Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au demarat în data de 26 noiembrie cu o video-conferință, în premieră națională, între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Université d’Aix Marseille AMU din Franța, iar vineri, au avut loc depuneri de coroane pe Aleea Personalităților la busturile lui Vasile Goldiș, Ioan Suciu și Ștefan Cicio – Pop din Campusul Universitar „Vasile Goldiș”.
Facultatea de Științe Socio-Umane și Educaţie Fizică și Sport și Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” au organizat, joi 26 noiembrie, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Județean, cu ocazia comemorări și cinstirii Marii Uniri, un concurs la care au participat elevii claselor V-VIII, intitulat „Personalități ale Marii Uniri” și un simpozion, unde au participat elevii claselor IX-XII, intitulat „Locuri ale memoriei. Anul 1918 în Arad”. Toți participanții au fost premiați de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și au constat în cărți tipărite la Editura Universității, autori fiind cercetători și profesori din cadrul UVVG.
Prof. univ. dr. Marius Grec, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane și Educaţie Fizică și Sport a precizat: „La Muzeul Memorial „Vasile Goldiș”, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, am organizat două manifestări dedicate Marii Uniri. Este vorba despre un concurs la care au participat elevii claselor V-VIII, intitulat „Personalități ale Marii Uniri” și un simpozion la care au participat elevii claselor IX-XII intitulat „Locuri ale memoriei, anul 1918 în Arad”. La cele două eveniment au participat foarte mulți elevi, de la Colegiul Tehnic de Construcții și Protecţia Mediului, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, Colegiul „Moise Nicoară”, Liceul Teologic Baptist, Colegiul Naţional „Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Colegiul Economic, Colegiul „Aurel Vlaicu”, Liceul de Transporturi „Henri Coandă”. Iată că o serie întreagă de școli și-au trimis reprezentanţii, profesori, elevi și părinți. Ne bucurăm că Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” a fost astăzi plin de tinerețe și toți cei care au participat la aceste concursuri au fost câștigători. Premiile au fost acordate de către Universitatea noastră, constând în cărți tipărite la editura universității, autori fiind cercetătorii și profesorii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”.
„Facultatea de Științe Socio-Umane și Educaţie Fizică și Sport și Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” au organizat, cu ocazia comemorări și cinstirii zilei Marii Uniri, un eveniment important în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Județean, fiind vorba despre două concursuri școlare, unul adresat elevilor de gimnaziu și unul adresat elevilor de liceu. Tema concursurilor a fost Marea Unire, în locația atât de generoasă a Muzeului Memorial. UVVG și Facultatea de Științe Socio-Umane, au plăcerea de a organiza, ca în fiecare an, manifestări prilejuite de celebrare zilei de 1 Decembrie și sperăm ca această colaborare pe care o avem cu mediul preuniversitar să continue”, a subliniat conf. univ. dr. Cristian Bențe, decanul Facultății de Științe Socio-Umane și Educaţie Fizică și Sport.
În data de 27 noiembrie, o delegație a UVVG condusă de prorectorul Universității, prof. univ. dr. Cristian Haiduc și prof. univ. dr. Marius Grec, a participat la recepția organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României de Consulatul General al României de la Szeged, prin Consulul General Ioan Fodoreanu.
Sâmbătă, 28.11.2015, la Statuia „Marelui Corifeu” Vasile Goldiș din Piața Revoluției, s-a desfășurat un Te Deum susţinut de un sobor de preoți condus de Arhiepiscopul Timotei Seviciu, unde au participat conducerea Universității – prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG și prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, cadre didactice și studenți. În continuarea manifestărilor,
cadrele didactice au susținut lucrări științifice în cadrul Sesiunii naționale de comunicări științifice „Aradul – Centru politic al românilor transilvăneni”, organizată de Primăria Arad, UVVG, CJA, Arhiepiscopia Aradului și Arhivele Naționale. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Societății culturale „Asociația Națională pentru Cultura Poporului Român ASTRA ARĂDEANĂ 1864”, a evocat activitatea lui Vasile Goldiș, în calitate de președinte al ASTREI, timp de 9 ani (1923-1932).
