1. JURNAL ARĂDEAN. Domnule Marin Lupaş, a trecut aproape un an de la alegerile locale, cum vă simţiţi în calitate de consilier independent?
MARIN LUPAŞ. Mă simt eliberat de povara votului politic, de calculele şi interesele de partid. Pe de altă parte, puţin jenat de cearta dintre partidele politice, care pun pe plan secund interesele arădenilor, se raportează la cetăţeni ca la un electorat care trebuie sedus, eventual manipulat, nu deservit de politici publice de calitate. Trebuie să spun şi că unii oameni nu sunt obişnuiţi cu statutul unui independent în administraţie şi încearcă să „ghicească” eventuale afilieri ascunse. Nu este cazul pentru mine, buna credinţă şi onestitatea sunt valori fundamentale, nu am fost şi nu sunt un om fals. Aşadar, nu merg la USR, nu am înţelegeri cu Falcă, sunt Marin Lupaş, consilier independent. Desigur, nu trebuie să uităm anumite persoane interesate să discrediteze activitatea unui consilier independent. Este vorba despre cei care au dorit şi doresc să confişte în interes de grup ideea de opoziţie. Nu cred că are cineva legitimitatea să spună – dacă nu eşti cu mine, eşti cu Falcă. Nu mă preocupă prea mult atacurile lor. Demonstrez zi de zi că merg pe drumul meu, în mod transparent.
2. Poate că această confuzie apare pentru că aţi votat uneori alături de puterea politică.
LUPAŞ. Iar alteori, alături de opoziţie… Avantajul meu, consilier independent, este că îmi permit să nu fiu ipocrit. Cred că sunt singurul candidat de la alegerile locale care, imediat după vot, am extras din programele tuturor contracandidaţilor anumite idei pozitive şi am anunţat că le voi susţine şi le voi vota. În Consiliul Local, nu gândesc politic. Poate că uneori greşesc, dar fac doar ceea ce cred că este în interesul arădenilor. Şi sunt mulţi oameni care apreciază acest lucru…
3. Aţi votat inclusiv bugetul…
LUPAŞ. Am mari rezerve faţă de modul în care conduce administraţia locală Gheorghe Falcă şi sunt suficient de multe puncte în buget cu care nu sunt de acord. Aş fi vrut să văd investiţii pentru reducerea pierderilor CET, investiţii bine gândite în parcuri, contribuţia municipalităţii pentru un nou Spital Matern, dar nu a fost cazul. Am ales totuşi să votez pentru că nu am putut să dau un vot simbolic împotriva unor obiective pe care le consider necesare: investiţii în cartiere, stadionul UTA, Cetatea. Spun că este un vot simbolic pentru că opoziţia nu va putea să blocheze bugetul propus de majoritate, decât să amâne dezbaterea. Dacă ar fi fost o dezbatere, poate ar fi meritat. Dar unii dintre consilierii PSD nu au generat dezbatere, ci un spectacol de prost gust, o ceartă penibilă la care ţi-e ruşine să asişti. Este elocvent că nu au depus niciun amendament la acest buget, cum să faci atunci scandal? Ştiţi foarte bine că PSD a blocat unele proiecte de hotărâre promovate de primarul Falcă, iar după o zi sau două au revenit, le-au votat şi s-au lăudat că au salvat oraşul. Eu de astfel de scenete nu am nevoie. Pe de altă parte, am votat şi am susţinut proiectul PSD de majorare a subvenţiilor pentru căldură şi apă caldă, pe care anii trecuţi l-am promovat şi eu, din păcate domnul Falcă persistă în eroarea de a respinge acest proiect. Este cred, dovada clară că nu votez pro-Falcă sau pro-PSD, ci aşa cum cred eu că e bine pentru arădeni.
4. Unii spun totuşi că votul pentru buget legitimează investiţii dubioase ale administraţiei locale…
LUPAŞ. Să nu confundăm obiectivele în sine cu modul în care se realizează lucrările. Vă dau câteva exemple. Dacă cineva întreabă dacă sunt de acord cu realizarea unor piste pentru biciclişti spun da fără să ezit. Dar desenele pe asfalt pe care le-a realizat administraţia locală nu sunt piste pentru biciclişti. De aceea, lucrez pentru a arăta punctual deficienţele acestora, voi cere să fie date în folosinţă doar dacă şi când vor fi ceea ce doresc arădenii: spaţii sigure pe care pot circula biciclişti de toate vârstele, fără să stânjenească traficul. Dacă mă întreabă cineva dacă vreau un parc nou, spun fără să ezit că vreau. Dar nu pe parcare, nu cu coşuri de gunoi de 2.900 lei, nu cu bănci de peste 8.000 euro bucata. Deci, să nu confundăm intenţia de a investi, obiectivul, cu preţul sau modalităţile tehnice de realizare. La buget, se enunţă doar intenţia de a realiza anumite obiective, la preţuri estimate.
5. Ca independent, priviţi politica mai detaşat, v-aţi schimbat în vreun fel opinia despre actualul primar?
LUPAŞ. Nu. Aradul are nevoie de altă administraţie, care să conceapă şi să realizeze proiecte mari, să gândească un oraş sănătos şi plăcut, să fie deschis, să reprezinte pe toată lumea, să fie un exemplu de comportament, să fie cinstit. După trei mandate, pentru mine este evident că nu este cazul. Asta nu înseamnă că acei politicieni care se plasează în opoziţie cu domnul Falcă reprezintă cu adevărat alternativa. Unii sunt făcuţi din acelaşi aluat sau chiar mai rău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!