La fel ca vechii manageri, şi cei noi au fost numiţi pe perioadă interimară, prin ordin al ministrului Sănătăţii. Motivul oficial al înlocuirii din funcţie îl constituie faptul că cei doi nu au absolvit cursul de management sanitar – obligatoriu pentru managerii de spital.
Neoficial, se vorbeşte despre incapacitatea conducerii Spitalului din Ineu de a cheltui banii alocaţi pentru investiţii. Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Arad, spitalul a primit, de la începutul acestui an, 16.558.000 lei noi din care nu a reuşit să cheltuiască decât 7.448.000 lei. Nicolae Adrian Căscătău susţine că aceste cifre nu reprezintă situaţia „la zi” şi că până la sfârşitul anului avea tot timpul să cheltuiască banii rămaşi.
În ceea ce priveşte Spitalul Gurahonţ, se pare că schimbarea managerului ar avea legătură cu modificarea ineficientă a structurii spitalului, în funcţie de adresabilitatea la populaţie. Dr. Viorica Dutcă ţine să precizeze, însă, că în urmă cu şase luni a preluat spitalul cu datorii de miliarde de lei vechi, iar în acest moment are un excedent de aproape două miliarde. „Dacă acesta e motiv de schimbare… De fapt, s-a făcut schimbare de dragul schimbării, neţinându-se cont de realizări. Nu trebuie să facem performanţă, trebuie să ne colorăm (politic-n.r.)” – opinează dr. Dutcă, „pesedistă” – după cum se autocaracterizează.
Şi fostul manager (tot PSD-ist) al Spitalului din Ineu consideră că schimbarea sa este politică. „E ultima zvâcnire a portocaliilor” – crede NicolaeAdrian Căscătău.
„Dacă ei consideră necesar să facă aceste precizări, n-au decât să le facă. Dar să nu uite că atunci când au fost numiţi în funcţie, tot politic au fost numiţi. Direcţia de Sănătate Publică nu are nicio atribuţie oficială de a numi manageri de spitale, ci doar de a-i instala. Numirile le face exclusiv Ministreul Sănătăţii” – punctează dr. Nicolae Mârza, director al DSP Arad.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!