845 de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) au fost înregistrate în cursul anului trecut în unitățile sanitare din județul Arad, conform raportului întocmit de către Direcția de Sănătate Publică. Dintre acestea, 794 au fost depistate la pacienți internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. În 2023, numărul infecțiilor nosocomiale a scăzut cu 110 cazuri comparativ cu 2022, la nivel de unități sanitare (de la 955 la 845), iar Spitalul Clinic Județean de Urgență a coborât de la 902 infecții cu bacterii rezistente la antibiotice, câte a raportat în 2022 la 794 de cazuri.
Dar iată care sunt cifrele pe unități sanitare, conform raportului de activitate al DSP Arad. În cursul anului 2023, SCJU a avut 794 de pacienți infectați cu nosocomiale, pe locul doi situându-se Spitalul Orășenesc Ineu – cu 27 de infecții intraspitalicești. Alte 19 cazuri s-au înregistrat la Spitalul Sfântul Gheorghe din Chișineu Criș, 2 la Spitalul de Psihiatrie Mocrea și câte un caz la Spitalul de Boli Cronice Sebiș, Spitalul de Recuperare Neuromotorie Dezna și Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș.
Cea mai mare parte a infecțiilor nosocomiale a fost raportată și anul trecut pe Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, unde 302 de pacienți s-au infectat cu bacterii periculoase. Mai puțini cu 94 față de anul 2022, când 396 de pacienți externaţi de la ATI au plecat acasă cu nosocomialele după ei.
Chirurgia a înregistrat 51 de pacienți cu infecții intraspitalicești, ginecologia – 6, neonatologia – 14 față de 2 în 2022, pediatria – 27 față de 4 în anul anterior, iar 394 de cazuri au fost documentate alte secții.
Din cele 794 infectări de la Județean, defalcate pe cauze, situația arată în felul următor: infecții respiratorii – 286, infecții ale tractului gastro-intestinal – 208, infecții urinare –146, infecţii de plagă – 75, bacteriemii – 78, alte infecții – 1.
Infecții cu clostridium difficile
Pentru anul 2023, spitalele au întocmit 235 de fișe declarate de infecții cu clostridium difficile. Infecția cu Clostridium difficile numită și enterocolită produsă de Clostridium difficile este o colită care se manifestă clinic printr-o diaree sau colită pseudomembranoasă, precedată cel mai adesea de un tratament cu antibiotice. Boala diareică produsă de Clostridium difficile reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții nosocomiale, fiind întâlnită în 20-30% dintre cazurile de diaree contractată în spital.
Conform datelor furnizate de către DSP Arad, 186 de pacienți s-au infectat cu clostridium difficile la Spitalul Județean, câte 1 la Spitalul de Psihiatrie Mocrea și Spitalul Sfântul Gheorghe Chișineu Criș). Alte 17 au fost infecții comunitare (SCJU Arad), 6 nedeterminate (5 SCJU Arad, 1 Medlife Genesys) și 24 de recăderi (SCJU Arad).
Au fost înregistrate și 15 accidente postexpunere profesională din unităţile sanitare cu paturi şi ambulatorii ale judeţului, cu completarea fişelor tip.
Monitorizare
Începând din trimestrul III al anului 2016 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a intrat în sistemul de raportare de tip sentinelă a infecţiilor nosocomiale. Rezultatele acestui tip de monitorizare sunt următoarele: „Indicatori de evaluare – sistem sentinelă – Indicatori fizici: număr de infecţii asociate asistenţei medicale depistate în sistem sentinelă: 191 infectii; număr de tulpini microbiene care determină infecţii invazive caracterizate din punctul de vedere al rezistenţei la antibiotice, depistate în sistem sentinelă: 0 tulpini;. număr de tulpini microbiene care determină infecții asociate asistenței medicale investigate microbiologic cu laboratorul, depistate în sistem sentinelă: 299 tulpini; număr de tulpini microbiene care determină infecții asociate asistenței medicale caracterizate din punctul de vedere al rezistenței la antibiotice, depistate în sistem sentinelă: 235 tulpini; numărul total de tulpini microbiene izolate şi caracterizate din punct de vedere al rezistenţei microbiene din întreg SCJU Arad = 6.142 culturi pozitive din care 794 sunt IAAM”, se arată în raportul întocmit de Direcția de Sănătate Publică Arad.
Trimite articolul
XAstea vin cu pachetul de baza?! Mergi cu una iesi cu doua?!
Pentru că se tratează de mulți ani orice răceală banală cu antibiotice, normal că nu mai au afect antibioticele
-
ce are una cu alta ? Vezi de conditiile sanitare din spitale si apoi vorbeste
Măriți salariile la personalul medical ca îs rupți de lucru. SPAGARILOR
-
zau ? ia vezi ce lefuri au mai nou cei din sistemul sanitar