ARAD. Scăderea numărului de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul județului Arad a dus și a la diminuarea numărului de internări la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Conform raportării de luni, 6 decembrie, în spital mai erau internate pe secțiile Covid 178 de persoane, dintre care 30 la anestezie și terapie intensivă. O diferență considerabilă față de vârful valului patru când numărul internaților se apropia și de 400.
De la 330 la 238
Urmare a acestui fapt, conducerea SCJU a decis scoaterea unor secții din circuitul Covid și transformarea lor în secții verzi destinate pacienților non-Covid. Medicul epidemiolog Lenuța Timiș, a anunțat restrângerea activității pe acest segment.
„De astăzi am primit aviz favorabil din partea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad pentru revenirea la activitatea de bază a Secției Medicina Muncii. Secțiile Chirurgie Generală II respectiv Urologie își suspendă activitatea, tot de astăzi, iar aici se vor efectua lucrări de reabilitare a circuitelor de gaze medicale. O altă modificare se referă la paturile COVID destinate copiilor care sunt diminuate cu 14, renunțând practic la zona alocată pentru acești pacienți în Secția Pediatrie I – ceea ce înseamnă că minorii diagnosticați cu SARS CoV-2 vor fi internați doar în Compartimentul Boli Infecțioase Copii unde sunt alocate 20 de paturi pentru copii și cinci pentru mămici. Astfel, începând de astăzi, mai avem 238 de paturi pentru pacienții cu COVID-19”, a declarat dr. Lenuța Timiș, medic șef SPIAAM.
Numărul de paturi se reduce astfel cu 92, de la 330 la 238. Deocamdată, pe anestezie și terapie intensivă numărul paturilor rămâne același – 37 – cu toate că acestea nu mai sunt ocupate în totalitate. În perioada care urmează, se intenționează renunțarea la un număr de cinci paturi de ATI pentru degrevarea personalului medical.
Cel mai greu val
Valul patru al pandemiei a fost cel mai dificil de până acum, a afirmat managerul interimar al SCJU, ec. Florina Ionescu, în cadrul conferinței de presă organizate luni la Consiliul Județean Arad.
”Chiar dacă apogeul a trecut, ne confruntăm încă cu cazuri grave, iar paturile de ATI sunt în continuare ocupate în mare parte. Întreaga echipă a SCJU a depus și depune în continuare eforturi pentru gestionarea pandemiei. Valul patru a fost cel mai agresiv. Am avut cazuri extrem de grave, cu necesar de oxigen încă de la internare. Am avut și situații limită. În noaptea de 22/23 octombrie am fost anunțați că presiunea de oxigen a scăzut pe un tronson și ni s-a recomandat relocarea pacienților – 50 la număr – la un alt etaj unde presiunea optimă putea fi asigurată. Din fericire, am reușit să facem acest lucru în condiții optime și pe parcursul acestor luni nu am întâmpinat probleme majore.”
Internări în județ
Conform datelor puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, luni dimineața la Județean erau internați 177 de pacienți, dintre care 30 la terapie intensivă. La Ineu, se mai aflau internați 6 bolnavi cu Covid-19, iar alți 10 erau spitalizați la Sebiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!