Un raport întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean Arad și prezentat în Colegiul Prefectural din luna august 2023 arată că, în anul școlar 2022-2023, s-au înregistrat cu aproape 50% mai multe fapte penale în incinta și în zonele adiacente ale unităților de învățământ preuniversitar. Mai exact, dacă în anul școlar 2021-2022 s-au înregistrat 17 astfel de fapte, în anul școlar 2022-2023 numărul lor a crescut la 25.
Cele mai multe cazuri au fost de lovire sau alte violențe. S-au înregistrat 17 astfel de cazuri, față de 11 în anul școlar anterior. Furturile au fost mai puține decât anul trecut – 2 în anul școlar 2022-2023, față de 5 în anul școlar 2021-2022. S-au mai înregistrat câte un caz de amenințare, vătămare corporală din culpă, respectiv act sexual cu minori – față de zero în anul școlar anterior. Totodată, în două cazuri s-a constatat „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.
Cele mai multe fapte penale au fost comise, culmea, în unități de învățământ asigurate cu pază umană și sistem de supraveghere video – 12 fapte. Alte 11 au fost înregistrate în școli asigurate doar cu sisteme de supraveghere video, iar 2 fapte s-au petrecut în școli care nu dispun nici de pază umană, nici de sistem de supraveghere video.
Activități preventive
Conform celor de la Inspectoratul de Poliție Județean Arad, în anul școlar 2022-2023, IPJ Arad a desfășurat 938 de activități cu caracter preventiv, la care au participat 21.942 de elevi.
„Au fost identificați și consiliați un număr de 553 de elevi în situații de risc, fiind efectuate un număr de 96 de informări cu privire la situația acestora, respectiv către IȘJ Arad/unitățile de învățământ, DGASPC Arad și CJRAE Arad”, notează cei de la IPJ Arad.
807 de cadre didactice au fost instruite de către polițiști cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare, asigurându-se prezența la 249 de întâlniri cu directorii unităților de învățământ, 20 de ședințe cu părinții și 67 de informări adresate instituțiilor „cu atribuții specifice privind siguranța școlară, respectiv către unitățile administrativ-teritoriale, cu referire la modul de asigurare a protecției unităților de învățământ”.
Mai multe acțiuni
În raportul trimis de IPJ către Colegiul Prefectural al Județului Arad se arată că este nevoie de mai multe activități comune realizate „atât de către polițiști, cât și de către celelalte instituții/structuri cu atribuții în domeniul siguranței școlare”, cu scopul de a crește gradul de siguranță al elevilor și personalului didactic în unitățile de învățământ. În acest sens se propun desfășurarea activităților de prevenire a delicvenței juvenile la orele de curs, dar și cu părinții elevilor „la momentul deschiderii școlilor”. Alte soluții propuse de polițiști sunt reinstruirea agenților de securitate din școli, respectiv „asigurarea vizibilității polițiștilor de siguranță școlară și a patrulelor de siguranță publică în zona de acces în instituțiile de învățământ”.
Cifrele rețelei școlare
În județul Arad au fost, în anul școlar 2022-2023, un număr de 456 de unități de învățământ, dintre care 161 de grădinițe în mediul rural și 76 în mediul urban, 9 creșe în mediul urban, 128 de școli primare și gimnaziale în mediul rural și 25 în mediul urban, 7 licee în mediul rural și 26 în mediul urban, 9 colegii în mediul urban, o școală profesională și 3 postliceale, respectiv alte 11 unități de învățământ care fac parte din rețeaua școlară (cluburi ale copiilor etc.). În ceea ce privește elevii, numărul acestora a fost de 63.436, dintre care 46.424 la nivelul de învățământ preșcolar, primar sau gimnazial, 15.016 la nivelul de învățământ liceal și profesional, respectiv 1.996 la nivelul de învățământ postliceal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!