Peste câteva zile, în piețele și magazinele din județ vor fi scoase la vânzare roșii coapte în solariile și serele arădenilor care s-au înrolat în programul de subvenționare a producției realizate în extrasezon. Un număr de 113 legumicultori au fost deja verificați de Direcția Agricolă, iar roșiile lor sunt pregătite să fie scoase pe tarabe și să asigure aprovizionarea până la sfârșitul lunii decembrie.
Zona Macea-Curtici, cândva renumită pentru culturile de roșii, a rămas în urmă la producțiile din extrasezon, în timp ce legumicultorii din Apateu și Seleuș au devenit fruntașii județului și vând tomate tot anul.
Programul
La începutul anului 2017, Guvernul a aprobat un program de subvenționare a producătorilor agricoli care cultivă tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern în extrasezon din producţia autohtonă, iar importurile să fie diminuate. Valoarea sprijinului financiar este contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro, iar pentru a fi eligibili, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați. Pe această suprafață, producția trebuie să fie de cel puțin două tone, iar valorifcarea să aibă loc în perioadele 1 ianuarie – 31 mai și 1 noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.
Triplare
Dacă în 2017 numărul legumicultorilor arădeni care au reușit să încaseze subvenția a fost de 90, anul acesta s-a triplat, fiind aprobate 298 de dosare în ambele cicluri de producție. Asta înseamnă că în județ se produc roșii în extrasezon pe cel puțin 300.000 de metri pătrați de sere și solarii, iar pe piață ajung peste 1.500 de tone de roșii, în condițiile în care majoritatea legumicultorilor obțin cinci sau șase tone pe 1.000 de metri pătrați.
Șeful Direcției Agricole Arad, Ioan Martin, ne-a declarat că zone cândva cu tradiție în producția de roșii în sere și solarii au rămas în urmă, de când a apărut acest program guvernamental. Astfel, legumicultori de tradiție din zona Curtici-Macea nu au fost interesați să intre în program sau nu s-au încadrat cerințelor, iar zone în care tomatele nu erau printre produsele de bază ale localnicilor, au devenit campioane la producții.
Fruntașii
Cei mai mulți beneficiari ai subvențiilor pentru tomatele extrasezoniere sunt din Apateu și Seleuș. La Apateu, sunt aproape 100 de solarii pentru care s-au primit subvenții în 2018, din care circa 80 în ciclul II, adică pentru producția actuală. „Oamenii s-au reorientat, observând că pot câștiga mai bine dacă produc roșii tot anul. Cei 3.000 de euro primiți de la stat îi ajută să acopere cheltuielile de producție suplimentare, cum sunt cele cu încălzirea serelor când e foarte frig”, ne-a spus primarul din Apateu, Aurel Bondor.
La Seleuș, în jur de 70 de localnici produc roșii în această perioadă. Primarul Cristian Branc spune că programul i-a făcut pe localnici să renunțe la alte legume, pentru a-și aloca solariile în întregime cultivării tomatelor. ”În condițiile în care pentru roșii se primesc bani, mulți loalnici care aveau deja solarii și puneau diferite legume, au renunțat la alte culturi și s-au axat pe roșii. Impactul a fost semnificativ, pentru că a explodat producția de tomate. Aproape tot anul, legumicultorii noștri livrează marfă în tot județul”, ne-a spus primarul.
Absenți din program
La Macea, în schimb, unde în jur de 100 de localnici au solarii sau sere, doar șapte au ales să producă tomate în extrasezon, pentru a primi subvenții. Reprezentanții Primăriei Macea spun că localnicii fie au sere mici, sub 1.000 de metri pătrați, fie nu au dorit să-și ocupe complet serele cu tomate, optând pentru producția diversificată de legume. Localitatea, cunoscută în trecut pentru producția de tomate, lipsește din acest program, iar legumicultorii produc doar în sezon.
La Curtici, situația este similară, un singur localnic fiind producător de roșii în extrasezon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!