Două trenduri pot fi sesizate în ceea ce le priveşte pe mamele sau viitoarele mame internate la maternitatea Spitalului Judeţean Arad. Este vorba de operaţiile cezariene (tot mai preferate de gravide, în defavoarea naşterii naturale) şi de alăptatul la sân (mămicile renunţând destul de rapid la acesta, în ciuda beneficiilor pe care le are pentru copil).
Cezariana: pro şi contra
În ultima perioadă de timp, tot mai multe femei care urmează să devină mămici aleg să nască prin cezariană, chiar dacă nu au o sarcină cu probleme. La nivelul clinicilor private vorbim de un adevărat fenomen în acest sens, peste 90% dintre naşterile care au loc aici fiind prin cezariană. La spitalul de stat, procentul este înjumătăţit.
De ce aleg femeile cezariana? Operaţia este considerată relativ sigură, fiind efectuată în general cu anestezie epidurală sau spinală. Totuşi, comparativ cu naşterea naturală, cezariana presupune risc crescut în apariţia complicaţiilor şi o recuperare post-operatorie mai îndelungată. În plus, dacă rămâne din nou însărcinată, o femeie cu cicatrice de cezariană are şanse minime de a naşte natural.
Ce efecte are cezariana asupra bebeluşului? „Putem spune că, uneori, prin cezariană, riscurile sunt mai mici pentru făt. Dar operaţia cezariană nu oferă garanţii 100% că acel copil va fi fără probleme. De aceea, cred că decizia de a naşte prin cezariană trebuie luată împreună cu medicul obstetrician, chiar cu medicul neonatolog, în echipă, şi cu mama. Numai că părinţii trebuie să fie foarte bine informaţi în legătură cu riscurile, cu posibilitatea apariţiei unor complicaţii” – opinează dr. Angelica Filimon, şef Secţie Nou-născuţi.
Alimentaţia naturală
O altă tendinţă întâlnită în rândul proaspetelor mămici este aceea de a renunţa la alimentaţia naturală. „Noi, în maternitate, facem eforturi şi le încurajăm pe mămici să alăpteze, explicându-le beneficiile alimentaţiei naturale. Aceasta oferă copilului cea mai mare imunitate şi un plus de siguranţă în ceea ce priveşte sănătatea fizică şi neuropsihică viitoare. Însă, de multe ori, pentru că mămicile nu mai stau atât de mult în maternitate – la cazurile fără complicaţii, externarea se face la trei, patru zile de viaţă –, timpul este insuficient pentru noi ca să reuşim 100% să le încurajăm să alăpteze” – subliniază dr. Angelica Filimon.
Până la urmă, alăptatul la sân este opţiunea exclusivă a mămicii. Depinde care sunt priorităţile sale…
Citiți principiile noastre de moderare aici!