ARAD. După mai multe încercări nereuşite de a pune în mişcare HUB-ul Cultural mARTA, CLM a aprobat (în ciuda abţinerii de la vot a aleşilor USR), miercuri, patru proiecte de hotărâre vizând noua instituţie de cultură creată anul acesta sub autoritatea municipalităţii. Trei dintre hotărârile adoptate vizează concursul de proiecte de management pentru mARTA, al patrulea – Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiei.
În prezent, mARTA nu are manager: în ciuda faptului că CLM l-a numit, în iunie 2022, pe regizorul Ştefan Iordănescu manager interimar, acesta a refuzat să-şi preia postul. De asemenea, mARTA nu are niciun angajat, în ciuda faptului că au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea a diverse posturi (de execuţie şi de conducere) în cadrul instituţiei. HUB-ul cultural avea alocat un buget de 310.000 de lei pe 2022, care nu a fost folosit defel, urmând a fi transferat pe anul următor.
Revenind la deciziile Consiliului Local Municipal, au fost aprobate: Caietul de obiective elaborat în vederea organizării concursului de proiecte de management pentru instituția publică HUB Cultural mARTA, Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru mARTA şi componenţa Comisiei de concurs, a Comisiei de soluționare a contestațiilor, precum și a Secretariatului acestor comisii, în vederea desfășurării concursului.
Aleşii locali au stabilit prin vot secret următoarea componență a Comisiei de concurs: Ştefan Iordănescu, Vasile Rus, Cosmin Buruc (membri titulari). Comisia de soluţionare a contestaţiilor va fi formată din: Ioana Engelhardt, Adrian Stanca, Antoanela Naaji (membri titulari).
„În caz de absență, suspendare sau încetare înainte de termen a unui membru titular din comisia de concurs, respectiv din comisia de soluționare a contestațiilor, acesta se înlocuiește cu unul dintre următorii membri supleanți: Alexandru Pal, Adela Popa, Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Cristian Galea.”
Calendarul de concurs
Potrivit Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului, între 29 decembrie 2022 şi 18 ianuarie 2023 va avea loc elaborarea și depunerea proiectului de management de către candidaţi. În 19 şi 20 ianuarie se va face selecția dosarelor, iar între 23 şi 31 ianuarie e programată analiza proiectelor de management de către membrii comisiei de concurs (prima etapă). La 1 februarie se vor anunţa notele obţinute de candidaţi, cu menţiunea că sunt declaraţi admişi pentru susţinerea etapei a doua candidaţii care au obţinut în prima etapă a concursului nota minimă 7. A doua etapă – susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului – se va desfăşura pe 2 februarie. Rezultatul concursului va fi făcut public în 3 februarie.
„Candidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţii asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului în termen de 5 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţa candidaţilor a rezultatului concursului. Contestaţiile se soluţionează în termen de 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului pentru depunerea contestaţiilor. În termen de 24 de ore de la expirarea termenului în care pot fi depuse contestaţii sau, după caz, de la data soluţionării acestora, rezultatul final al concursului, lista nominală a candidaţilor şi alte informaţii de interes public sunt aduse la cunoştinţa publică, prin grija autorităţii” – se arată în Regulamentul concursului.
Detaliile viceprimarului
La finalul şedinţei CLM, iniţiatorul proiectelor de hotărâre referitoare la mARTA – viceprimarul Ilie Cheşa – ne-a declarat:
„Va fi un examen pentru managementul proiectului mARTA – un proiect iniţiat de grupul PSD. Sper ca în primăvară să avem un nou manager care poate să atragă fonduri europene – pentru că sunt două-trei ghiduri pe anul 2023. Şi se va face un lucru minunat acolo, pe care arădenii îl aşteaptă de foarte mult timp”.
În ceea ce priveşte clădirea mARTA, Ilie Cheşa a precizat că „săptămâna aceasta a fost finalizat un studiu DALI care a durat vreo şase luni de zile şi, în primăvară, va fi finalizat şi proiectul tehnic. Şi vom intra acolo şi vom reabilita.”
Când va începe să devină funcţional Hub-ul cultural mARTA?
„Dacă ne ajută bunul Dumnezeu şi vom găsi un ghid european, eu zic că putem accesa un ghid chiar şi transfrontalier de câteva milioane de euro şi într-un an de zile putem să facem acolo lucruri frumoase” – opinează Ilie Cheşa.
Care sunt aceste „lucruri frumoase” ne dezvăluie tot viceprimarul:
„Vor fi zone unde elevii şi studenţii vor putea veni să socializeze, să facă ore de teatru, de muzică, va fi un muzeu – vrem să aducem prima maşină care a fost construită la Marta şi care există în momentul acesta la un muzeu din Ungaria. Putem să zicem ce ne-am mai dori să facem acolo, dar depinde ce bani găsim pentru a face.”
Leafa
Salariul aferent funcției de manager al serviciului public de interes local HUB cultural mARTA este în sumă de 5.617 lei (cuantum brut), respectiv 3.286 lei (cuantum net), la care se adaugă indemnizația de hrană legal stabilită (al cărei cuantum net lunar ajunge la aproximativ 200 lei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!