Marea descentralizare a spitalelor, care presupune trecerea acestora de sub tutela Ministerului Sănătăţii (MS) sub cea a administraţiilor locale, se apropie cu paşi repezi de finalizare.
Deşi procesul de descentralizare a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe atât de către oficialii MS, cât şi de către reprezentanţii autorităţilor locale, ca fiind unul benefic, intrarea spitalelor sub administraţie aduce şi veşti proaste. Ministrul Attila Cseke anunţă că va fi redus numărul paturilor din spitale cu un procent aproximativ de şapte la sută. „La 1 iulie 2010 vom finaliza procesul de descentralizare.
Dar, aşa cum am promis, am considerat necesar să luăm mai întâi unele măsuri de eficientizare a spitalelor înainte ca acestea să fie predate autorităţilor locale. Alături de plata datoriilor, pe care sperăm că vom reuşi să o rezolvăm în curând, raţionalizarea paturilor din unităţile sanitare şi realizarea unei structuri eficiente erau necesare. Raţionalizarea spitalelor va modifica din temelii un sistem sanitar prăfuit, învechit şi închistat în structuri nefuncţionale, care nu s-au schimbat de 20 de ani şi care, în anul 2010, nu mai fac faţă nevoilor pacienţilor, dar şi angajaţilor din Sănătate”, a declarat Attila Cseke.
Nu avem date
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP), Ionel Drăgănescu, spune că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio informaţie oficială de la MS. „Nu am fost informaţi în legătură cu numărul paturilor care se vor desfiinţa în unităţile medicale arădene. În ceea ce priveşte datoriile pe care ministerul spune că le va plăti, nu ştim exact dacă vor fi acoperite toate. Sumele datorate în prezent de spitalele arădene se ridică la 12 milioane de lei”, a declarat Drăgănescu. Neoficial, se prognozează că în spitalele arădene vor fi desfiinţate aproximativ 160 de paturi, dar încă nu se ştie care vor fi unităţile medicale de unde se vor desfiinţa şi nici secţiile.
Pacienţii nu vor suferi
Conform declaraţiilor făcute de oficialii MS, pacienţii nu vor avea de suferit de pe urma reducerii paturilor. „Măsura ministerului nu va afecta acordarea de asistenţă medicală către pacienţi deoarece au fost reduse, cu prioritate, paturile din secţiile care pot face servicii medicale în regim ambulator, ca de exemplu secţiile de dermatologie, oftalmologie sau boli interne”, spun oficialii ministerului.
În aşteptare
Deşi MS a anunţat deja că, la nivel naţional, numărul paturilor reduse în spitale va fi de aproximativ 9.300, nu a fost făcută publică o listă în ceea ce priveşte situaţia pe fiecare unitate medicală sau măcar pe judeţ. „În următoarea perioadă vor fi emise ordinele de ministru cu noile structuri ale unităţilor sanitare”, s-au mulţumit să afirme reprezentanţii ministerului.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!