ARAD. Săptămâna aceasta se împlinesc două luni de când Consiliul Local Municipal a decis numirea regizorului Ştefan Iordănescu în funcţia de manager interimar al HUB-ului cultural mARTA Arad – instituţie publică aflată sub autoritatea CLM. Cu toate acestea, încă nu a fost încheiat niciun contract de management. De ce această întârziere/ amânare?
„Momentul încheierii contractului managerului interimar al instituției menționate a fost influențat de multiple aspecte” – a răspuns Primăria Arad, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon. Printre „aspectele” invocate de municipalitate, amintim: *faptul că la momentul de față, instituția nu are activitate și nici angajați; *faptul că persoana desemnată manager interimar al serviciului public de interes local HUB cultural mARTA a efectuat concediul de odihnă de la actualul său loc de muncă; *faptul că la momentul încheierii contractului de management, este necesar ca persoana desemnată manager interimar al serviciului public de interes local HUB cultural mARTA să suspende activitatea de la actualul său loc de muncă; *faptul că, din punct de vedere salarial, persoana desemnată ca manager interimar prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Arad este dezavantajată, venitul său fiind mult diminuat față de venitul salarial de la actualul loc de muncă.
În prezent, Ştefan Iordănescu este angajat al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Nu cunoaştem salariul regizorului, dar ştim că „salariul aferent funcției de manager al serviciului public de interes local HUB cultural mARTA este în sumă de 5.617 lei (cuantum brut), respectiv 3.286 lei (cuantum net), la care se adaugă indemnizația de hrană legal stabilită (al cărei cuantum net lunar ajunge la aproximativ 200 lei-n.r.)” – după cum ne-a transmis Primăria.
Un singur admis la concurs
Organigrama HUB-ului cultural mARTA cuprinde 19 angajaţi, între care 17 în funcţii de execuţie şi 2 în funcţii de conducere (managerul şi contabilul şef).
După cum am mai informat, concursurile organizate de Primărie pentru ocuparea a cinci din aceste posturi (patru de execuţie, una de conducere) s-au dovedit a fi un rateu. Deşi concurenţa medie a fost de „trei pe un loc”, doar un candidat a reuşit să obţină punctajul minim necesar pentru a fi declarat admis. Aşadar, „mARTA” va avea un singur angajat prin concurs, care va ocupa postul de referent debutant (cu studii superioare) în cadrul Compartimentului Contabilitate, Resurse Umane, Salarizare, Protecţia Muncii, IT. Acesta va avea un salariu de 3.713 de lei brut – adică 2.172 de lei net.
Salariile angajaţilor
Care sunt salariile celorlalţi funcţionari din schema de personal a „mARTA”? „Referitor la salariile aferente funcțiilor existente în statul de funcții al instituției menționate, precizăm că potrivit Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 252 din 25 mai 2022 cu privire la înființarea instituției publice HUB cultural mARTA, personalul instituției este salarizat cu respectarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. Salariile de bază aferente funcțiilor de conducere din cadrul serviciului public de interes local HUB cultural mARTA se stabilesc în conformitate cu Cap. V – „Salarii de bază din case de cultură, case de cultură studențești și alte instituții publice din domeniul culturii” din Anexa nr. III – „Familia Ocupațională de Funcții Bugetare «Cultură» Unități De Cultură” a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru funcțiile de execuție de referent. (…) Menționăm că salariile aferente funcțiilor din cadrul serviciului public de interes local HUB cultural mARTA se stabilesc în funcție de particularități, cum ar fi gradația de vechime stabilită în dreptul fiecărui viitor angajat și ținând cont de actele normative publicate în Monitorul Oficial al României care reglementează menținerea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie a anului anterior. Cu titlu exemplificativ amintim O.U.G. nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare sau O.U.G. nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare” – au precizat reprezentanţii Primăriei.
În cifre…
Spre exemplu, un consilier juridic, grad profesional debutant, nivelul studiilor S, va avea un salariu brut: 3.713 de lei (net 2.172 de lei); un referent, grad profesional IA, nivelul studiilor S, va fi retribuit cu 4.136 de lei brut – 2.420 de lei net; salariul unui referent, grad profesional I, nivelul studiilor S, va fi de 3.831 de lei brut – 2.241 de lei net; un referent, treaptă profesională I, nivelul studiilor M, va câştiga 3.525 de lei brut – 2.062 lei net; retribuţia unui referent debutant, nivelul studiilor M, va fi de 3.290 de lei brut – 1.925 de lei net; pentru funcţia de administrator, treaptă profesională I, nivelul studiilor M, salariul brut e 3.525 de lei, iar netul 2.062 de lei; un muncitor calificat, treaptă profesională I, nivelul studiilor M,G, va câştiga 3.619 lei brut – 2.117 lei net.
„Având în vedere faptul că nivelul salariului corespunzător funcției de muncitor necalificat, treaptă profesională I, nivelul studiilor M,G, este sub nivelul salariului minim pe economie, potrivit H.G.R. nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se va acorda salariul minim pe economie, respectiv 2.550 lei (cuantum brut)” – explică reprezentanţii Primăriei.
Plus vechime şi hrană
Se mai cuvine o menţiune: „Salariile de bază prevăzute anterior sunt pentru gradaţia 0 de vechime în muncă. Salariile de bază pentru gradaţiile 1 – 5 se determină prin majorarea salariilor de bază pentru gradaţia 0, potrivit prevederilor art. 10 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, la salariile enumerate anterior, se adaugă indemnizația de hrană legal stabilită, al cărei cuantum net lunar ajunge la aproximativ 200 lei” – precizează reprezentanţii municipalităţii arădene.
Bugetul alocat HUB-ului cultural mARTA
În ceea ce privește bugetul alocat funcționării instituției HUB cultural mARTA, pentru anul în curs, „în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 408 din 27.07.2022 privind rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al Municipului Arad pe anul 2022, suma alocată serviciului public de interes local HUB cultural mARTA este de 310.000 lei și nu s-au angajat cheltuieli până în prezent” – spun cei din Primărie, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon.
Trimite articolul
XAtâta cerneală pentru ceva foarte nebuloasă ( că este că nu este, că există dar nu există ) Este clar : cuiva ( ? ) iarăși i se umple brieftasche
Daca norma zilnica de hrana acordata de primaria Arad angajatilor sai este de 32 lei/zi lucratoare, vezi sefulDGPLArad , cum poate afirma ca venitul lunar realizat din aceasta facilitate este de doar 200 lei ?