Ziarul Libertatea a publicat un raport întocmit în 2019 de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și înaintat în același an ministrului Sănătății de la acea vreme, Sorina Pintea. Conform raportului publicat de Libertatea, 657 de unități sanitare cu paturi pentru tratament sau internări au fost verificate în perioada aprilie 2018-aprilie 2019 de IGSU, printre ele regăsindu-se și spitale sau clinici din județul nostru. Au fost aplicate atunci, în toată țara, 3.052 de sancțiuni contravenționale: 296 de amenzi (1,7 milioane de lei) și 2.756 de avertismente.
Prima deficiență în domeniul apărării împotriva incendiilor la unitățile sanitare cu paturi trecute în raportul semnat de ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, și adresat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, este aceea a unităților ce funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. De menționat, însă, faptul că există posibilitatea ca din momentul în care a fost întocmit raportul până în prezent, aceste unități spitalicești să fi obținut autorizațiile. La nivel național au fost identificate 260 de unități fără astfel de autorizație, în dreptul județului Arad fiind menționate trei obiective: Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul de Boli Cronice Sebiș și o companie privată din Ineu – Centrul Medical Speranță pentru Viață SRL.
Fără evacuare
Următoarea neregulă constatată în urma controalelor a fost neasigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor, în cazul producerii situațiilor de urgență. Aici, în dreptul județului Arad sunt menționate Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad – secțiile Neurologie, Diabet, Chirurgie, Ortopedie, Fizioterapie, OR, Psihiatrie și Pediatre 2, Spitalul Orășenesc Ineu, dar și o companie privată din municipiu – Genesis Medical Clinic SRL. Și în acest caz există posibilitatea ca de la data controalelor până în prezent, unitățile să își fi rezolvat problemele.
Etichete lipsă
O altă problemă găsită a fost aceea a lipsei marcării ușilor saloanelor cu etichete roșii, galbene sau verzi, în funcție de gradul de mobilitate al persoanelor. În cazul unei situații de urgență, aceste marcaje i-ar ajuta pe salvatori să evalueze mai bine situația din teren. În Arad, aceste etichete lipsesc, conform raportului menționat, de la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, Spitalul de Boli Cronice Sebiș și Spitalul Clinic Județean de Urgență – secțiile TBC, Boli Infecțioase și Psihiatrie. Și diminuarea gabaritelor căilor de acces sau evacuare este o problemă des întâlnită în controalele făcute de IGSU. În Arad au fost constatate astfel de carențe la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență – secțiile Pediatrie 2, Neuropsihiatrie Infantilă, Spitalul Municipal – secțiile Cardiologie, Recuperare, Fizioterapie, ORL, Oftalmologie. Desigur, este posibil ca și aceste probleme să fi fost rezolvate până în prezent.
Cu sistem funcțional
În acest context, principala veste bună pentru arădenii care au nenorocul de a avea nevoie de timp petrecut în spital este aceea că toate unitățile sanitare cu paturi controlate de IGSU asigură echiparea cu instalație de detectare, semnalizare a incendiilor. Mai mult, nicio unitate din județ nu apare la categoria unităților în care „nu funcționează instalația de detectare, semnalizare a incendiilor”.
Situația actuală
Dat fiind faptul că raportul IGSU prezentat de ziarul Libertatea indică starea de fapt din perioada 2018-2019, am dorit să aflăm care este situația în acest moment în unitățile menționate în raport. În acest sens am transmis tuturor instituțiilor menționate cereri în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru a afla dacă problemele constatate atunci au fost rezolvate sau nu. Vă vom ține la curent!