Tânăra mai are acasă o fetiţă de 4 ani. La patru luni după ce a rămas însărcinată, tatăl copilului a părăsit-o spunând că nu mai vrea să audă nici de ea şi nici de prunc. Apoi, părinţii femeii nu i-ar fi permis să aducă acasă nou-născutul. Pentru că nu a găsit înţelegere nici la părinţi, nici la bărbatul cu care a conceput copilul, într-un moment de rătăcire, femeii i s-a părut că abandonul ar fi singura ei soluţie. Aşa că şi-a lăsat bebeluşul – născut de doar două săptămâni – într-o plasă, în cartierul Alfa, în faţa unul bloc. „Am fost disperată! În momentul ăla am intrat în panică. L-am lăsat! Am văzut oameni trecând, deci sigurat îl va găsi cineva, deci nu va sta cinci, şase ore înfometat, plângând, pentru că se auzeau voci. L-am lăsat fiindcă nu am avut unde să mă duc… Când am plecat din spital am vorbit la social şi nu mi s-a oferit posibilitatea să îl las în spital. Acuma, dacă aş da timpul înapoi, nu l-aş mai lăsa. Părinţii mei nu mă vor cu copilul acasă. Fostul iubit m-a părăsit când aveam patru luni jumate. Mi-a întors spatele. Niciun ajutor din partea lui. Părinţii mi-au întors spatele şi ei şi, într-un moment de disperare, neştiind unde să merg, am decis că este cel mai bine să îl las în faţa blocului, unde circulă oamenii şi l-am lăsat pe o băncuţă. Nu am ştiut unde să îl las, ce să fac, cu cine să vorbesc”, a povestit mama copilului.
Îl vrea înapoi
Copilul a fost găsit – la două ore după ce a fost abandonat – de câţiva trecători care au sunat la 112. Bebeluşul a ajuns la spital, transportat de un echipaj de ambulanţă. Femeia a fost identificată, iar acum tot ce îşi doreşte este să se angajeze, să se mute în chirie şi să îşi recupereze bebeluşul. „Mi-a fost greu să-l las. M-am întors acolo, seara, la ora 08:00, dar nu mai era acolo şi m-am gândit că a fost luat de cineva. Am văzut la televizor şi m-am rugat lui Dumnezeu să îi fie bine şi m-am bucurat că l-au găsit. Copilul va fi la centrul de plasament şi, pe parcurs, dacă o să îmi revin financiar, o să merg şi o să îmi iau copilul. Nu lucrez şi nu am nicio sursă de venit”, a mai spus tânăra. De acest caz se ocupă şi inspectorii de la Protecţia Copilului care au făcut deja demersurile pentru plasarea băieţelului în grija unui asistent maternal. „La ora actuală am luat decizia să luăm o măsură de protecţie pentru copil la asistenta maternală. Din punctul nostru de vedere nu cred că este bine să meargă înapoi copilul la mamă, dar, după o vreme, nu se ştie. Mama va fi consiliată, se va discuta cu ea în cazul în care nu se vor lua măsuri, altele, de către celelalte autorităţi, dar, deocamdată, copilul merge la asistenta maternală”, a declarat Erika Stark, director DGASPC Arad.
Până când se va lămuri problema, din punct de vedere juridic, nou născutul va rămâne la spital. Pe de altă parte, mama lui, care l-a abandonat pe stradă, într-o plasa, este cercetată penal pentru abandon de familie.
Când cazul nou născutului a fost făcut public, ajutoarele au început să vină din toate colţurile ţării.
„Am pornit o campanie pe un site de socializare pentru a-l ajuta pe acest copil. Nu ne-am așteptat să ia așa amploare. De sâmbătă, 9 aprilie și până luni 11 aprilie, am primit 124 de mesaje din partea românilor care vor să ajute și 78 de apeluri telefonice. Aproximativ 50 de donatori au venit la Pediatrie 1, unde s-au întâlnit cu băiețelul, în primele patru ore de la distribuirea materialului și au adus pacete pentru el. Am primit doi paleți de scutece, ce însumează peste 36 de baxuri, șervețele umede, șampoane, produse de igienă, ce îi vor ajunge pentru multă vreme de acum încolo. Spre mirarea noastră ne-au sunat români care vor să ajute din Constanța, Vâlcea, Brașov, Timișoara și București. Pachetele sunt trimise prin curier și astfel ajung la noi”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Anamaria Nyeki, inițiatoarea campaniei și președintele Asociației Cetatea Voluntarilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!