Începând din luna august a acestui an, spitalele ar urma să primească mai mulţi bani pentru hrana asigurată pacienţilor internaţi. Asta dacă guvernul va aproba proiectul de hotărâre al Ministerului Sănătăţii „privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice”. Concret, se propune o majorare a alocaţiilor de hrană, în medie, cu 28,95%.
Mai exact, alocaţia de hrană destinată bolnavilor adulţi, care în prezent se situează între 7 şi 13 lei (în funcţie de afecţiuni), va avea valori cuprinse între 9,5 şi 17 lei. Alocaţia de hrană pentru copii se va majora de la 1,8-14,5 lei la 2,5-16 lei (în funcţie de categoria de vârstă şi boala pentru care sunt internaţi copiii).
Baremul pentru alocaţia de hrană nu a mai fost majorat din 2008.
„Intenţia Ministerului Sănătăţii este extrem de binevenită, alimentaţia bolnavilor fiind o componentă a terapiei medicale şi având un rol important în acordarea asistenţei medicale, pentru asigurarea necesarului caloric şi a conţinutului în proteine, lipide, alte elemente nutritive, precum şi a unor regimuri alimentare corespunzătoare diverselor afecţiuni” – spune dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Autoritățile locale care dețin management spitalicesc pot, prin hotărâri de consiliu, să crească baremul stabilit prin hotărâre de guvern, dar vor suporta majorările din bugetele proprii. Şi beneficiarii persoane fizice pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.
Teodora Olariu: Intenţia Ministerului Sănătăţii este extrem de binevenită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!