O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” condusă de conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, a participat, zilele trecute, în calitate de invitat special, la aniversarea a 135 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României (în 1877), care s-a desfăşurat în comuna Micherechi din Ungaria, unde majoritatea populaţiei este de origine română ortodoxă.
Organizatorii manifestării au fost Consiliul Local, Şcoala Generală Românească şi Autoguvernarea Românească Locală din Micherechi, împreună cu Consulatul General al României la Seghedin şi Catedra de limbă română a Şcolii Pedagogice Superioare „Juhász Gyula” a Universităţii din Seghedin.
„Pe lângă conducătorii instituţiilor organizatoare (Doamna Primar Margareta Tat, Doamna Ana Sárközi, Directoarea Şcolii Generale, Doamna Maria Pătca Petruşan, conducătoarea Autoguvernării Româneşti Locale, Domnul Consul Gerant Interimar Nicolae-Dan Constantin şi Domnul Consul Răzvan Ciolcă, de la Seghedin, precum şi Doamna Profesoară Mihaela Bucin, Şefa Catedrei de Limba Română din Seghedin) evenimentul a fost onorat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a Domnului Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Domnului Călin Cămărăşan, Consulul General al României la Giula, Domnului Adrian Domocoş, Primarul Beiuşului¸ Domnului Berthold Netea, Viceprimarul Micherechiului, Doamnei Eva Iova Şimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Părintelui Ioan Bun, Parohul acestei localităţi şi altor oficialităţi.
În cadrul simpozionului, moderat de dl. profesor Gheorghe Petruşan, de la Seghedin, au prezentat referate conf. univ. Dr. Marius Grec, istoric, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad („Războiul de independenţă reflectat în presa de largă circulaţie din zona Aradului”), Dr. Adrian Şimon, Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Arad („Rolul monarhiei în făurirea Statului Român Modern”) şi Conf. Dr. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba şi Literatura Română a Şcolii Pedagogice Superioare „Juhász Gyula” a Universităţii din Seghedin („Războiul de independenţă în pictură, fotografie, muzică şi film”).
Războiul de independenţă a fost adus în atenţia participanţilor şi prin versurile interpretate cu sensibilitate şi talent de elevi ai Şcolii Generale din Micherechi. Sărbătoarea românilor de la Micherechi a cuprins, de asemenea, un program special prezentat de copiii de la Grădiniţă şi dedicat Zilei mamelor, care a fost de curând aniversată în Ungaria, precum şi evoluţia unor perechi de dansatori din echipa de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor”, din Micherechi.
Conf. Univ. Dr. Marius Grec a oferit Şcolii Generale din Micherechi o donaţie de material didactic din partea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi a conferit d-lui ambasador Victor Micula, Placheta de Aur a Universităţii, iar d-nei Directoare Ana Sárközi globul de cristal cu sigla Universităţii, în semn de apreciere pentru activităţile desfăşurate în folosul instituţiilor pe care le conduc şi al românilor din Ungaria.
Manifestările cuprinse în cadrul programului enunţat mai sus au constituit din nou un eveniment inedit şi cu totul deosebit în viaţa comunităţii româneşti din Micherechi, dornice de a-şi cunoaşte, aprofunda şi manifesta identitatea naţională, spirituală şi culturală românească, având în acest sens şi sprijinul tuturor instituţiilor româneşti care funcţionează în Ungaria şi care au fost reprezentate la acest moment aniversar”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste Politice şi Administrative a UVVG, ne-a declarat: „Pentru românii din Ungaria, dar şi pentru românii aflaţi în afara graniţelor ţării, sunt foarte importante aceste manifestări culturale care aduc în atenţia, în special a tinerilor, momente importante din istoria naţională. Am avut prilejul să conduc delegaţia Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad care a fost în atenţia tuturor celor prezenţi, prin faptul că a prezentat o comunicare legată de ziua independenţei de stat a Românei şi de asemenea, în numele conducerii UVVG, am efectuat o donaţie constând în materiale didactice necesare procesului instructiv educativ în şcoală. De asemenea, colegul Virgiliu Jireghie a organizat o expoziţie de fotografii cu personalităţi ale istoriei şi culturii noastre naţionale, iar printre fotografii s-au regăsit şi anumite imagini cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.
Domnul ambasador al României în Ungaria a apreciat implicarea pe care Universitatea noastră o are în susţinerea elementului românesc în Ungaria şi faptul că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” acordă anual burse pentru tinerii români din Ungaria care doresc să studieze în România, respectiv la Arad. Este de apreciat faptul că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” nu se mărgineşte doar la vorbe, ci sprijină comunităţile româneşti din străinătate, în cazul acesta, din Ungaria”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!