Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, care este axat pe studiile operei marelui poet Tudor Arghezi, a găzduit – joi 18 februarie – , un eveniment deosebit, prin vizita unei delegații de cercetători condusă de prof. univ. dr. Ion Simuț de la Universitatea din Oradea.
Prof. univ. dr. Ion Simuț este unul dintre specialiștii consacrați în critică literară și specializat în domeniul literaturii argheziene, iar întâlnirea cu doamna Doina Arghezi, directorul Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, soția regretatului Baruțu T. Arghezi, fiul marelui scriitor Tudor Arghezi, a fost extrem de emoționantă, având în vedere și bogata arhivă de documente inedite ale lui Arghezi aflate la Centrul de Cercetare.
Prof. Ion Simuț, profesor de litere la Universitatea din Oradea, a declarat: „Sperăm să ajungem într-o nouă etapă cu valorificarea acestui fond de manuscrise ale lui Tudor Arghezi și documente de toate felurile din familie. Este o mare onoare pentru Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad că, de mai mulți ani, găzduiește acest fond documentar. Există câteva etape făcute, în senul că două volume au fost editate, dar mai este mult de lucru. Sunt peste 7000 de manuscrise printre care și din opera editată deja, dar și inedite din perioada cea mai neagră din biografia lui Tudor Arghezi, ani 1948-1953. De aceea, unul dintre volume se numește „Anii tăcerii”, deoarece aceștia au fost anii tăcerii ai lui Arghezi. După proclamarea Republicii populare, marele poet nu a mai putut publica. Baruțu T. Arghezi și doamna Doina Arghezi au păstrat manuscrisele din această perioadă, care arată o altă față a poetului. Cei mai mulți dintre noi i-am cunoscut opera după anii 1953, după moartea lui Stalin, când Arghezi a revenit în actualitate, oarecum adaptat la epocă. Acest fond documentar păstrat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, de către doamna Arghezi cu mult devotament, va arăta cât de importantă este această secvență din viața și opera lui Tudor Arghezi”.
Doamna Doina Arghezi, directorul Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat că: „profesorul Ion Simuț dorește să facă o carte legată de manuscrisele argheziene. Cu alte cuvinte, manuscrisele încep să fie valorificate, spre bucuria sufletului meu. Sunt 7020 de manuscrise pe care merele nostru academician Eugen Simion le consideră patrimoniu naţional. Toți cei care vin să se intereseze de aceste manuscrise și să le studieze sunt bine veniți la Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene”.
„A fost un moment important, deoarece am avut prilejul de a pune în evidență manuscrisele argheziene și amintesc faptul că peste 7000 de manuscrise inedite sunt adăpostite în acest Centru de Cercetare a Literaturii Argheziene din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” și doar o mică parte dintre acestea au fost valorificate. Pentru a valorifica acest fond de manuscrise inedite este nevoie de constituirea unor colective largi, coordonate de specialiști, iar vizita dlui. prof. Ion Simuț se încadrează în politica pe care Universitatea noastră o desfășoară spre a atrage parteneri în colaborări pe acest domeniu. Doamna Doina Arghezi împreună cu Baruțu T. Arghezi, fiul celui mai important poet român din perioada interbelică și postbelică, au donat Universității de Vest „Vasile Goldiș” un important fond documentar, care până acum a fost valorificat în două volume: în 2010 – „Anii tăcerii”, iar doi ani mai târziu un al doilea volum de documente inedite. Însă aceste două volume nu cuprind decât ceva mai puțin de 100 de manuscrise. Acest număr complex de documente trebuie valorificat, prin colaborări interuniversitare. Fondul de documente este pus și la dispoziția Academiei Române și amintesc faptul că Universitatea noastră a încheiat un parteneriat cu academicianul Eugen Simion, fost președinte al Academiei și unul dintre cei mai importanţi critici literari din România contemporană, pentru studierea documentelor argheziene aflate la Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene ”, a subliniat prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!