A fost finalizat proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019, iar Inspectoratul Școlar Județean speră să atragă mai mulți elevi în școlile profesionale.
Învățământul „de masă”
În învățământul de stat „de masă”, la ciclul preșcolar, IȘJ Arad a prevăzut pentru anul viitor școlar un număr de 535 de clase, cu un total de peste 10.750 de elevi, iar la ciclul primar, 962 de clase cu aproape 20.000 de elevi. Pentru învățământul gimnazial au fost plănuite 722 de clase cu puțin peste 15.000 de elevi în învățământul de masă.
Clasele speciale
Pentru elevii din școlile speciale, au fost prevăzute patru clase la ciclul preșcolar (45 de locuri), 30 la ciclul primar (224 de locuri) și alte 38 de clase la învățământul gimnazial, cu 262 de locuri. În ceea ce privește învățământul liceal profesional și cel postliceal, IȘJ are în plan înființarea a opt clase de învățământ special, cu peste o sută de locuri.
Liceul și „profesionala”
IȘJ a prevăzut pentru învățământul liceal (clasa a IX-a), la frecvență zilnică, un număr de 112 clase, cu 3.136 de elevi, în timp ce 5 clase sunt cu „frecvență seral”, iar altele trei cu „frecvență redusă”. Cât despre învățământul profesional, spre care IȘJ speră să atragă cât mai mulți elevi în anul viitor școlar, au fost prevăzute 31 de clase pentru învățământul profesional de trei ani (clasa a IX-a), cu locuri pentru aproape 600 de elevi. Alte 17 clase cu 476 de elevi au fost pregătite pentru învățământul liceal tehnologic, cu frecvență „seral”. Învățământul postliceal a fost și el prevăzut cu 19 clase, dintre care 9 cu taxă. În total, în sistemul de învățământ de stat din județul Arad, pentru anul viitor școlar au fost prevăzute 2.398 de clase, cu 50.288 de locuri.
Forma duală
O noutate pentru anul viitor școlar, spun reprezentanții IȘJ Arad, este faptul că, în sfârșit, metodologia de funcționare și organizare a învățământului dual a fost publicată. La Arad, această formă de învățământ ce implică o colaborare între unitatea de învățământ, inspectoratul școlar și agenți economici, se va aplica în două școli. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” (Forestier) și Liceul Tehnologic „Francisc Neumann” (Textil), unde au fost prevăzute două clase, cu un număr total de 56 de locuri.
Învățământul privat
64 de clase cu 1.260 de locuri vor fi disponibile în anul școlar 2018-2019 în învățământul privat. 37 de clase au fost prevăzute pentru învățământul preșcolar și primar, în timp ce la învățământul gimnazial privat au fost prevăzute doar clase de învățământ special (nouă clase cu 55 de locuri). Învățământul liceal (frecvență la zi, seral și redusă) are prevăzute patru clase, cu un total de aproximativ o sută de locuri.
Mai mulți la tehnologic
În planul de școlarizare pentru anul viitor școlar, IȘJ Arad a prevăzut 11 clase de învățământ liceal la filiera vocațională (8,15%), 52 de clase la filiera teoretică (38,52%) și 72 de clase la filiera tehnologică și învățământul profesional (53,33%), numărul acestora din urmă fiind în creștere față de anii precedenți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!