Malurile Mureșului din Arad trebuie protejate, spun cei de la Asociația Excelsior, care s-au alăturat Rețelei Naționale a Ariilor Naturale Urbane!
“Asociația Excelsior ne propune să visăm la un parc fără betoane și chioșcuri. Parcul pe care ni-l propun este unul în care natura s-a încăpățânat să reziste. Un parc urban natural și în care toți cei care iubesc natura pot face drumeții, birdwatching, picnicuri sau plimbări cu caiacul pe Mureș. Totul într-un spațiu natural, care traversează unul dintre cele mai mari orașe ale României”, scriu cei de la Rețeaua pentru Natura Urbană pe pagina de Facebook a proiectului.
Pentru un oraș cu 150 de mii de locuitori, biodiversitatea Municipiului Arad este uimitoare, fiind de pildă unul dintre puținele orașe europene în care trăiesc castori.
“Rațele sălbatice, cormoranii, egretele, stârcii cenușii sau lebedele sunt prezențe comune pe cursul Mureșului, chiar în centrul orașului”, adaugă sursa citată.
Viitoarea arie protejată urbană ar urma să cuprindă 350 de hectare. Dintre acestea, 144 reprezintă suprafața râului Mureș. Restul îl reprezintă maluri cu păduri de sălcii și plopi, pășuni sau plaje. Practic, aria naturală urbană propusă de Asociația Excelsior se va învecina cu Parcul Natural Lunca Mureșului, aflat în estul municipiului Arad.
“O arie protejată în centrul Aradului va permite naturii să continue să se dezvolte și în același timp, să le ofere arădenilor posibilitatea de a interacționa cu natura, oferindu-le un veritabil refugiu de liniște și sănătate”, adaugă Rețeaua pentru Natura Urbană.
Celelalte orașe în care există inițiative de protecție asemănătoare celei de mai sus sunt Brașov cu Parcul Natural Brassovia, Cluj cu Parcul Est, Satu Mare cu malurile Someșului, Piatra Neamț cu muntele Cozla, Bistrița cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor, Iași cu Lacurile și Pădurea Ciric, Oradea cu malurile Crișului Repede respectiv Timișoara cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul BehelaRețeaua pentru Natură Urbană este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești in parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S – SOS Parcul Est , Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montana și Asociația Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Trimite articolul
XFara lanul de buruieni si lastaris dintre Constructorul si Polivalenta.
Din avion arata bine !!! mergeti pe mal si faceti poze jeguriilor !!!ordinare!!!!