Vom plăti mai mult pentru biletele de autobuz. Compania de Transport Public Arad a solicitat Consiliului Judeţean Arad adoptarea unei hotărâri care vizează majorarea tarifelor pentru serviciul de transport public judeţean de persoane. Şi asta, spun cei de la CTP, pentru că… au crescut salariile. Mai mult, printre motivele invocate de către cei de la companie se numără şi faptul că numărul călătorilor a scăzut cu 15 la sută faţă de anul 2014. Drept urmare, sumele încasate de CTP sunt mai mici. Aşa că, decât să facă, într-un fel sau altul, mai atractivă călătoria cu transportul în comun, cei de la companie au ales varianta cealaltă: să scumpească biletele de călătorie. Mai mult, arădenii vor trebui să plătească inclusiv faptul că parcul auto al companiei este vechi, iar autobuzele consumă mai mult carburant decât unele noi. Dar să vedem cum descriu reprezentanţii CTP necesitatea de a majora tarifele: „În perioada 2014-2017 s-au observat următoarele: numărul de kilometri parcurşi s-a menţinut constant; preţul la motorină s-a diminuat în perioada 2014-2016 şi s-a menţinut constant în anul 2017, însă vechimea parcului auto conduce la un consum fizic în creştere la 100 de kilometri; scăderea preţului la motorină s-a compensat oarecum cu creşterea costului din salarii; cheltuielile cu salariile în perioada decembrie 2013-2017 au înregistrat o creştere datorată majorării salariului minim pe economie de la 800 de lei la 1.450 de lei, astfel costurile cu salariile au crescut de la 1,83 lei pe kilometru în anul 2014 la 2,46 lei pe kilometru în anul 2017; veniturile directe din legitimaţii de călătorie s-au redus cu 15 la sută faţă de anul 2014, înregistrând o scădere anuală din cauza scăderii numărului de călători”. Trebuie menţionat faptul că ultima majorare a tarifelor a avut loc în luna decembrie a anului 2013.
După ce au enumerat toate datele prezentate mai sus, reprezentanţii Companiei de Transport Public au ajuns la o singură soluţie: majorarea tarifelor. „În aceste condiţii, pentru a preîntâmpina blocajul financiar şi pentru a limita creşterea subvenţiilor pentru anul 2017, dar şi asigurarea continuităţii prestării serviciului de transport public judeţean, CTP Arad propune majorarea tarifelor pentru transportul public judeţean de persoane prin curse regulate cu un indice de 20 la sută. La fundamentarea tarifelor s-a luat ca bază de calcul indicatorii economici şi de exploatare din semestrul I – 2017”, se arată în documentele Consiliului Judeţean Arad, instituţie care va trebui să supună votului consilierilor propunerea de creştere a tarifelor. Cei de la Compania de Transport Public au calculat şi modul în care vor creşte veniturile: cu aplicarea tarifelor majorate pentru adulţi şi menţinerea tarifelor pentru elevi, venitul ar creşte cu 40.000 de lei pe lună; cu aplicarea tarifelor majorate pentru toţi călătorii, în ideea în care din luna septembrie nu se vor mai impune tarife pentru elevi, venitul ar creşte cu 175.000 de lei pe lună.
La transparenţă
Propunerea de majorare a tarifelor se află, în prezent, la transparenţă la Consiliul Judeţean Arad. Toţi arădenii care vor să depună recomandări, sugestii sau opinii o pot face în scris, la sediul CJA sau pe adresa de e-mail a instituţiei, respectiv consiliu@cjarad.ro. Dar, cel mai probabil, indiferent de recomandările venite, proiectul de hotărâre va fi supus votului consilierilor exact în această formă, respectiv creşterea tarifelor cu 20 la sută. Consiliul de Administraţie al Companiei de Transport Public Arad a trimis deja o adresă către CJA, adresă în baza căreia a fost întocmit actualul proiect de hotărâre. Mingea este acum în terenul consilierilor judeţeni care, la una dintre şedinţele viitoare, vor vota sau nu majorarea preţului la transportul în comun.
Şi preţurile
Ce va însemna această majorare a tarifelor? Pentru a vorbi aplicat, vom da câteva exemple ale tarifelor actuale şi ale celor care vor intra în vigoare dacă preţul biletelor va creşte. Un bilet care acum costă 3 lei va costa 3,5 lei. Un bilet care acum costă 7,5 lei va costa 9 lei. Un bilet pentru care acum se plăteşte 10 lei va costa 12 lei. Un bilet care costă 13 lei va costa 15,5 lei, iar un bilet care costă 15 lei va costa 18 lei. Bineînţeles, majorarea se va aplica şi la abonamente săptămânale sau lunare. De exemplu, un abonament lunar care acum costă 220 de lei va costa 264 de lei, unul care costă 290 de lei va costa 348 de lei, iar un abonament care costă 420 de lei va fi plătit cu suma de 504 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!