Unul dintre cei mai importanţi martori din procesul Fabricii de zahăr a fost audiat marţi de judecător. Este vorba de Petlic Graţian, administrator şi patron la firma Timişoara Plazza, cea care a cumpărat terenul fabricii de la Elecon cu fabuloasa sumă de 3.500.000 euro. Omul de afaceri, stapân pe sine şi deloc vorbăreţ, a precizat, în cadrul audierii de ieri de la Tribunalul Arad, faptul că pe 13 iunie 2006 a încheiat cu firma Elecon (firmă la care a ajuns prin intermediarul lui Talpoş Dorel, alt martor în proces) un antecontract de vânzare cumpărare. Prin acest act, Elecon se obliga să vândă terenul fabricii la momentul la care îl va primi de la Primăria Arad. Patronul a precizat că Elecon era îndreptăţită la data la care a negociat să cumpere terenul cu pricina de la Municipalitate, în baza unei hotărâri de consiliu local, în care era trecut şi preţul pe care Elecon trebuie să îl plătească pentru suprafaţa cu pricina (preţ pe care, însă, Graţian Petlic nu şi-l aminteşte).
Poate una dintre cele mai interesante declaraţii făcute de omul de afaceri timişorean este legat de faptul că a plătit o sumă în avans firmei Elecon, imediat după semnarea antecontractului, pentru ca firma arădeană să poată achita datoriile pe care le are şi preţul (sau o parte din preţul) terenului cerut de Primăria Arad. Întrebat de judecător dacă Elecon a cumpărat terenul pentru Timişoara Plazza, omul de afaceri a indicat faptul că nu poate preciza care erau intenţiile Elecon sau dacă ar mai fi cumpărat suprafaţa în absenţa ofertei sale.
Petlic a mai precizat că nu ştie în baza cărei legi Elecon a cumpărat terenul de la Municipalitate, dar că i s-a părut firesc ca societatea să poată achiziţiona terenul în condiţiile în care era proprietara clădirii şi că exista oricum o lege care îi dădea dreptul să cumpere.
Afacere păguboasă, acum
Judecătorul s-a arătat interesat de cum poate omul de afaceri să catalogeze afacerea pe care a făcut-o şi afacerea făcută de Elecon, în timp ce avocaţii inculpaţilor au insistat pe catalogarea afacerii la momentul cumpărării, nu acum. Petlic a precizat, cu greu, faptul că pentru sine afacerea s-a dovedit a fi, în final, una păguboasă, dar că la momentul tranzacţiei aceasta a fost apreciată “drept una corectă şi de viitor, care poate deveni profitabilă”. Cât despre cum a fost afacerea pentru Elecon, Petlic a răspuns după mai multe întrebări şi lămuriri suplimentare că a fost, desigur, ca orice afacere normală, una profitabilă.
Deşi ar putea părea un pion cheie în afacerea Elecon, Petlic nu a fost supus unui tir de întrebări şi a scăpat de audieri în doar jumătate de oră.
Martori de negăsit
Ceilalţi doi martori rămaşi de audiat în proces sunt, în continuare, de negăsit. În pofida acestui fapt, procurorul şi avocaţii nu vor să renunţe la audierea lor. Tribunalul Arad a primit ca răspuns în ceea ce îl priveşte pe martorul Ovidiu Mârza faptul că acesta nu figurează cu date la Evidenţa Populaţiei. Totuşi, judecătorul a cerut ieri formularea unei noi adrese către Evidenţa Populaţiei prin care se va comunica CNP-ul lui Ovidiu Mârza, pentru căutări mai amănunţite.
Celălalt martor, Petru Prohorov, riscă să fie amendat pentru refuzul de a onora citaţiile, cu 350 de lei, însă nu înainte ca avocaţii inculpaţilor să facă demonstraţia că în timp ce absenta de la procesul din Arad, pe motiv de boală, era prezent la un alt proces în alt judeţ.
Pe 28 septembrie
În atare condiţii, judecătorul a stabilit data noii înfăţişări la care, teoretic, ar urma să fie ascultaţi şi ultimii martori, dacă aceştia vor fi găsiţi: 28 septembrie, ora 13.00.
JA-M.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!