Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad a întocmit o analiză privind evoluția și tendințele fenomenului infracțional înregistrat în incinta unităților de învățământ preuniversitar și în zonele adiacente acestora, în anul școlar 2021-2022. Conform documentului, numărul infracțiunilor din mediul școlar a crescut în anul școlar 2021-2022, față de anul școlar anterior, pe fondul revenirii elevilor în școli, din învățământul online.
În primul semestru, în școli și în apropierea acestora au fost sesizate 8 infracțiuni, cu 5 mai multe față de semestrul I al anului școlar 2020-2021. Au fost șapte infracțiuni de loviri sau alte violențe, respectiv un caz de furt. Din cele 8 infracțiuni, una singură a fost înregistrată în mediul rural, restul fiind în mediul urban. Cel de-al doilea semestru al anului școlar a adus cu el 6 infracțiuni, cu 1 mai mult decât în semestrul secund al anului școlar anterior. Au fost raportate 3 cazuri de loviri sau alte violențe și 3 furturi, împărțirea fiind egală și pe medii: 3 în mediul rural, 3 în mediul urban.
Cele mai multe evenimente neplăcute au avut loc în municipiul Arad: 3 loviri sau alte violențe și 2 furturi, la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” și Colegiul Economic Arad. În mediul urban au mai fost raportate cazuri de loviri sau alte violențe la Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova, Liceul „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica și Școala Gimnazială Curtici.
Furturi în mediul rural
În mediul rural, au fost înregistrate cazuri de lovire sau alte violențe la Școala Gimnazială Buteni, Școala Gimnazială Dieci și Școala Gimnazială Mănăștur. Tot în mediul rural au fost înregistrate și două furturi: unul la Școala Gimnazială Vladimirescu și unul la Școala Gimnazială Semlac, aici însă „autorul neavând calitatea de elev sau cadru didactic”. Conform datelor IPJ Arad, din cele 14 infracțiuni sesizate în anul școlar 2021-2022, pentru 12 au fost identificați autorii, iar pentru 2 (furturi) nu.
Activități de prevenție
Inspectoratul de Poliție Județean Arad a transmis că în anul școlar 2021-2022 a desfășurat, în școlile și grădinițele din județ, 157 de activități preventice, a pus în aplicare 5 planuri de acțiune pentru prevenirea absenteismului sau a abandonului școlar și pentru combaterea și prevenirea consumului de alcool și tutun, dar și 10 proiecte pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ.
Școli nesupravegheate
O problemă ce persistă în județul Arad este aceea a școlilor care nu dispun de nici o formă de supraveghere. Din cele 448 de unități de învățământ preuniversitar, 318 dispun de forme de pază. Din acestea, 65 sunt asigurate cu pază umană, 189 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 64 au atât pază umană, cât și supraveghere video. Alte 25 de unități de învățământ nu dispun de pază sau supraveghere video, însă au sisteme de alarmare antiefracție.
Rămân, însă, 69 de grădinițe și 36 de școli care „nu au nici o formă de pază și nici nu sunt dotate cu sisteme de alarmare antiefracție”. Situația este una tristă, însă comparând cu situația din urmă cu 5 ani, când existau 237 de unități de învățământ în această situație, putem spune că ne îndreptăm într-o direcție bună. Cu viteza melcului, însă….
Trimite articolul
Xpai numa sa incerce cineva cv cu fetita mea la gen.18.tot internetul umplu,toate site-urile,numa fondul scolii,al-clasei,bani de reparatii lu nea-Ilie,directorului dirigintelui Draghici(smecher prost),numa sa isi bata joc de fata mea.