Nu s-au prezentat de la început la audieri, iar acum vor fi aduşi cu mandate de aducere. Este vorba despre trei persoane care, deşi au mai fost citate, nu s-au prezentat în faţa judecătorilor pentru a putea fi audiaţi în această cauză, astfel că instanţa arădeană a decis ca, pentru următorul termen de judecată, ce va avea loc luni, 28 septembrie, martorii la care am făcut referire să fie aduşi cu mandate. „Pentru martorii Diţ Mihaela Elena, Hedeş Romulus Silviu, Zecheru Viorel Adrian se emit mandate de aducere”, se arată în soluţia Tribunalului Arad pronunţată în 14 septembrie, în şedinţă publică.
Tot la această dată, instanţa a decis să respingă „cererea formulată de inculpatul Şărban Ioan Cătălin, prin apărător ales, de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar”. Soluţie de respingere a cererii de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar a fost dată şi în cazul inculpatului Burz Eugen Teodor.
Totodată, Tribunalul Arad a decis să menţină, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 14 septembrie 2015, până la data de 12 noiembrie 2015, inclusiv, măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpaţii Şărban Ioan Cătălin, Burz Eugen Teodor (arestat în altă cauză) şi Mureşan Sorin Mircea. Gruparea Şărban a tâlhărit patroni de case de schimb valutar, a incendiat maşini şi este responsabilă, potrivit rechizitoriul DIICOT Arad, de comiterea unor infracţiuni de tâlhărie, distrugere şi constituire a unui grup infracţional organizat, acţionând atât la Arad, cât şi la Cluj. În noiembrie 2011, potrivit DIICOT Arad, a avut loc prima tâlhărie, atunci când două persoane necunoscute i-au furat unei femei – asociat al unei case de schimb valutar – pe Bulevardul Revoluţiei, o geantă în care se aflau 249.550 de lei, hoţii părăsind locul faptei cu un autoturism la a cărui volan se afla Burz Eugen Teodor.
„CV-ul” grupării
Anul 2013 a fost cel în care Şărban Ioan Cătălin a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat (şi sprijinit) inculpaţii Burz Eugen Teodor (cetăţean român), Butnaru Tudor (cetăţean moldovean), Grişco Artiom (cetăţean moldovean) şi Mureşan Sorin Mircea (cetăţean român), precum şi alte persoane în scopul comiterii unor infracţiuni grave (tâlhărie, distrugere), iar în luna aprilie a aceluiaşi an Şărban a coordonat o tâlhărie în municipiul Cluj Napoca asupra unui patron de casă de schimb valutar. Bărbatul a fost tâlhărit în parcarea din apropierea blocului în care locuia, unde, prin ameninţări şi violenţe, patronul casei de schimb valutar a fost deposedat de 49.500 euro, 220 franci elveţieni, 9.500 dolari, 1.600 lire sterline şi 15.000 lei, bani ce-i avea asupra sa, constituind încasări. În octombrie 2013, la Arad, sub coordonarea directă a lui Şărban, Butnaru Tudor şi încă o persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent), au tâlhărit un alt patron de casă de schimb valutar chiar în scara blocului în care acesta locuia, furându-i o geantă în care se aflau 50.000 de euro. În aprilie 2014, Şărban Ioan Cătălin organiza o tâlhărie asupra unui patron de casă de schimb valutar în municipiul Oradea, însă, potrivit rechizitoriului DIICOT Arad, s-a răzgândit în ultimul moment.
Doi dintre inculpaţi, este vorba despre cetăţenii moldoveni Butnaru Tudor şi Grişco Artiom, au fost cercetaţi în Republica Moldova într-un dosar penal privind infracţiunea de omor asupra unei casieriţe a unei case de schimb valutar din Chişinău, în cursul lunii iunie 2014, ulterior cei doi fiind scoşi de sub urmărire penală din lipsă de probe.
Inculpaţii trimişi în judecată sunt Şărban Ioan Cătălin, Burz Eugen Teodor, Mureşan Sorin Mircea, Grişco Artiom şi Butnaru Tudor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!