Ziua de miercuri a consemnat constituirea noului Consiliu Judeţean Arad, un consiliu format din aleşi provenind de la cinci partide, fără ca vreunul dintre ele să aibă majoritate. Încă din luna iunie, după alegerile locale, s-a dat startul discuţiilor şi negocierilor privind stabilirea unei majorităţi. Însă, încă de pe atunci, PNL, partidul care a prins cele mai multe mandate în CJA, respectiv 13, plus preşedinţia, a refuzat negocierile, anunţând că acestea vor fi trecute pe agendă în toamnă, înainte de preluarea mandatului de noul consiliu. Se pare că aşa s-a şi întâmplat. În ultima perioadă, au fost purtate negocieri cu reprezentanţii mai multor partide, pentru stabilirea unei majorităţi în Consiliul Judeţean. În final, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, s-a ajuns şi la o soluţie. Cu toate că niciun lider de la niciun partid implicat nu a dorit să confirme, se pare că viitoarea majoritate la Consiliul Judeţean Arad va fi formată din PNL, cei doi consilieri de la UDMR, partid care este partener tradiţional al liberalilor la Arad, şi cei trei consilieri de la ADU. Mai precis, doi aleşi de la USR şi unul de la PMP. În total, viitoarea alianţă ar urma să aibă 19 voturi din cele 33 ale consiliului, PNL asigurându-şi, astfel, o majoritate liniştitoare. Această majoritate nu va fi, însă, una calificată, ci doar o majoritate simplă. Aşadar, în ceea ce priveşte proiectele de hotărâre care se vor referi la patrimoniu, preşedintele Iustin Cionca va fi nevoit să apeleze la bunăvoinţa consilierilor de la PSD şi de la AUR. Iar, după cum ne-au obişnuit în mandatul 2016-2020, social-democraţii ar putea să îi „ţină în şah” pe liberali cu acele proiecte de hotărâre referitoare la patrimoniu.
În ceea ce priveşte înţelegerea dintre cei de la PNL şi cei de la USR, se pare că aceştia din urmă vor primi fie un post de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Arad, fie un post de viceprimar al Aradului. Potrivit informaţiilor noastre, majoritatea din Consiliul Judeţean Arad se negociază la pachet cu majoritatea din Consiliul Local Municipal. Însă PNL nu doreşte să renunţe la două posturi de conducere, respectiv unul la Consiliul Judeţean şi unul la Primărie, şi ar urma să le ofere celor de la USR un singur post de vice, fie viceprimar la Municipiu, fie vicepreşedinte la Judeţ.
Acestea ar fi ultimele detalii care vor fi stabilite în cadrul negocierilor.
Pe de altă parte, un lucru este cert: colaborarea dintre PNL şi USR nu va fi făcută publică până după alegerile parlamentare şi, eventual, după al doilea tur al prezidenţialelor, în ideea în care Elena Lasconi ar avansa în turul doi. Motivul? „Oamenii noi” din politică de la USR nu ar vrea ca o ţară întreagă să vadă că, la Arad, se asociază cu cei pe care îi înjură cât îi ţin plămânii. Aşadar, alianţele din Arad nu vor oficializate până pe la mijlocul lunii decembrie, atunci când alegătorii vor fi fost deja păcăliţi, voturile vor fi fost deja „încasate” şi de unii şi de alţii şi fiecare partid îşi va putea vedea de propriile interese.
Citiți principiile noastre de moderare aici!