Au participat Viorel Enache, primarul oraşului Sântana, oficialităţi locale, profesori şi conducerea Şcolii Generale Nr. 2, elevi, localnici, poetul şi eseistul Vasile Dan, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, Călin Chendea, redactor la revista „Arca”.
Manifestarea a fost deschisă de preotul parohiei Caporal Alexa,Gabriel Cosmin Mariş, care a săvârşit o slujbă de pomenire a poetului Ştefan Augustin Doinaş.
Elevii şcolii au pregătit un program artistic pe texte realizate din opera poetului, s-a prezentat, prin diapozitive, biografia şi opera lui Doinaş care, în perioada 1948-1955, a fost profesor de limba română la Caporal Alexa, Hălmagiu, Gurahonţ, după 1955 plecând la Bucureşti unde se căsătoreşte cu balerina Silvia Lia Pop (numele de scenă Irinel Liciu), cea care la dispariţia soţului, în 24 mai 2002, a lăsat următorul bileţel „Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”, după care şi-a pus capăt zilelor în 25 mai 2002.
A urmat un moment artistic cu poezii, cântece corale acompaniate la chitară de Livia Covaci, o fostă elevă a şcolii din Caporal Alexa, cântece populare interpretate de eleva Georgiana Lipovan, cântece interpretate de elevii ciclului primar, dansul majoretelor, program pregătit de cadrele didactice Adina Costea, Adina Palcu, Liana Muscă Neamţ, Laura Csoncsik
Doamna Alina Ledeanu, din Bucureşti, preşedintele Fundaţiei Culturale „Secolul XXI”, care sponsorizează elevii cu cele mai bune rezultate din şcoala de la Caporal Alexa, a oferit diplome de excelenţă şi premii în bani elevilor: Alina Galeş (pentru perioada 2002-2005), Anca Blăgău (2005-2007), Denisa Budişan (2007-2008), Estera Şuticău (2008-2009), Flavia Patricia Nodâş (2009-2010), Georgiana Lipovan (2010-2011).
În şcoala din Caporal Alexa, în sălile de clasă, Ştefan Augustin Doinaş este prezent prin opera sa, prin fotografiile din tinereţe sau de la ultima vizită făcută în 13 mai 2001, când instituţia şcolară a primit numele poetului, prin banca în care a învăţat, prin amintirile sătenilor, prin faptul că poetul a fost, este şi va fi patronul spiritual al elevilor şcolii, al dascălilor, al satului natal.
Prin activitatea de la Caporal Alexa, deşi timpul s-a oprit pentru Ştefan Augustin Doinaş la 24 mai 2002, de atunci încoace, în fiecare an, prin strădania şi capacitatea inimosului profesor Mirco Garjitzky, fost director al şcolii, a cadrelor didactice ale şcolii, de a iniţia activităţi culturale comemorative, inima poetului va continua să bată, Doinaş locuind veşnic în satul său natal.
PROF. GHEORGHE SINESCU
SÂNTANA
Citiți principiile noastre de moderare aici!