„Mă întristează când văd că politrucii și trimișii lor la sau de la București se joacă cu sănătatea arădenilor într-o asemenea manieră. Problema este veche, însă în fiecare an consumatorii CET sunt puși într-o situație stresantă, nopți nedormite punându-și întrebarea dacă pot plăti factura mare la încălzire sau dacă se oprește căldura mâine. Pentru asta trebuie trasă la răspundere administrația locală cât și cea centrală!”, își argumentează Lupaș propunerea de subvenționare a Gigacaloriei în Arad.
„De ani de zile avem această criză în Arad, însă nici PNL-ul lui Falcă, nici PSD-ul lui Căprar nu au dorit să o rezolve cu adevărat, altfel ar pierde un subiect de ceartă politică. Eu am propus să aflăm adevărul printr-un audit independent, ei ce au făcut? Au ignorat în complicitate această idee și au continuat scenetelor lor de teatru politic. Chiar și ultimele vizite ale parlamentarilor cu Fifor în frunte, precum și reprezentanțiile în presă ale directorilor CET sunt de fațadă! Spun asta pentru că pe parcursul timpului angajații CET au dus la cabinetele parlamentare ale PSD documente și aceștia i-au ignorat, nefăcând nimic să-i ajute. Spun asta cu certitudine pentru că zilele acestea vedem declarații șocante cum că se închide furnizarea căldurii, dar în ședința de luni a CLM nu avem nicio propunere oficială, nici un act juridic pe ordinea de zi care să certifice vreo solicitare de ajutor urgent!”, demonstrează consilierul municipal.
CET comunică „din biroul PNL”
Mai mult decât atât, acesta atrage atenția noii conduceri a CET pentru ultimele comunicate și interviuri ce par venite din birourile PNL. „Nu este în regulă ca noua conducere să politizeze subiectul în loc să caute soluții reale. Mă miră ultimele comunicate pentru că în instituție se știe clar că Primăria condusă de Gheorghe Falcă a pus multe piedici funcționării corespunzătoare ale Centralei precum și faptul că fondurile destinate investițiilor au fost oprite deoarece Municipalitatea nu a făcut ce se angajase să facă”, subliniază Marin Lupaș.
Consilierul prezintă pe website-ul său ( www.MarinLupas.ro/blog ) documente circulate între CET și Primăria Arad care demonstrează că Municipalitatea nu a dorit în 2013 – 2014 să facă o atribuire a serviciului de termoficare corespunzătoare cu cerințele invocate de specialiștii din instituție și cei de la ANRSC, iar ca atare compania de termoficare are probleme cu licența. Lupaș mai adaugă că datoriile CET-ului puteau fi plătite din bani guvernamentali dacă Municipalitatea își asuma acele pierderi pe care compania de termoficare le înregistra. Însă și de data aceasta, spune Lupaş,asemeni investițiilor pierdute din fondurile europene pentru certificate CO2, administrația Falcă nu își onorează obligațiile asumate și continuă situația de criză.
Lipsa investiţiilor
„Nu este vorba doar de asumarea arieratelor ci și de lipsa de investiții. Aduc aminte și pentru falșii luptători parlamentari PSD care se joacă cu ideea de a nu mai acorda subvenții de la Guvern prin lege cum a făcut-o și Boc de altfel: au existat fonduri europene izvorâte din obligațiile de mediu ale României, bani de ordinul milioanelor de euro pe care administrația domnului Falcă le-a pierdut cu brio! Ne-a informat de asta în 2016 guvernul condus de Cioloș, există documente nu doar vorbe în vânt și pumni în piept ca ale celor din PNL și PSD. Vorbe care apropo nu țin de cald în aceste zile când s-a dat mai puțină căldură în calorifere în timp ce contoarele s-au învârtit”, adaugă Lupaș.
Consilierul independent propune ca soluție subvenționarea egală din partea Guvernului și a Primăriei. „Dacă tot nu face nimic, nici guvernarea centrală și nici cea locală, pentru eficientizarea CET, iar debranșările sunt în creștere, o soluție pentru a ajuta arădenii cu adevărat este subvenționarea Gigacaloriei. Și Primăria și Guvernul să acorde fonduri, 50% – 50%, astfel încât arădenii să plătească 1 leu pentru administrația locală și 1 leu pentru Guvern”, concluzionează Marin Lupaș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!