaturi și indicații din partea polițiștilor, oamenii legii participând la 66 de ședințe cu părinții. Totodată, polițiștii sunt parte a „Școlii pentru părinți”, proiect derulat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.
Un alt aspect vizat de polițiștii arădeni a fost asigurarea legalității transportului elevilor. În acest sens, cele 118 microbuze special destinate transportului de elevi din județul Arad au fost verificate cel puțin o dată fiecare, în cadrul a 18 acțiuni desfășurate la nivel județean.
E nevoie de mai multe acțiuni
Conform Biroului Siguranță Școlară, „este necesară intensificarea activităților comune realizate atât de către polițiști, cât și împreună cu celelalte structuri sau instituții cu atribuții în domeniul siguranței școlare, în vederea desfășurării de activități preventiv-educative pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor și a personalului didactic în unitățile de învățământ, precum și pentru prevenirea implicării acestora în infracțiuni și fapte antisociale”.
60 de mii de elevi
În anul școlar 2023-2024, în județul Arad au funcționat 463 de unități de învățământ, din care 164 de grădinițe în mediul rural, 76 de grădinițe în mediul urban, 9 creșe în mediul urban, 128 de școli primare și gimnaziale în mediul rural, 25 de școli primare și gimnaziale în mediul urban, 7 licee în mediul rural și 26 de licee în mediul urban, 9 colegii în mediul urban, o școală profesională, 5 școli postliceale și 19 unități de învățământ din categoria cluburilor sportive și cluburilor copiilor. Au fost înscriși 60.079 de elevi, 41.118 în mediul urban și 18.961 în mediul rural.