ARAD. „Eram atât de speriată că vin la spital și că mor aici dar nici să merg acasă în acea stare nu era de ales”. Este mărturia unei arădence, infectată cu noul coronavirus, și care în cele din urmă a ajuns internată pe secția COVID din cadrul Spitalului Municipal Arad. De ce și-a spus povestea? Pentru că experiența trăită de Dorina D. este trăită zi de zi de zeci și zeci de arădeni. Frica de spital, de tratamente, de condiții și frica de necunoscut îi fac pe mulți dintre arădenii confirmați cu noul virus să rămână acasă până în ultimul moment, iar atunci când ajung la Urgențe starea lor este atât de degradată încât medicilor le este aproape imposibil să îi mai salveze.
E acasă, la UPU
„Din data de 05.10 am început cu simptome de răceală, nas înfundat, tuse foarte rară și o stare de oboseală generală și dureri de mușchi. Am luat patru zile tratament cu antivirale specifice răcelii, îmi monitorizam oxigenarea și era 99 dar parcă starea generală s-a înrăutățit. De când am primit confirmarea, după testul PCR efectuat în privat, am fost mai atentă la simptome și am început să iau antibioticele prescrise de medicul de familie. Saturația îmi era deja scăzuta la 93. Am început să fac perfuzii, dar starea de rău nu îmi trecea. În urma discuțiilor cu mai multe cunoștințe am înțeles că poți chema salvarea, să mergi la UPU unde se efectuează o evaluare și în funcție de rezultate pacientul este sfătuit ce e mai bine pentru el. Nu îl obligă nimeni să se interneze, doar se vede realitatea stării de sănătate și alege singur calea de urmat”, mărturisește arădeanca.
În câteva zile cu afectare 30%
Așa se face că pe 14 octombrie, arădeanca și-a făcut curaj și a mers la evaluare „deoarece nu eram deloc bine cu tratamentul luat acasă, iar saturația nu se ridica de la 92%”. A chemat salvarea și a ajuns la UPU. „Mi s-a luat sânge, mi s-a făcut electrocardiograma, iar apoi am fost la computer tomograf pentru a se vedea starea plămânilor. Am fost tratată normal, doar că trebuie să ai răbdare pentru că sunt foarte mulți bolnavi și personal puțin care încearcă din răsputeri să facă față situației. După câteva ore a venit rezultatul CT care m-a dat peste cap: în câteva zile de boală plămânii mei erau afectați 30%. Atunci un doctor mi-a recomandat să mă internez la Spitalul Municipal”, mai povestește Dorina.
Experiența de la Municipal
Decizia de a se interna nu i-a fost deloc ușoară, în special din perspectiva emoțională: „Eram atât de speriată că vin la spital și că mor aici dar nici să merg acasă in acea stare nu era de ales. Sunt internată la Secția Chirurgie 2 a Spitalului Municipal și am întâlnit un adevărat colectiv de profesioniști de la doctori până la infirmiere, toată lumea are o vorbă bună, un sfat, nemaivorbind de tratamentul de specialitate pe care cei care alegeți să vă tratați acasă nu puteți beneficia. Nu se moare de foame în spital, angajații sunt atenți cu pacienții, nu e deloc așa cum s-a vehiculat și am trăit-o pe propria piele”.
În final, arădeanca ține să le transmită tuturor arădenilor: „Mergeți la spital până nu e prea târziu! În câteva zile cu supraveghere de specialitate și cu tratament adecvat vă întoarceți la familie, vă reluați viața”.
Povestea Dorinei D. a fost împărtășită în grupurile de socializare, iar comentariile nu au întârziat să apară. Alți și alți arădeni i-au dat dreptate arădencei, subliniind importanța prezentării la spital imediat ce simptomele se înrăutățesc.
Oameni pentru oameni
Experiența Dorinei din Spitalul Municipal a fost marcată de toți cei care i-au purtat de grijă: „Mulțumesc cadrelor medicale pentru grija ce o poartă bolnavilor! Vă doresc să fiți înțelepți pentru dumneavoastră și familie, pentru că dacă ajungeți prea târziu la spital acești oameni nu au cum să vă mai ajute, cu toată bunăvoința lor. Nu subestimați acest virus!”.
Trimite articolul
XNu, nu, singura salvare e Mumia Babei Flavina. Ea vindeca prin telex😂
-
Ceaiul de crusin ajuta impotriva Covid-19, este dovedit stiintific. Trebuie sa bei cel putin 4-5 litri pe zi si scapi… de tot rahatul.
-
Cel mai sigur scapi daca faci doza initiala,rapel si booster; dupa faci doza sezoniera, mega-booster si black friday booster… Pana la urma una din astea te scapa definitiv de covid!
a fost platita de Soros si Billy Gheit…
Și eu cunosc două persoane care, s-au prezentat în prima fază, au avut parte de un tratament corespunzător, iar acum îi dau Slavă Domnului și le mulțumesc medicilor și asistentelor pt. faptul că le-a salvat dela o moarte iminentă.
-
Mergem mergem, dar poate murim așteptând sa elibereze un decedat patul la spital ca la cum se vede situația, ambulantele așteaptă și zeci de ore cu pacienții pana ii internează…
Oricum responsabil este statul ca nu avem niciun fel de medicament in farmacii pt covid.
Toate statele ue au in portofoliu tratament acasă pt pacienți.
Noi stam cu mana întinsa la ceilalti sa ne ajute cu medicamente și altele.Dezgustător
Rusine “conducători” de doi bani!
Ăstora nu pe pasa de popor, o fac cu buna știință.
Mare parte din morții covid sunt datorați lor!!! -
Hmmm Mocofan, eu cunosc n persoane nu doar 2 ca tine, care nu s au mai intors vi din spital.
-
Vi sigur nu s-au intors. Sper ca vii😂😂
Pentru unii analfabeti de pe aici e greu de priceput cand se foloseste un i sau doi i. Dar dau lectii de medicina, tot tampitul e medic😂😂😂-
“Linba” romana-i grea, dar medicina-i usoara pentru astia. 😀
-
-
Maicamea cand a fost timp de peste o luna la spital, a avut parte de tratament sub orice critica. Medicii nu prea au intervenit pana nu le-ai bagat plicul cu 200 euro in buzunar, asistentele cate 50 euro, infirmierii 10 lei la fiecare interventie. Cand era mutata in alta sectie, iar trebuiau plicuri la medicii din sectia respectiva si la asistente… Nu stiu cei care lauda in ziare personalul din spitale, daca spun adevarul sau nu, poate in ultimul an s-a mai schimbat/imbunatatit personalul din spital, dar pot sa relatez strict de cazul nostru (si a carora care erau internati in acelasi salon), cand maicamea a fost timp de 5 saptamani internata in spital. Pe langa banii in plic mentionez ca majoritatea medicamentelor si consumabilelor tot noi trebuia sa trimitem acolo, fiindca personalul din spital a zis ca nu au si nu au ce sa faca. Daca vrem tratament atunci sa cumparam si sa ducem la spital. Doar cine trece odata prin asa ceva, stie sa isi imagineze cum te simti cand esti tratat asa. Daca voi nu ati fost in spital, nu inventati povesti mirifice cu ingeri si zane…
Cati bani ai luat pt povestea asta lacrimogena? Mi ar fi rusine..
Pt Max . Sa îți fie rușine! Sper ca mama ta sa fie bine și ii doresc multa sănătate , dar ție îți ofer o palma părintească la 5 minute . Am fost în spital luna aceasta și nu se întâmplă asemenea lucruri . Rușine, rușine, rușine sa îți fie Max .