Arădeanul Gabriel Neculai a devenit cunoscut în țară după ce, în 2008, a prezentat proiectul la care lucra: mașina cu apă. Un dispozitiv format dintr-o găletușă și câteva farfurii metalice, atașabil motorului, care ar fi redus consumul de carburant.
Mașina care merge cu apă este o invenție pe care și-o asumă oameni din toată lumea, însă visul de a alimenta de la robinet nu s-a împlinit deocamdată. Un arădean din Zimand Cuz a făcut vâlvă, în 2008, când a prezentat pe internet un dispozitiv construit din obiecte banale și ieftine, care ar putea fi atașat la orice mașină și care, alimentat cu apă, ar reduce substanțial consumul de carburant.
Gabriel Neculai a prezentat toate detaliile construirii dispozitivului și a ajuns vedetă în emisiuni specializate de la televiziuni centrale, după ce ziarele au scris despre invenție. Doar că dispozitivul său și-a dovedit limitele, iar acum toată lumea a uitat de el, până și inventatorul.
I-au subtilizat invenția
Contactat de Jurnal Arădean/Aradon pentru a spune în ce fază se află proiectul acum, Gabriel Neculai a spus că a renunțat la cercetări de câțiva ani. S-a apucat de agricultură ecologică, având o mică fermă, iar asta îi ocupă tot timpul. Totuși, mii de oameni l-au căutat și îl caută încă prin intermediul adresei de e-mail pe care o are publicată pe site-ul de prezentare a invenției, dar curioșii nu primesc decât un răspuns automatizat, prin care arădeanul își cere scuze că nu are timp să le mai scrie. ”Ar trebui să stau non-stop în fața computerului să răspund mesajelor. Din păcate, nu mai am timp deloc pentru acest proiect și nici bani, pentru că cercetarea costă”, ne-a spus bărbatul.
Celebra Dacia 1300 de culoare roșie, care a apărut în reportaje, se mai află în gospodăria arădeanului, dar nu mai funcționează. Și dispozitivul inventat a dispărut de sub capotă. ”L-a subtilizat careva care știa că am instalat dispozitivul pe motor. Mașina nu mai funcționează, am demontat mai multe piese de pe ea”, afirmă inventatorul, care nu și-a construit alt dispozitiv, deși chiar el susține pe internet că acesta este ieftin și ușor de realizat.
O găleată și câteva farfurii
Conform informațiilor prezentate pe internet de către inventator, dispozitivul său poate fi realizat cu costuri minime. E nevoie de o găletuşă de patru litri cu capac, în care se introduce instalaţia propriu-zisă, alcătuită din şase farfurii din inox. Acestea trebuie găurite pentru a fi suprapuse şi susţinute de două tije. Farfuriile sunt izolate între ele cu garnituri, iar trei dintre ele sunt conectate la polul pozitiv al bateriei şi trei la polul negativ. În recipient se pune apă și se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu la fiecare litru, pentru a se mări conductibilitatea. ”Sistemul convertește apa obișnuită în hidrogen și oxigen și apoi arde hidrogenul cu ajutorul oxigenului în interiorul motorului, reducând consumul de benzină”, explică Neculai.
Întrebat dacă invenția sa chiar și-a dovedit performanțele de-a lungul anilor, arădeanul ne-a spus că dispozitivul reduce consumul de carburant cu până 20 la sută în faza în care a oprit cercetările. ”Am vrut să realizez modele mai noi, dar nu am avut bani. Au fost câțiva oameni de afaceri care m-au căutat, însă au vrut ca eu să fiu cu munca, ei cu profitul, și nu am acceptat. Eu am dorit să ofer oamenilor ceva gratuit, nu să câștig”, susține arădeanul.
Amenințări anonime
Gabriel Neculai declară că, în ultimii ani, a avut parte de numeroase amenințări telefonice anonime: ”Imediat ce am prezentat public invenția, au apărut și telefoanele de amenințare. Am găsit chiar și cartușe de armă în grădină. Nu știu cine avea interesul să renunț la cercetări, pentru că mă sunau cu numere ascunse. Îmi spuneau să mă liniștesc cu proiectul meu”.
Arădeanul afirmă că nu amenințările l-au determinat să renunțe, ci alte proiecte în care s-a implicat, mai mult sociale. El a înființat un sanatoriu pentru oameni cu boli incurabile, care erau primiți și îngrijiți gratuit, dar care nu mai funcționează nici el de mult. ”O să încercăm să relansăm acest proiect, să facem noi amenajări, pentru că legislația impune multe condiții”, spune bărbatul, care are o pasiune pentru științele alternative și a făcut cercetări în domeniu încă din 1979.
Captarea energiilor din univers
Chiar dacă a luat o pauză și agricultura ecologică îi ocupă tot timpul, Gabriel Neculai nu vrea să renunțe la cercetări și declară că are alte proiecte în derulare, unele legate de ”captarea energiei inepuizabile oferite de Univers”, iar ”prin toamnă” vrea să le anunțe public.
Citiți principiile noastre de moderare aici!