Bucureşti. Poveste fără sfârşit şi cu bucluc, aşa cum anticipam. Este vorba de povestea Monumentului Marii Uniri, care încă nu a ajuns la Arad şi care nici nu va ajunge, se pare, dacă sculptorul însărcinat cu execuţia acestuia nu va primi de la Ministerul Culturii încă 400.000 lei pentru transportul monumentului din portul Constanţa, unde zace acum abandonat, în Arad. Până acum, ministerul i-a plătit sculptorului Florin Codre 10 milioane lei pentru execuţia şi amplasarea (!) statuii. Între timp, însă, l-a acţionat în judecată pe artist pentru că nu şi-a respectat contractul, în condiţiile în care monumentul nu a fost livrat şi amplasat la timp.
Povestea ridicolei istorii a monumentului pe care arădenii îl aşteaptă de ani de zile a fost prezentată deja pe larg în ziarul nostru – Jurnal arădean – şi pe www.aradon.ro. Care e noutatea de astăzi? Sculptorul Florin Codre, pe numele căruia Ministerul Culturii a depus plângere penală pentru că nu a livrat Monumentul Marii Uniri la Arad, afirmă că lucrarea a ajuns în Portul Constanţa, dar solicită aceluiaşi minister sprijin financiar pentru a transporta şi amplasa monumentul la Arad, pentru că dânsul nu ar mai avea sumele necesare.
Suma cerută acum de sculptor este de 400.000 lei. Mai exact, Florin Codre a trimis Ministerului Culturii, pe 14 august, o notificare la somaţia pe care a primit-o în legătură cu Monumentul Marii Uniri, pe care a decis să-l realizeze tocmai în China, în care explică motivele pentru care s-a întârziat amplasarea lucrării la Arad. Sculptorul susţine că monumentul (ambalat în şase containere care conţin 150 de tone de marmură sculptată) a ajuns în Portul Cosntanţa din China şi că şi-a respectat contractul, pentru că, potrivit acestuia, a adus acasă monumentul. Nu însă la Arad, unde trebuie amplasat.
„Din nefericire, starea sănătăţii nu-mi permite să procur în acest moment banii necesari pentru a parcurge şi aceşti ultimi kilometri”, a indicat artistul într-un document remis MEDIAFAX.
Ca atare, Florin Codre cere sprijinul Ministerului Culturii, sugerând încheierea unui act adiţional, “prin care să se prevadă o sumă care să acopere vama, transportul de la Constanța la Arad şi amplasarea monumentului, şi anume 400.000 lei”. Mai spune că aşa s-a procedat şi în cazul altor lucrări de for public.
Boala ca vină
Vina pentru neducerea pe deplin la îndeplinire a contractului semnat cu ministerul o poartă acum, potrivit artistului, starea sănătăţii, care nu i-ar permite să procure suma necesară pentru operaţiunile ce au mai rămas. Fără a aminti că a primit deja 10 milioane de la minister pentru a realiza şi amplasa monumentul la Arad, Florin Codre mai susţine pentru Mediafax că „suma pe care o propun pentru actul adiţional este de zece ori mai mică decât suma pe care am cheltuit-o, din resurse proprii (vânzându-mi casa, aşa cum am amintit), pentru finalizarea monumentului, ambalarea şi aducerea lui la Constanţa”. Ca încă o justificare sau scuză, sculptorul mai spune că “la momentul zero, costurile unui proiect de asemenea amploare (artistică şi logistică) pot fi doar estimate, nu pot fi, în niciun caz, evaluate cu precizie”. Totuşi, 400.000 lei e o sumă uriaşă chiar şi pentru o eroare de estimare iniţială.
În aşteptare
Monumentul Marii Uniri, care ar urma să fie amplasat la Arad, reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul ar urma să fie amplasat pe lacul Pădurice şi legat de uscat de trei poduri. Această ultimă investiţie intră în sarcina Primăriei Arad. Instituţia are banii puşi deoparte încă din 2011 pentru aşezarea monumentului pe lac, dar reprezentanţii acesteia susţin că nu se vor grăbi să demareze licitaţia pentru lucrările în cauză până când monumentul nu va ajunge cu adevărat la Arad. Poate alte evenimente prost calculate vor face ca monumentul să întârzie pe mai departe să ajungă acasă. Aceasta, dacă ministerul va accepta să dea alţi bani pentru Marea Unire. Dacă nu, monumentul rămâne la Constanţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!