Realități suprapuse, imaginar dus până departe, povești de viață spuse și proiectate în cele mai inedite moduri, fantasmagorii, animații, un cap imens de animal, care cândva va avea nori în ochii lui mari, suflați de vânt, o instalație extrem de dulce, ca zahărul, filme și sunete suprapuse, coduri QR care odată scanate îți permit să-ți construiești propriile tale realități pe telefon, chiar acolo. Totul a fost și este posibil dacă treci pragul Muzeului de Artă Arad, acolo unde vineri a fost vernisat MAFAOPT2021 (Media Art Festival Arad, ediția cu numărul 8). Dacă ai noroc, Călin Man, sufletul acestui festival, te poate purta prin lumea imaginară creată aici și vei înțelege că lucrurile sunt mult mai complexe decât la prima, a doua sau la a treia vedere. Vei știi că ai vrea să stai de vorbă cu fiecare dintre creatori pentru a vedea ce stă ascuns în fiecare dintre lucrări, ca mai apoi să te întorci la curator pentru a îi cere ajutorul să faci din toate acestea, mixate, propria ta scenă de artă.
Dacă nu ai acest noroc, ești liber să vezi și să crezi ce vrei, să suprapui câte imagini și câte sunete vrei tu, să pătrunzi cât vrei și pe unde vrei în lumea pe care peste 30 de artiști o reconfigurează după propria lor imaginație acum, la muzeu. Totul, pe fond verde, care te duce cu gândul la ecologic, dar care de fapt de ajută, ca în filmele hollywoodiene (doar că aici în varianta mai simplă, cu toate imperfecțiunile posibile, păstrate cu intenție clară drept intervenție artistică) să suprapui ce realitate vrei și cam cât de mult vrei din ea peste lumile spre care îți îndrepți privirea. În absența unui manual de utilizare și explorare a acestor creații digitale, Călin Man te îndeamnă să mergi cu imaginația și cu concluziile pe unde vrei tu.
Puncte de tranziție, pe interstițiile din cotidian
MAFAOPT2021, IN-BETWEEN e accesibilă, deși acesta sigur nu e termenul potrivit, până pe 1 noiembrie la muzeu. Lucrările a patru dintre artiștii de aici, unele aflate încă în perioada de creație, vor ajunge mai apoi la București (la Rezidența BRD Scena9) și au fost incluse și în circuitul Nopții Albe a Galeriilor (NAG) Arad. Este vorba de proiectul „kimæra”, în spatele căruia se află artiștii gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire și a căror părți le regăsești aproape ascunse în „Laborator”.
Puține cuvinte despre in-between
Puținele cuvinte făcute publice de organizatorii festivalului înainte ca acesta să își deschidă porțile te pregătesccât de cât pentru ce va urma, dar nu pe de-a întregul. “Ediția din acest an a MAFA in-between reunește un grup eclectic, de artiști și producători, oferind o oportunitate de a reflecta asupra sentimentului de suspendare care străbate momentul prezent. Pe măsură ce atenția ne este atrasă în mod alert de la un subiect aprins la altul, ne concentrăm aici asupra unor puncte de tranziție, pe interstițiile din cotidian. Considerăm rolul pe care tehnologia îl joacă (sau l-ar putea juca) într-o lume reconfigurată (încă nu chiar post-nimic), în pragul colapsului ecologic, mai ales când infuzează, se flexibilizează, sau grefează pe artă. În artificialitatea sa exorbitantă, ecranul verde devine o metaforă a posibilităților care ar putea rezulta din situația noastră actuală: un dispozitiv fantomatic, fantasmagoric, se manifestă, întruchipează dorințele și temerile noastre cele mai profunde, visele noastre. Între instalațiile multimedia, video și sonore prezentate, vă invităm să pătrundeți într-un tărâm de încurcături neobișnuite, revelatoare”, se arată în anunțul evenimentului.
Curatorii și artiștii
Curatorii acestei expoziții sunt aceiași neobosiți Calin Man și Ileana Selejan, iar artiștii a cărora intervenții, videouri, instalații, lucrări le puteți vedea sus la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Arad sunt Andreea Medar, Lera Kelemen, Irina Bako, 13m10j, Flaviu Rogojan, Alex Halka, gH, Bogdanator, reVoltaire, Ilie Ciotir, echipa CitiZenit, Dragoș Dogioiu, Emanuel Ștefan, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, Dan Chiș, Adriana Knouf, Farah Al Qasimi, Nuotama Bodomo, Valentina Zamfirescu, Thea Lazăr, Adrian Ganea, Sergiu Sas, Nita Mocanu, Cătălin Alb, Federico Reuben, Dyslex, SelfMadeMusic și Makunouchi Bento.
Green screen și click-ul tău
Dacă vei veni cu timp la muzeu, să vezi „in-between”, vei descoperi filme premiate la mega-festivaluri de gen, povești fascinante din alte lumi, suprapuse peste aselenizare, making-of-uri de la alte festivaluri devenite opere de artă și te vei putea proiecta în încăperi, pe ecrane și pe pereții muzeului, înglobându-te definitiv în realitățile întruchipate ale festivalului. Cu ajutorul Green Screen-ului (devenit la modă începând cu anii 2010, de când majoritatea celor care produc conținut video sau fac live streaming pot schimba fundalul ambiental cu un singur click și transformat mai apoi în religie la Hollywood), prezent în una dintre sălile expoziției (sala 2, Sala Maitec) îți poți contura, acolo, sus, realitatea ta, alegând să suprapui peste lucrările expuse unul dintre filmele aflate în expoziție și să te încorporezi și pe tine, filmat de camerele de acolo și proiectat pe două ecrane, în sala 3.
Călin Man spune că, această ultimă intervenție, a venit pe parcursul conturării expoziției, pentru că s-a dorit să se meargă și mai departe cu arta digitală și să le permită nu doar artiștilor, ci și celor care pătrund în universul acestei arte, să se poată juca cu suprapunerea realităților.
Dacă vrei să cumințești nițel imaginile lumii, te muți în zona în care pe televizoare sunt proiectate operele video ale unor tineri din lumea largă, dar și din Arad. Poți apoi coborî în stradă, cu o senzație de renăscut artist, și încerca să transformi realitatea gri a zilelor pe care o trăim, căutând cu privirea ecranul verde pe care să suprapui paradisuri. Sau poți muta orașul.
Trimite articolul
XIntri bou si iesi vaca.
Nu ai cum sa pricepi ceva…Florico,tu oricum stai in Vlaicu…
-
Noroc cu tine,mare consumator de arta abstracta. Toata ziua doar prin galerii de arta , la vernisaje si lansari de carte umblii.
-
Ai intrat? De aia esti o vaca?
-