Arad. Oarecum pe „nepusă masă”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a postat pe pagina de facebook a instituției o poză cu mâncarea pacienților internați în unitatea medicală, cu textul „Micul dejun și prânzul pentru pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”. Trecută cu vederea în primele ore de la postarea pozelorpe pagina de socializare și văzută ca o încercare de a convinge pacienții nemulțumiți că e mai degrabă ca în poză, nu ca în experiențele lor, spre seară imaginea meniului „îngălbenit” de filtre, a ajuns de-a dreptul virală.
„S-a luat Dana Budeanu de ei”
Joi dimineața, postarea contabiliza 825 de aprecieri, 283 de distribuiri și 174 de comentarii. Tot din comentarii aflăm și motivul pentru care pozele cu mâncarea de la Județean au ajuns atât de apreciate: „S-a luat dna Dana Budeanu de ei”, după cum scrie o cititoare.
Ca să fim, însă, corecți până la capăt, Dana Budeanu nu „s-a luat de ei”, ci de Spitalul Sf. Ioan din Suceava, în urma unei poze primite de la o pacientă a unității sanitare sucevene, cu mâncarea servită unui copil internat pe data de 12 ianuarie 2023. Imaginea, fără filtre, face cât o mie de cuvinte: o cană cu ceai și niște paste cu urme de brânză, aruncate într-o caserolă de polistiren. Postarea Danei Budeanu a stârnit reacții multiple în rândul pacienților internați la spitalul din Suceava, care au completat mesajul inițial cu alte postări la fel de grăitoare. Și cam atât.
„Concurs între spitale”
Tonul în rândul unităților sanitare l-a dat, însă, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad care a decis să posteze meniul pacienților pe facebook. Mesajul a fost preluat de Dana Budeanu, cu textul: „PS: E concurs între spitale acum! Foarte bine! Doar că eu am toată puterea oamenilor și dacă postați o săptămână de frică, noi revenim! Aveți o urmă de umanitate în voi și dați oamenilor să mănânce bun și sănătos! Sunt bolnavi! Puteți! Iată! Nu vă las! Până nu schimb singură, cu ajutorul oamenilor și a personalului medical, toate spitalele! Pe mine nu mă interesează personal mâncarea din spitale, eu nu voi fi niciodată o victimă a acestui stat, eu am avut noroc! Dar nu-i las pe oamenii lipsiți de apărare de care politicienii și managerii de spitale își bat joc! Sper să nu fie doar PR… Pozele acestea demonstrează că puteți! Faceți zilnic!!!! PS 2: citiți comentariile oamenilor!”
Ce spun pacienții?
Iar comentariile sunt din cele mai diverse. O parte din ele critică compoziția meniului, alții calitatea lui, iar unii sunt mulțumiți de ceea ce văd în poze. „Hai să nu dăm în altă extremă. Totuși brânză topita, cârnați și salam numai mâncare sănătoasă nu e. Apreciez efortul dar încercați ceva mai <light>!!!”, spune o persoană pe facebook. O alta completează: „Totuși micul dejun e din ultra procesate (cabanoși, cârnați și salam). Mâncarea de la prânz se pare că ar fi mai bună. Nu știu pentru cine ar fi destinat acest meniu, dar desigur că acele ultraprocesate nu ajută la însănătoșirea unui bolnav.”
Cei care au avut experințe neplăcute, susțin următoarele: „Te rog crede-mă că în realitate în 10 zile de stat în acest spiral, mâncarea a arătat maxim de 2 ori așa! O zi bună!”. Un arădean are suspiciuni cu privire la calitatea produselor: „Carnea de pui pute îngrozitor! Nu știu de unde se achiziționează, dar când deschizi cutiuța te lovește mirosul (pt.mine) insuportabil! Știu că nu spitalul este de vină pentru că primește mâncarea de la Marem, dar ar trebui făcut ceva.”
O pacientă care a fost internată la Matern descrie și ea experiența avută: „Eu când am fost internată anul trecut la matern mâncarea a fost oribilă. Parizerul și crenvurștii sunt necomestibili. Mai bine dai mai puțin și bun decât mult și de proastă calitate. Dar acuma la 7 lei pe zi cât se alocă unui bolnav ce să mai zici, ăla e numai costul apei folosite la supă.”
Nu lipsesc, însă nici mesajele pozitive: „Câte comentarii faine. Dacă nu fac nu le pasă. Dacă fac nu e bine. Ăștia suntem ca nație, vrem o țară ca afară si când se începe cu un bine suntem campioni la comentarii cu răutate. Adevărul e că atunci când ești pe moarte, aia ești curios de mâncare. Felicitări pentru tot ce faceți.”
Fără legătură cu Dana Budeanu
Spitalul Județean spune, însă, că inițiativa de a posta pozele cu mâncarea pacienților nu are nicio legătură cu campania Danei Budeanu, ci cu încercarea de a îmbunătăți constant serviciile în unitatea sanitară. Pentru că au existat plângeri legate de calitatea meniurilor, conducerea Spitalului a cerut furnizorului mai multă atenție în servirea meniurilor, iar prin imaginile publicate miercuri s-a intenționat transmiterea unui semnal pozitiv.
