Condamnarea martorului – pe numele său Adrian Viorel Zecheru – a venit în 8 octombrie, soluţia fiind postată pe site-ul Tribunalului Arad. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare. Inculpatul – care are antecedente penale – a fost condamnat la un an de închisoare pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept, instanţa dispunând amânarea aplicării pedepsei inculpatului pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Totodată, Tribunalul Arad a dispus că „pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului local al municipiului Arad sau Consiliului local al comunei Şofronea judeţul Arad, pe o perioadă de 30 zile”. Anchetatorii au confiscat de la inculpat aproape 300 de grame de cannabis.
Soluţia Tribunalului
În soluţia pe scurt a Tribunalului Arad se arată că: „În baza art. 4 alin.1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi republicată, prin schimbarea încadrării juridice din rechizitoriu din art. 2 alin.1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi republicată, condamnă pe inculpatul Zecheru Viorel Adrian, cu antecedente penale la: – 1 (un) an închisoare pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept. În baza art. 67 alin.1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b Cod penal, pe o perioadă de 1 an de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. În baza art. 65 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a şi b Cod penal. În baza art.83 şi 84 Cod penal dispune amânarea aplicării pedepsei inculpatului pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În baza art. 85 alin.2 lit. b Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului local al municipiului Arad sau Consiliului local al comunei Şofronea judeţul Arad, pe o perioadă de 30 zile. În baza art. 83 alin.4 Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 88 Cod penal. În baza art. 16 alin.1, art. 17 alin.1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi republicată, confiscă în vederea distrugerii cantitatea de 289,29 grame cannabis, ambalată şi sigilată cu sigiliul tip M.I. seria H nr. 0180962 din 27.02.2015 şi depusă la Camera Corpuri Delicte a IGPR – DCJSEO . În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul să plătească statului suma de 600 lei cheltuieli judiciare. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 8 octombrie 2015”.
Prins cu droguri la percheziţie
Cum s-a transformat un martor într-un proces în care este judecată o grupare infracţională organizată într-un condamnat la închisoare? Ei bine, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Arad în dosarul Şărban, Adrian Zecheru s-a întâlnit, în anul 2010, cu Şărban Ioan Cătălin în incinta Atrium Mall, cei doi cunoscându-se de ceva timp. Şărban i-a spus lui Zecheru că în incinta mall-ului se află o casă de schimb valutar şi i-a propus să-l urmărească zilnic pe patronul exchange-ului. De ce? Procurorii DIICOT Arad explică în rechizitoriu: „Arătăm că în cursul anului 2010 suspectul Zecheru Adrian s-a întâlnit cu inculpatul Şărban Ioan Cătălin care era însoţit de inculpatul Burz Eugen Teodor în incinta Atrium Mall din Arad. Cu această ocazie, inculpatul Şărban i-a spus suspectului Zecheru că în incinta mall-ului se află un punct de schimb valutar amplasat în partea stângă a intrării în complexul comercial din parcarea de la parter şi i-a propus totodată ca acesta să-l urmărească zilnic pe patronul casei de schimb valutar, să observe când aduna banii de la schimbul valutar pentru ca ulterior să-i fure suma de bani pe care ar fi avut-o asupra sa. Cele expuse mai sus sunt de natură să definească, ca repere, plaja de lucru şi modul de abordare a grupului infracţional organizat, aceste repere făcând parte din arealul infracţional general angrenat de faptele grave pentru care inculpaţii sunt cercetaţi”. După ce procurorii DIICOT Arad şi ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Arad au început percheziţiile la domiciliile celor din gruparea Şărban şi, implicit, la domiciliul lui Zecheru – anchetatorii au descoperit acasă la acesta câteva sute de grame de cannabis.
Schimbarea încadrării juridice
Procurorii DIICOT Arad l-au acuzat pe Adrian Zecheru de infracţiunea prevăzută de art. 2, alin. 1 din Legea 143/2002 care prevede că „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc fără drept se pedepseşte de la 2 la 7 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi”, însă instanța, la cererea inculpatului, i-a schimbat încadrarea juridică în art. 4, alin. 1 din Legea 143/2002 care spune că „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea drogurilor de risc pentru consum propriu fără drept se pedepseşte de la 3 luni la 2 ani de închisoare sau cu amendă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!