Cei doi vor coordona Colectivul monografic judeţean format din istorici, cercetători, universitari şi oameni de cultură arădeni care vor realiza Compendiumul ca atare, dar şi manualele de istorie a Aradului, pentru liceu şi gimnaziu. „Este un proiect ambiţios, realizabil, având în vedere personalităţile şi persoanele care vor lucra la el. Sunt convins că va rezulta un set ştiinţific de bună calitate. Consiliul Judeţean Arad este decis să se implice cât mai mult în această direcţie, pentru a întări identitatea culturală şi istorică a judeţului”, a declarat Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Academicianul Ioan Aurel Pop a subliniat că proiectul este unul realizabil, pentru că este o lucrare ce ţine de identitate. „Comunitatea locală este fundamentală pentru individ. După familie, vine satul, oraşul în care ne-am născut, care ne este aproape şi care ţine de fiinţa noastră. Şi istoria unui judeţ poate avea succes dacă e bine făcută”, a spus academicianul Pop.
Elaborarea acestei Istorii a judeţului are în spate o acţiune de amploare – elaborarea monografiilor de localitate din judeţul Arad, proiect coordonat de Doru Sinaci, directorul adjunct al Centrului Cultural Judeţean Arad.
În şcoli?
Tot cu această ocazie, a fost discutată şi problema elaborării manualelor de istorie a judeţului Arad, pentru liceu şi gimnaziu. Vă reamintim, Mişcarea Arădeană a elaborat un proiect de Hotărâre de Consiliu pentru predarea în şcoli a acesti materii.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!