Arad. Încă un proiect care va isca scandal se va afla joi pe masa de vot a aleşilor locali. Este vorba de intenţia Primăriei Arad de a investi, în următorii trei ani, aproximativ şase milioane de euro în Palatului Adminstrativ, monument istoric cu o vechime de aproape 140 de ani, investiţie care ar asigura creşterea spaţiului util al imobilului cu 2.500 mp.
Baiul e titlul pe care proiectul cu pricina îl poartă, unul care, potrivit reprezentanţilor Primăriei Arad, nu este inspirat pentru că nu te duce defel cu gândul la ce se va întâmpla exact odată demarat acest proiect. Titlul vorbeşte de „aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii a obiectivului de investiţie «Mansardare clădire Primăria Municipiului Arad»”, un titlu care te duce clar cu gândul la faptul că executivul are de gând să ridice o mansardă peste actualul Palat Administrativ.
Un titlul neinspirat, se spune. Numai că şi în interior vorbele te duc tot cu gândul la faptul că vor avea loc lucrări de mansardare, de intervenţii la aspectul exterior al clădirii. Se vorbeşte de panouri de sticlă, geamuri termopan, jaluzele exterioare etc. Iar dacă vezi şi preţul estimativ calculat pentru aceste operaţiuni ai putea jura că aceste lucrări vizează realizarea unei mansarde noi. Totuşi, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, susţine că este vorba de o intenţie mai veche exprimată de edilul local: aceea de a reamenaja podul Patalului Administrativ pentru a muta acolo parte din birourile angajaţilor şi de a elibera încăperile de la etajul I, care ar putea servi mai mult ca punct de atracţie turistică.
Poate primul lucru care ar trebui amintit, dincolo de neînţelegerea lucrărilor care ar trebui să aibă loc, este preţul acestora: 26,8 milioane de lei, adică aproximativ 6 milioane de euro.
Dar haideţi să vedem despre ce vorbeşte proiectul ce va poposi joi pe masa de vot a aleşilor. Consilierii sunt chemaţi să aprobe Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii la acest obiectiv de investiţii cu caracteristicile şi indicatorii tehnico-economici aferenţi. Cu specificaţia că finanţarea obiectivului se va face din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii. Pe scurt, nu din banii Aradului, ci din unii care ar putea veni, în varianta extrem de optimistă, din Capitală, iar în varianta mai plauzibilă de la Uniunea Europeană. Banii ar fi deja împărţiţi, cel puţin estimativ, astfel: 19.220.113 lei ( inclusiv TVA ) pentru construcţii şi montaj şi 739.923 lei (inclusiv TVA) pentru dotări.
Investiţiile vorbesc despre mansardarea clădirii pe toată suprafaţa podului de peste etajul 1 (transformarea podului în mansardă pentru a servi drept biroruri), dar şi crearea unui spaţiu belvedere/recreere în turn, deasupra sălii festive, pentru ca turiştii să poată admira Aradul de sus. Potrivit calculelor celor care au întocmit acest proiect, suprafaţa construită luată la ochi va rămâne tot de 3.020 mp, doar suprafaţa utilă crescând în urma intervenţiilor de la 8.664 mp la 11.081 mp (cu mansardă).
Lunile
36 de luni. Atât ar dura intervenţia pentru a obţine rezultatele finale visate de executivul local.
Care este motivaţia unei astfel de investiţii? O regăsim şi pe ea în proiect, unde se face referire la faptul că imobilul este un un monument istoric, că, în perioadele anterioare, în zona de birouri s-au executat lucrări de compartimentări şi igienizări, iar în acest an s-au finalizat lucrările de restaurare şi reparaţii la casa scării, holul principal şi sala festivă, că activităţile atribuite administraţiei publice sunt dintre cele mai diverse şi că de-a lungul timpului s-a impus necesitatea extinderii spaţiilor de birouri. „Din punct de vedere constructiv, clădirea dispune de un pod generos, care poate fi extins şi amenajat atât pentru activităţile administraţiei, cât şi pentru vizitare în zona turnului. De asemenea, este de menţionat că, după amenajare, spaţiile de onoare şi mai ales sala festivă pot deservi activităţilor specifice, fără a fi utilizate pentru activităţi curente. Pentru a crea condiţii de funcţionare optime şi o gestionare eficientă a spaţiilor deţinute, considerăm oportună extinderea prin mansardare a acestei clădiri”, se arată în expunerea de motive şi raportul de specialitate care însoţesc proiectul.
Date despre lucrări
ARAD. Documentaţia de avizare lucrări de intervenţii pentru mansardarea clădirii, construite între 1872 şi 1875, a fost realizată de către SC. Artnova SRL, cu analiza a doua variante: construirea unei mansarde pe toată suprafaţa podului, respectiv asigurarea siguranţei structurale a clădirii cu păstrarea regimului de înălţime actual.
La final, s-a optat pentru prima variantă, care presupune, conform datelor din proiect: cămăşuirea unor pereţi transversali în zona aripilor laterale ale clădirii, crearea de spaţii de birouri, săli de şedinţă, spaţii de expunere amplasate pe aripile laterale, inclusiv zona turnuri stânga-dreapta, deasupra etajului 1, şi crearea de spaţiu de recreere-belvedere cu acces pe două scări simetrice de la nivelul podului (stânga – dreapta turnului), situat deasupra sălii festive. Iar pentru realizarea acestui obiectiv, conform specialiştilor, ar fi necesare următoarele lucrări: consolidare clădire prin realizarea de cadre de beton armat pe toată înălţimea clădirii în zonele laterale; realizarea unei şaibe orizontale de beton armat la nivelul planşeului de peste etaj (în zona aripilor laterale), consolidarea elementelor structurale verticale de contur, realizarea unui planşeu cu structură mixtă (beton+metal) peste sala festivă, consolidare stâlpi, arce şi bolţi în zona centrală a clădirii cu fibră de carbon, hidroizolare fundaţii clădire şi refacere trotuare de protecţie, reparaţii învelitoare de ţiglă, tablă, tinichigerie şi izolaţii cu vată minerală, dar şi crearea în planul învelitoarei în zonele dinspre pereţii exteriori de panouri de sticlă cu profile de aluminiu cu geam termopan şi jaluzele exterioare; compartimentări din zidărie, închiderea caselor de scară cu zidărie şi prelungire scări acces, instalaţii termice, electrice, sanitare, curenţi slabi, PSI etc. Pe lângă realizarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii, se propune dotarea spaţiilor cu mobilier, aparatură audio-video şi IT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!