Încă o serie de vise locale cuprinse în sute de pagini ale unui proiect (PUZCP) legat de zona istorică protejată a Aradului, vor ajunge pe masa aleşilor probabil în iunie. În zeci de pagini, proiectantul vorbeşte despre cum ar trebui să arate oraşul dacă totul ar merge conform planurilor şi visurilor locale. Se vorbeşte chiar de faptul că motto-ul Planului Urbanistic General al Aradului (PUG) ar trebui să fie „Aradul un peisaj urban în Lunca Mureşului” şi despre faptul că zona protejată poate deveni un pol de marcă pentru Arad, chiar un „brand”. Trecând peste cuvintele mai mult sau mai puţin pompoase, proiectul vorbeşte şi de chestiuni clare legate de viitorul Cetăţii Aradului şi al malului Mureşului şi de un oraş “eco-activ”, “un concept anume creat pentru Arad prin prezentul PUZCP”. Acest concept are ca scop protejarea Cetăţii Aradului, eliminând ideile din trecut legate de dezvoltarea cetăţii mereu la concurenţă cu centrul.
Se propune ca terenul cetăţii să rămână o rezervă urbanistică ultracentrală, un spaţiu care să echilibreze densitatea zonei centrale.
Cum va arăta Parcul central
În proiect se vorbeşte de crearea unui parc central al Aradului, care să cuprindă cetatea şi ambele maluri ale Mureşului, parc în care să aibă acces cetăţenii din toate cartierele – pietonal şi cu bicicleta. Aici vor putea fi organizate activităţi de petrecere a timpului în aer liber (vor fi amenajate locuri de joacă, piste pentru biciclete şi instalaţii pentru sport extrem cu bicicleta, piste de jogging, locuri pentru picnic, locuri pentru alimentaţie publică etc). Singurul loc gândit pentru crearea unei parcări pentru vizitatori, în întreg parcul central al oraşului, este cel din vecinătatea porţii principale de intrare în Cetatea Aradului.
Un altfel de mal al Mureşului
Planul aminteşte şi de un alt studiu pentru Malul Mureşului, realizat în 2007, unde au fost propuse: o pistă de biciclete pe două sensuri la nivelul coronamentului digului de protecţie, pe partea albiei majore (şi care poate fi continuată şi dincolo de podul Decebal, înspre Sud, în relaţia cu Mureşul, spre cartierul Pârneava, dar şi înspre Aradul Nou), două poduri pietonale definitive şi pentru biciclete, pentru accesul la ştrand, în dreptul intrărilor actuale, trei puncte de interes major pentru malul drept al Mureşului – platforme flotante, pentru alimentaţie publică cu terase tip ponton, inclusiv pentru asamblarea de ambarcaţiuni fără motor pentru diferite spaţii de alimentaţie publică, sau construcţii uşoare, demontabile, un teatru de vară, fără gradene, ce va putea deservi drept patinoar pe timp de iarnă etc.
La fel
“Modelul de amenajare, fără intervenţii majore în reţeaua actuală de alei, se preia pentru amenajarea întregului parc central (…). Şi parcul central trebuie să primească amenajări care să ajute la vitalizarea acestuia: alimentaţie publică, mici chioşcuri, câte un obiectiv în puncte cheie”, se arată în studiul de acum.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!