Privatizarea CET Lignit e un deziderat greu de atins în viitorul apropiat. Demarată de ceva vreme, procedura de privatizare a CET nu a evoluat foarte mult. De luni de zile se vorbeşte de faptul că mai mulţi investitori s-au arătat interesaţi de oferta arădeană şi tot de luni de zile se precizează că, după o selecţie demarată printre aceştia, din zecile de firme care şi-au manifestat curiozitatea au mai rămas doar câteva. Ultimul anunţ pe temă a fost făcut de viceprimarul Aradului, Bognar Levente, care susţine că în cursă au rămas doar opt investitori din cei 30 care şi-au manifestat într-un fel sau altul intenţia de a se asocia în vederea producerii de energie termică.
Corneliu Neamţiu, preşedintele Consiliului de Administraţie de la CET, a confimat şi el acest fapt, în ultima şedinţă CLM. Dacă autorităţile se grăbesc (şi nu prea) să scape de CET Lignit, alta pare să fie soarta CET Hidrocarburi, societate pe care Primăria Arad vrea să o scape de faliment. O operaţiune care nu se va dovedi însă uşoară, în condiţiile în care unitatea are nevoie de investiţii serioase pentru a se alinia standardelor impuse de UE.
20 de milioane de euro
Calculul a fost făcut, ce-i drept, iar CET speră să obţină de la Ministerul Mediului pe proiecte 20 de milioane de euro pentru retehnologizare. Societatea are nevoie de 16 milioane euro pentru a construi un grup energetic nou, dar şi de alte 8 milioane de euro pentru reabilitarea reţelelor termice şi de distribuţie.
JA-A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!