ARAD. Răspândirea pestei porcine africane a fost oprită, pe moment, în judeţul Arad. Doar vineri au fost închise 14 focare, astfel că în ultima lună au fost închise 17 din cele 19 care erau active. Au mai rămas două focare active, în două gospodării din localitatea Tauţ, care aveau în total 29 de porci, animalele fiind ucise preventiv.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, că în acest al doilea val de îmbolnăviri din acest an, început la jumătatea lunii iulie, au fost ucişi preventiv peste 300 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei.
“Chiar dacă este o perioadă de acalmie, aceasta va fi scurtă. Experienţa anilor trecuţi ne arată că pesta porcină se răspândeşte mult la finalul lunii octombrie, când recoltele de toamnă sunt aduse în gospodării”, a declarat Roşu.
Explicaţia este aceea că mistreţii, principalii purtători şi vectori de răspândire a bolii, se hrănesc în lanurile de porumb sau alte plante, iar fermierii vor hrăni porcii din gospodării cu aceste produse infectate. Cel mai recent caz de infectare la mistreţi a fost descoperit la Susag, la un animal vânat şi testat.
DSVSA continuă campania de informare în judeţ, pentru a-i avertiza pe oameni cu privire la pericol.
“Mergem la întâlniri cu fermieri, autorităţi responsabile şi fonduri de vânătoare, pentru că informarea corectă este cea mai eficientă metodă de a încetini sau chiar opri răspândirea pestei”, a spus Marcel Roşu.
Aproximativ 50 de focare
Vă amintim că epidemia de pestă porcină africană a început în judeţul Arad pe 4 august 2020. Primul val din acest an, la vârf, aproximativ 50 de focare active, cu un total de 23.000 de porci ucişi. Cel mai mare focar a fost la o fermă de porci din Macea, unde au fost ucise peste 22.000 de animale începând cu luna martie. Mai puţin de 10 la sută din cadavre au fost incinerate, din cauza capacităţii reduse de incinerare pe care o are judeţul. Restul, în jur de 20.000, au fost îngropate într-un batal de dejecţii aflat la limita proprietăţii fermei.
Nu afectează oamenii
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.
Trimite articolul
XCe frumos e când viruși asculta de om .🤣🤣🤣🤣….cică,, autoritățile spun caci virusul se va răspândi la finalul lunii Octombrie.
Deci nu va lăsați voi cu pronosticurile la animale la cei cu pronosticurile la oameni……
Smithfield trebuie sa prospere , țăranul sa moară
Mi- e scârbă de ce aud …..RUSINE ARADON!!
La Tauț a- ti măsluit pădurile iar acum luați porci la omor
Haloooo mergeți la Cotroceni!!!