Ciprian Mareș și Eduard Pălincaș, aflați în arest preventiv din luna august, când procurorii DIICOT Arad i-au surprins în flagrant deținând și comercializând cannabis și cocaină, au fost trimiși în judecată, cu o mențiune însă: maiorul SRI va beneficia, se pare, de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor. În 8 noiembrie, Tribunalul Arad a constatat „legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul DIICOT – Biroul Teritorial Arad, privind pe inculpatul Ciprian Mareş, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de vânzare şi deţinere de droguri de risc şi mare risc, fără drept, în formă continuată (4 acte materiale), cu reţinerea cauzei de reducere la jumătate a limitelor pedepsei prevăzută de art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 15 din Legea nr. 143/2000 şi efectuarea fără drept de operaţiuni (deţinere) cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, cu reţinerea cauzei de reducere la jumătate a limitelor pedepsei, prevăzută de art. 17 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, cu aplicarea art. 15 din OUG nr. 78/2016, ambele în concurs real de infracţiuni, prevăzut de art. 38 alin. 1 Cod penal”.
Eduard Pălincaș a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vânzare şi deţinere de droguri de risc, fără drept, în formă continuată (2 acte materiale). Astfel, Tribunalul Arad a dispus în 8 noiembrie începerea judecăţii cauzei privindu-i pe inculpaţii Ciprian Mareș şi Eduard Pălincaş, însă maiorul va avea „unele facilități” pentru că a colaborat cu organele de anchetă. Ce spune articolul 15 din Legea 143/2000 – privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri? „Persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9 (cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi – n. red.), iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”, se arată în articol. Potrivit OUG nr. 78/2016 – pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative – articolul 15: „Persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, iar în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor participanți la săvârșirea infracțiunii beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.
Flagrantul
În 17 august, procurorii DIICOT Arad au realizat un flagrant în ceea ce-l privește pe maiorul SRI Arad, Ciprian Mareș. „În data de 17.08.2017, orele 19.45 – 20.50, suspectul a vândut droguri de risc (100 grame cannabis), fără drept, cu suma de 400 de euro și 200 de lei, respectiv a deținut droguri de risc (250 de grame de cannabis), fără drept și în scop de comercializare, în imobilul său situat în municipiul Arad, fiind surprins cu ocazia realizării flagrantului și a percheziției domiciliare”, se arată în comunicatul DIICOT remis la acea dată. Procurorii au stabilit că maiorul mai vânduse droguri și anterior flagrantului: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 11.08. – 16.08.2017, la date diferite și în baza aceleași rezoluții infracționale, suspectul a vândut, în două rânduri, droguri de risc (100 grame de cannabis), respectiv de mare risc (6 grame de cocaină) fără drept, cu sumele de 2.050 de lei, respectiv 600 de euro (din care s-au remis 300 de euro)”. Faţă de suspectul Eduard Pălincaș s-a reţinut că „în data de 18.08.2017, orele 01.00 – 02.00, în baza aceleași rezoluții infracționale, a vândut droguri de risc (300 de grame de cannabis), fără drept, cu suma de 6.000 lei, respectiv a deținut droguri de risc (100 grame de cannabis), fără drept și în scop de comercializare, în autoturismul său, fiind surprins în flagrant de către organele de urmărire penală”.
În 8 noiembrie, când s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunându-se trimiterea în judecată a maiorului SRI și a interlopului, instanța a decis și menținerea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 8 noiembrie, până în data de 7 decembrie inclusiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!