Să nu uităm că ulterior s-a decis desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, după ce au ieșit la iveală multiple cazuri de plagiat.
Așa că, după ce a dat cu oiștea-n gard, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prezintă, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției, profesioniștii de la conducerea Poliției Române și că se dorește organizarea de concursuri pentru posturi care au fost ocupate – pentru prea mult timp – exclusiv prin împuterniciri.
BUCUREȘTI. Comunicatul începe cu un mesaj clar:
„Ministerul Afacerilor Interne este puternic angajat în proiectul de modernizare instituțională, finalitatea acestui demers fiind eficientizarea activității tuturor structurilor”.
În contextul în care fiecare inspectorat de poliție din țară se confruntă cu „un val cu două cocoașe” de pensionări, implicit lipsă de personal, acesta neputând fi acoperit sută la sută de absolvenții de Academie sau de către cei din școlile de poliție, este interesant de urmărit cum și cu cine se va efectua această „eficientizare a tuturor structurilor”. O altă mare problemă a Poliției Române, asupra căreia nu se apleacă nimeni, sunt posturile de poliție. Sediile posturilor de poliție care aparțin de MAI, cel puțin în județul Arad, se află în stare jalnică. Însă doar cele care țin de MAI se prezintă astfel, pentru că povestea cu posturile de poliție ale căror sedii aparțin de primării este alta.
Comunicatul Mai continuă și precizează că
„s-au făcut primii pași în această direcție, pornind de la bază, prin demararea procesului de reorganizare de la nivelul Academiei de Poliție <<Alexandru Ioan Cuza>>, un pilon fundamental pentru reforma Poliției Române.” Până nu demult, acest „pilon fundamental pentru reforma Poliției Române” era condus de Adrian Iacob, rector și Petrică Marcoci, prorector, ambii condamnați acum la închisoare cu suspendare pentru instigare la șantajarea jurnalistei Emilia Șercan, după ce aceasta a scris că teza de doctorat aparținând lui Iacob este plagiată. „Rupe-i dinții” i-a transmis Adrian Iacob unui subaltern în ceea ce o privește pe jurnalistă. Ulterior dezvăluirilor făcute de jurnalistă, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor (CNATDCU) a decis cu unanimitate de voturi retragerea titlului de doctor deținut de fostul rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, după ce a constatat în mod oficial că teza acestuia este plagiată. Mai mult de atât, recent s-a decis desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, după ce au ieșit la iveală multiple cazuri de plagiat. Cam atât despre putredul „pilon fundamental pentru reforma Poliției”…
Așadar, având în vedere acest precedent, nu ne miră „apucăturile” fostului șef IPJ Arad, în momentul de față împuternicit adjunct al Inspectoratului General de Imigrări (IGI), când a solicitat în mod imperativ scoaterea de pe site-ul aradon.ro a unui articol în care era relatat faptul că fusese împuternicit adjunct la IGI. Articolul îl puteți găsi în continuare pe site-ul nostru.
MAI ne mai spune că „un alt pas important a fost făcut prin numirea de către premier a șefului Poliției Române, domnul chestor de poliție Benone-Marian Matei, un profesionist respectat de toți colegii.
Prin ocuparea celei mai importante funcții din Poliția Română, de către un profesionist respectat în sistem, s-a dat un semnal clar în direcția profesionalizării funcțiilor de conducere, aspect ce va conferi stabilitate și predictibilitate sistemului de ordine și siguranță publică. În acest sens, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus inspectorilor generali să stabilească cu prioritate un calendar pentru desfășurarea concursurilor, în vederea ocupării posturilor de conducere, în urma unei analize temeinice și aprofundate. Acest proces va fi unul transparent, condus în mod profesionist, derulat de oameni integri, iar reușita sa va contribui în mod decisiv la consolidarea încrederii cetățenilor în activitatea structurilor MAI. Obținerea stabilității pe funcție la nivelul structurilor de management, prin organizarea concursurilor de titularizare pe post, constituie un obiectiv major pentru consolidarea instituțională. Este nevoie de procese transparente și profesioniste de selecție a resurselor umane, pentru a rezolva una dintre cele mai presante probleme ale sistemului de ordine și siguranță publică”.
Nu contestăm pregătirea sau experiența profesională a noului șef al Poliției Române și înțelegem nu doar că este respectat, ci este de două ori respectat – potrivit comunicatului – o dată „respectat de toți colegii”, iar a doua oară „respectat în sistem”, însă singura stabilitate de care are nevoie sistemul de ordine și siguranță publică este cea a personalului. Personalul din inspectoratele de poliție județene este insuficient. Și aici aducem aminte, din nou, de pensionările masive din sistem, mai ales din rândul polițiștilor care lucrează în acest segment. Apoi, o selecție mai strictă a celor care doresc să devină polițiști, iar urmare a angajării, controale din partea „celebrelor” SIPI, DIPI. Și aici amintim cazul tânărului polițist din Pâncota, angajat de puțin timp în sistem, care a „pus umărul” la furtul a 300.000 de euro din casa unei bătrâne. Comunicatul MAI vorbește despre consolidarea încrederii cetățenilor în activitatea structurilor MAI, când de fapt ar trebui să fie vorba despre recâștigarea încrederii cetățenilor în Poliție. Printre rândurile comunicatului înțelegem faptul că se vor organiza concursuri de titularizare pe post, ceea ce înseamnă că „Era împuternicirilor” s-a încheiat.
MAI anunță, prin intermediul aceluiași comunicat și că Direcția Generală Anticorupție are un nou șef. Nimeni altul decât chestorul principal de poliție Liviu Vasilescu, cunoscut drept singurul șef al Poliției Române care și-a suflecat mânecile de la uniformă și s-a dus să negocieze cu cei din clanul Duduianu pentru ca înmormântarea lui Emi Pian, lider al clanului Duduienilor, să se facă în linişte. Și s-a făcut: în plină pandemie – când nu se puteau întâlni mai mult de cinci oameni la un loc – cu mii de oameni ca participanți și păziți de polițiști. Aceasta a fost, la acel moment, imaginea Poliției Române.
Întâlnirea nocturnă s-a soldat cu demisia lui Liviu Vasilescu, după ce chiar și președintele României a cerut explicații cu privire la imaginile surprinse de la întâlnirea dintre – atunci – șeful Poliției Române și membrii unui clan interlop.
Așteptăm acțiunile sau, eventual, „negocierile” lui Liviu Vasilescu în calitate de șef al Direcției Generale Anticorupție.
Și așteptăm și schimbările pe care mult lăudata echipă a Poliției Române vrea să le facă. Așa cum au vrut să facă și echipele anterioare aflate la conducerea aceleiași instituții, însă pe drum cumva, undeva sistemul și-a intrat în drepturi.
Trimite articolul
XMinisterul AFACERILOR Interne…………….Hmmm…………
Poliția, mândria țării…
Vorbarie multa si toata goala , lipsita de substantza ! ….. in cadru politiei romane in veci nu va mai domni onestitatea , corectitudinea si spiritul de sacrificiu , toti sefii din minister sunt manjiti