Dacă până acum oamenii se rezumau la a trece DN7 pe trecerea de pietoni, acum au ales să pornească în marş şi nu oricum. Protestatarii au venit cu utilaje agricole şi au mărşăluit prin centrul Pecicăi pe Drumul Naţional pentru a atrage atenţia autorităţilor, deşi până acum nu au primit niciun răspuns.
Cei peste 500 de oameni, veniţi din 9 localităţi, au protestat în centrul oraşului Pecica, solicitând ca în zona afectată să rămână măcar un punct de lucru al finanţelor, pentru ca toţi contribuabilii să fie scutiţi de drumuri costisitoare şi timp pierdut. Practic, prin desfiinţarea adminsitraţiilor financiare contribuabilii ar putea fi puşi să facă drumuri săptămânael la Arad pentru obţinerea de adeverinţe, fişe fiscale sau alte acte financiare.
Cu autorizaţie
Dacă până acum protestele organizate la Pecica au fost unele spontane, acum mitingul a fost autorizat şi supravegheat de poliţişti şi jandarmi. Oamenii au trecut pe mai multe străzi din oraş şi au traversat şi DN7, astel că traficul spre şi dinspre vama Nădlac s-a desfăşurat cu dificultate.Potrivit unor prime estimări se pare că aproximativ 30 de mii de oameni sunt afectaţi de închiderea administraţiilor fin Nădlac şi Pecica. În zonă există peste 1.500 de fime şi peste 2.000 de agricultori.
Soluţia Guvernului
În această săptămână Executivul a decis să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care să vină oarecum în sprijinul contribuabililor afectaţi de desfiinţările din cadrul ANAF. Astfel, Guvernul a decis ca primăriile să preia atribuţiile de încasare a contribuţiilor ce trebuiesc achitate de contribuabili, astfel că aceştia să nu mai fie puşi pe drumuri. Decizia este însă aspru criticată de cei din PDL care susţin şi că în cazul Aradului nu ar fi prima tentativă de desfiinţare a adminsitraţiilor financiare din judeţ.
„Nu este prima încercare de închidere a acestor administraţii financiare. În urmă cu 2-3 ani a mai existat o tentativă, dar atunci am făcut presiune politică şi am reuşit să îi lămurim pe cei de la ANAF cât sunt de necesare aceste puncte din judeţ şi s-a renunţat la idee. Acum se pare că politicienii ce ne reprezintă la Bucureşti nu au putere de convingere şi arădenii au de suferit”, a explicat fostul deputat Iustin Cionca. Cât despre transferarea atribuţiilor adminsitraţiilor financiare la primării, Cionca – fost primar de Pecica, crede că „este un abuz şi o exploatare a angajaţiilor. O Ordonanţă de Urgenţă nu poate bate Codul Fiscal unde se precizează în mod explicit cine trebuie să colecteze aceste contribuţii. În plus, sunt primării unde există 1 sau 2 casieri. Ce se va întâmplă în acele cazuri? Cum vor reuşi să gesioneze un volum atât de mare de muncă? Consider că trebuia făcută o strategie de reorganizare înainte de a decide ce administraţii se închid. Nu era cazul să se ia o astfel de decizie, în grabă, pe genunchi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!