Memoria Reginei Maria a României, cunoscută drept unul dintrecei mai buni emisari ai României în lume, dar şi ca “Mama Răniţilor”, a fost marcată decătre Familia Regală a României, miercuri, 18 iulie, în judeţul Arad. Regina Maria este un exemplu că România are în istoria sa femei puternice, spune Majestatea Sa Margareta, despre străbunica sa. Cu această ocazie, Familia Regală a anunţat că şi memoria Reginei Ana va fi comemorată tot la Sărvâşin, sâmbătă 28 iulie, pentru că Sâvârşin este locul în care Familia Regală se simte acasă.
Slujbă după 80 de ani
Pe 18 iulie s-au împlinit opt decenii de la trecerea la cele veșnice a Reginei Maria a României. La slujba de comemorare au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, alături de localnici sau persoane venite chiar de la sute de kilometri depărtare, care spun că reistaurarea monarhiei este singura cale prin care România poate avea un viitor bun. Slujba, care a avut loc la Biserica Ortodoxă din comuna Săvârşin, a fost oficiată decătre preotul paroh Călin Mădăluţă.
Singura reședință privată
Castelul Regal de la Săvârşin, care este singura reşedinţă privată a Familei Regale a României, era locul preferat al Regelui Mihai. Majestatea Sa Maegareta s-a ocupat personal de restaurea domeniului, folosind jurnalele Reginei Mamă Elena, aşa că Săvârşinul a devenit locul cel mai apropiat sufletul Majestăţii Sale.
Nepoata Reginei Marii Britanii
Conform site-ului familiaregala.ro, Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, în comitatul Kent din Anglia, fiind nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii (1819–1901) şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881). La 10 ianuarie 1893 s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand. La nunta lor a fost prezent şi Împăratul Germaniei.
Regina Maria şi Regele Ferdinand au avut şase copii: Principele Carol viitor rege şi tatăl Regelui Mihai, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea. După primul Război Mondial a cutreierat lumea pentru a face imagine României, Regina Maria ajungând să fie o stea mondială, primită decătre cei mai mari conducători ai lumiii, dar şi de mulţimi entuziaste de oameni simpli. A scris mai multe cărţi, printre care memoriile despre membrii Familiei Regale, scrise fără menajamente, ceea ce a atras uneori nemulţumirea acestora.
Maria a fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia şi este înmormânată la Curtea de Argeş.
Comemorarea Reginei Ana
Memoria Reginei Ana, care a murit pe data de 1 august 2016, va fi comemorată tot la Sărvâşin, sâmbătă 28 iulie, a mai anuntat Majestatea Sa Margareta. Regina Ana, care a fost principesa Ana de Bourbon-Parma şi a avut prenumele complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite, s-a născut la 18 septembrie 1923, Paris, Franţa, şi a murit pe data de 1 august 2016, la Morges, în Elveţia.
Regina Ana a fost soţia Regelui Mihai I al României şi fiica prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei. A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) şi Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) şi nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma. Regina Ana este înmormânată la Curtea de Argeş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!