Trimite articolul
XMancarea e de toata jena garantat daca vrea poze reale sa mearga pe sectii nu asa din ce poze arata la prezentare cand vine o firma sa se prezinte e jenanta sa nu zic altfel mancarea si porci au o mancare mai buna. Stiu ce zic am patit-o co persoana din familia mea internat la municipal Arad.sa va fie rusine
-
1, Aici e vorba de Județian.
2, Bănuesc că servești masa doar la Coandi mare și la Pizza Italia.Cum zicea Mihăiță din Berceni…
” Siamo pretențioso”-
Si ce daca este vorba de spital?
Pacientii achita lunar contributia la sanatate…stiti ce primesc?
Nicidecum ceea ce se prezinta in aceste imagini!
Sunt pacienti care refuza mancarea din diferite motive,as vrea sa stiu unde ajung portiile refuzate,unde ajunge mancarea neatinsa care ramane?
Sper ca asistentele au renuntat la prostul obicei de a duce iaurtul acasa…sper!
Ce saraci beneficiaza de mancarea ramasa?
-
Este exact ce am mâncat săptămâna trecută. Super!
Cine se astepta sa vada Filet Mignon in pozele astea a gresit locatia. Eu zic ca cel putin la pranz e un meniu chiar decent.
Felicitări aradon pentru cenzurarea comentariilor.
Să nu cumva să dați știrea cu parlamentarii care au adoptat proiect de lege prin care și-au mărit salariile cu 7000 ron.
Asta în timp ce în spitale nu sunt bani pentru mâncare.
buna
am fost internat la Arad …doar daca esti de rea credinta poti sa spui ceva
a fost super ok tot
In vremurile în care spitalul deținea și își gestiona singur propriul bloc alimentar ( cu angajații proprii, cu pregătire de specialitate), erau zilnic 18 meniuri diferite, separat pt fiecare secție medicala. Meniurile erau diversificate, în funcție de specificul fiecarei secții, aveau și desert pt că aveau și personal cu calificare cofetar/ patiser. La sfârșitul anului aveau economii la buget pt că își chibzuiau corect banii. A venit marea privatizare – blocul alimentar a fost vândut unei firme din Brasov (probabil pe criterii de cumetrie politica) , firma care nu avea cunoștințele și experiența necesare pt a asigura prepararea mâncării pt un spital. Firma cumpăra produse alimentare la suprapreț (oul costa de 5 ori mai mult decât prețul real), iar spitalul deconta aceste costuri către firma respectiva. Nu s.au mai respectat standardele și regulile specifice de preparare a hranei bolnavilor – au făcut chiftele și din labe și piele de pui (le.au tocat cu robotul și le.au trecut in foaia de alimentație ca si chiftele din carne de porc). Când au fost semnalate aceste nereguli grave către personalul din conducerea spitalului,, raspunsul acestora fost unul evaziv, la început, apoi s.a transformat în nepăsarea care a acoperit toate neregulile acelei privatizări defavorabile spitalului. Asa s.a ajuns la doar 2 meniuri – sărat și nesărat . Așa s.a juns să se dea prăjeli bolnavilor cu afecțiuni gastrice. Așa s a ajuns la meniuri sărace în nutrienti, vitamine, calorii pentru că personalul de specialitate al vechiului bloc alimentar a fost treptat redus la tăcere sau eliminat.
PS. Se vorbea la acea vreme că patronul firmei care a cumpărat blocul alimentar al spitalului era de fapt arestat pt infracțiuni economice…
Dar puneti poze cum arata mancarea in realitate cand ajunge la masa bolnavului ! Mancarea e sub orice critica din toate punctele de vedere plus ca sunt capusati sume mari de bani pe aceste laturi . Puneti-l pe Balcea macar o saptamana pe un astfel de meniu sa vedeti cat de sanatos va fi
Pozele nu sunt reale, mancatea e se tot rahatul și normal ca NU este pentru oameni bolnavi.sa nu se laude cu mâncarea atâta timp cât le lipsesc medicamente și pansamente și alte lucruri esențiale.nu intram în esență ca lista este lunga.ce nu lipsește în schimb, este grandomania și lipsa de respect a unor infirmiere,asistente și chiar medici.nu toți, dar suficienți cât sa te facă sa nu dorești tratamente acolo.
Mezelurile alea (cabanos,sunca presata/parizer) nu au ce cauta in meniul unui om sanatos,daramite intr-unul al unui bolnav!! Sunt pline de aditivi toxici(cititi eticheta comerciala),care duc la boli grave(cancer, ulcer, boli cardiovasculare,renale,hepatice,etc).. Cel putin, medicii ar trebui sa stie acest lucru,ma intreb de ce tolereaza asa ceva! grotesc..!!
Un om deosebit, spunea: lucrurile făcut bine
Foarte bine ved
Dana Budeanu, să nu-ți faci griji . Parlamentarii mitici nu se tratează în spitalele românești . Iar pentru poporul bou e bun și așa.
Bine, bine, dar cine este Dana Budeanu?