În cursul zilei de sâmbătă, la Sala de Sport a UVVG din Micalaca, s-a desfășurat finala campionatului de fotbal „Cupa Vasile Goldiș”, unde s-au înscris 200 de studenți, grupați în 20 de echipe, din cadrul celor 6 Facultăți ale Universității de Vest „Vasile Goldiș”. „A fost o competiție organizată împreună cu Direcția pentru tineret și sport. Avem patru câștigători, dar vreau să amintesc faptul că a câştigat sportul universitar sprijinit de Universitatea noastră, care este și sponsorul echipei de baschet fete aflate printre competitorii ligii întâi. Vom continua cu alte competiții sportive de iară, în perioada care urmează, astfel că sportul este una din componentele de bază ale educației pe care o realizăm cu studenţii români și străini la Universitatea noastră”, ne-a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Luni, 30 noiembrie, o delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, a participat, la Gyula, la recepția oferită de Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Gyula. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prin Muzeul etnografic de la Macea, a prezentat o expoziție etnografică cu obiecte autentice din portul și gospodăria tradițională românească, care a fost apreciată la cel mai înalt nivel de către oaspeții prezenți la manifestare.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a purtat discuții cu Excelența Sa, Victor Micula, Ambasadorul României în Ungaria, dar și cu reprezentanți ai autoguvernării din Ungaria. Au fost evocate bunele relații care există între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și comunitatea românilor din Ungaria, precum și excelenta colaborare cu Ambasada României din Ungaria și cele două consulate românești, de la Szeged și Gyula, precum și cu Institutul Cultural Român din Ungaria.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, ne-a declarat: „Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la festivităţile de la Gyula, Consulatul General al României de la Gyula și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, au deschis o expoziție etnografică. Este expoziția Universității adusă de la Castelul Macea la Hotelul Erkel din Gyula. Expoziția s-a bucurat de un succes foarte mare și a fost vizitată de ambasadorul României la Budapesta, de Înaltpreasfințitul Mitropolit al Banatului, de Episcopul românilor din Ungaria și Episcopul Șofronie al Oradiei. A fost o surpriză pentru cei prezenți să vadă aici, la frumosul hotel Erkel, cu ce ce se îndeletniceau strămoșii noștri, modul de așezare al caselor într-o comunitate românească. Cu toții au fost surprinşi de ceea ce am prezentat în cadrul expoziției coordonate de directorul Grădinii Botanice, ing. Don. Mă bucur că, prin acest prilej, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a reușit să-și aducă aportul la cunoașterea obiceiurilor strămoșilor noștri din zona Aradului. A fost o expoziție de efect, care, în perspectivă, va fi prezentată și în alte localități din Ungaria”.„Nu este pentru prima dată când particip la astfel de evenimente și de fiecare dată o fac cu plăcere. Mă întâlnesc cu românii din Ungaria, sunt frații noștri și vin să-i încurajez. Avem un proiect pentru viitor să îi școlarizăm pe cetățenii maghiari de etnie română în meseria de sudor, care la ora actuală este o meserie căutată în toată lumea și bine plătită. Suntem în discuții avansate și cu Camera de Comerț de la Bekescsaba ca să-i școlarizăm pe cetățenii români. Școlarizarea va fi gratuită. În ceea ce privește cazarea și masa, suntem în discuţii cu cele două Universități arădene. Interesul este unul comun și cred că ambele Universităţi doresc să sprijine românii din Ungaria și să le ofere o meserie bună. Am o părere excepțională despre consulul Florin Vasiloni pe care îl cunoscu de 4-5 ani și acest om ține cu adevărat la neamul românesc. Am rămas plăcut surprins atunci când mi-a cerut favorul de a-i ajuta pe românii din Ungaria. Am vizitat expoziția organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și pot să spun că a fost ceva inedit și mă bucur că nu ne lăsam uitate datinile, ceea ce este un lucru frumos și înțelept”, a subliniat Marin Crișan, președintele Confederației române, patronatul român.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a sărbătorit, ziua 1 Decembrie, alături de oficialitățile locale, Marea Unire din 1918, care a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Astfel, o delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, a participat, la slujbele religioase oficiate de Arhiepiscopia Aradului și a depus coroane de flori la mormintele „Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio – Pop și Ioan Suciu din Cimitirul Eternitatea și la „Crucea Martirilor” din Parcul Mihai Eminescu.
„Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a cinstit Ziua Națională a României, prin participarea la depunerea de coroane de flori la Cimitirul Eternitatea, acolo unde îşi duc somnul de veci, corifeii Marii Uniri, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu. I-am cinstit pe toți cu coarne și slujbe religioase, alături de studenții noștri. Am depus, de asemenea, coroane de flori la Crucea Eroilor din Parcul Mihai Eminescu, unde am adus omagiul eroilor arădeni, care s-au jertfit pentru ca România mare să fie o țară europeană, cunoscută în întreaga lume. Înțelegem să fim alături de autoritățile locale cu prilejul acestei sărbători și am participat și la festivitățile organizate de către Primăria municipiului Arad, așa cum am participat și la festivitățile din Ungaria, de la Consulatul român de la Szeged și de la Gyula, unde Această sărbătoare închinată Zile Naţionale a României a fost primită cu bucurie de studenții Universității noastre, atât cei români, cât și cei străini”, a precizat Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Daniel Albu
Marea Unire din 1918, sărbătorită de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”
Marea Unire din 1918, sărbătorită de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”
Reactualizat la:
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a organizat, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, o serie de manifestări științifice și a participat la recepțiile organizate de Consulatele României de la Szeged și Gyula.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
În 2023, în laboratorul Spitalului Județean, au fost prelucrate 20.981 de blocuri de parafină cu fragmente tisulare, iar 1.207 pacienți au fost diagnosticați cu proliferări tumorale.
Local
Aproximativ 35% din energia consumată este risipită. E.ON a transmis câteva sfaturi pentru ca în această iarnă facturile să fie cât mai mici.
Local
Sute de copii s-au repatriat cu familiile în ultimul an şi au cerut să fie înscrişi la şcoli din judeţul nostru.
Local
Pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină, sâmbătă dimineață, în jurul orei 8:00, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din orașul Ineu.
România
Accident cumplit, produs vineri seară, la Lugoj. Trenul care circula pe ruta București - Timișoara a lovit o mașină, șoferul acesteia murind.
1
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
2
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!